„Стематография“ излиза по случай 24 май

 

Когато стане дума за важни български книги от периода преди Възраждането, в съзнанието ни изниква „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, както и нашумялата в последните години „История на България“ от Петър Богдан Бакшев.

 

Съществува обаче още един безкрайно значим труд, който безспорно може да бъде нареден сред тях.

 

Книгата „Стематография“ от Христофор Жефарович досега сравнително непозната на днешната общественост.

 

Съвсем очаквано, предвид че последното ѝ издание е публикувано преди близо четири десетилетия.

 

Навръх 24 май сдружение „Българска история“ прави този епохален за времето си труд достояние на съвременните читатели в ново луксозно издание и то за първи път с превод на съвременен български език.

 

Това става възможно благодарение на авторитетните специалисти ст. ас. Димитър Пеев и гл. ас. д-р Цветан Василев, уточняват издателите. Двамата са автори и на пояснителни бележки, които спомагат за разбирането на историческия контекст, в който е създадено произведението.

 

Издадена за пръв път във Виена през 1741 г., творбата на Жефарович е съставена на основата на едноименното произведение на Павел Ритер-Витезович, разказват от „Българска история“.

 

В нея могат да бъдат открити множество литографии на светци, владетели и хералдически знаци, включително и прословутия герб на България, намиращ място във всички учебници по история.

 

Книгата на „застъпника на българското отечество“, както сам се определя Жефарович, ще бъде налична в книжарниците още тази седмица, а вече може да бъде поръчана от онлайн.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…