Първото представяне на книгата му с есета, истории и фрагменти „За неизбежната случайност“ нокаутира с доказателството, че по-добре е да нямаш, щом твоето да имаш отнема нечие да бъде

- Tаня Йорданова

 

Първото представяне на книгата в България с есета, истории и фрагменти „За неизбежната случайност“ от Иван Ланджев е част от програмата на „Пловдив чете“.

 

През есента на 2020 година, случайно стиховете на Ланджев влязоха в живота ми, нашепвайки „да отпразнуваш показно живота, подобно голобрад Уолт Уитман някакъв, и ти така да атакуваш радостта докато не се подчини и не забиеш знаме в нея.

 

Завоевател да си на доброто и красивите ти мисли да се раждат все на светло. Така ще се научиш да извърташ погледа и да виждаш океани.“  

В ежедневния океан от разпръснати думи, в книгата „За неизбежната случайност“ седем фрагмента, седем предговора и седем послеслова се превръщат в острови. Ланджев е подредил думите и на всеки остров ме очаква писмо.

 

„Умишлените рекорди показват какво могат да постигнат хората. Случайните ни показват какво могат да преживеят.“ Случайност ли е да нямаш или умишлен рекорд е да имаш – звучи като да бъдеш или да не бъдеш. В зловещо поле се превръщат милион и едното желания и перото на Ланджев нокаутира с доказателството, че по-добре е да нямаш, щом твоето да имаш отнема нечие да бъде.

 

„Тайните на всеки град и вътрешните дворове с примамващата сянка, двете тихи пейки откъдето някаква история започва, котките, които сякаш знаят – нищо от това не ти убягва, всичко под небето е достъпно. Ти си приобщен. Утопиите са отключени за теб. Пейзажите ти се предлагат като опитни любовници. Фенерите с познатите градини ти намигат съзаклятнически, ето: вече пишеш с повече глаголи.“

 

Сатирата е здравословна и за да смекчи болката от реалността, писмото продължава със сглобяване на истории за зеления боксов чувал. С Иван Ланджев сме приобщени към един и същ град, знаем тайните му и той нашите: за любовта, от която се срамуваме. Обаче в нас остава надеждата… и тук писмото свършва. Достигам до фрагментите с по-малко думи, преминавам през селфито, за да стигна до булевард „България“. Тук в писмото се говори за „дълг“ и „корупция“ и за съвестта, която все по-често остава чиста, защото не я ползваме.

 

На следващия остров чета думите на Мохамед Али: „Аз спор с виетконгците нямам“. Ланджев допълва, че боксът и шахът приличат на живота. Превъзхождат го, защото са с по-ясни правила, нещата са по-достойни. Единоборството е по-честно. Понякога ни се иска и в живота да е така. После Иван Ланджев, като „завоевател на доброто“ посочва, че „стилът е походката на свободата“. На последния остров бъдещето стопля, защото зависи от топлината, а топлината пътува от любовта.

 

Книгата е опити върху надеждата, опити върху българската ситуация, въпреки мълниите, според мен, бихме могли да възпитаме с усилията на волята и интелекта, да сме оптимисти, защото човекът е скептик. Да се надяваш излиза по-смело. Внимание, вратите се отварят. Имахме свободата и не знаехме какво да правим с нея. Само помнещият може да си позволи лукса на тъгата.

 

Представянето на книгата приключи. Не разказах за всички писма, които получих в „За неизбежната случайност“. Нареждам се последна и очаквам своя автограф.

 

– Кой е вашият герой в момента?

 

– Майка ми! Нямаше ме 6 месеца, липсвахме си.

 

– Коя е Вашата неизбежна случайност?

 

– Любовта!

 

„На света принадлежиш и сам си свят. Не можеш да застинеш върху страниците никога, защото взе решение да бъдеш песен. Навсякъде си тукашен. Едно прохладно и летливо настояще – увлечено от собствения ритъм, то вечно себе си догонва.“

 

Цитати от:

 

„ За неизбежната случайност“

 

„Разсъждение за метода“ от стихосбирката „Ти, непрестанна новина“, изд. „Жанет 45“

75 comments

 • Comment Link Tdtjyj Tdtjyj Дек 04, 2023

  birth control pills online free how to last longer in bed naturally most effective premature ejaculation treatment

 • Comment Link Omhapd Omhapd Дек 04, 2023

  deltasone 20mg drug amoxicillin pill cheap amoxil 250mg

 • Comment Link Nlsztw Nlsztw Дек 02, 2023

  stomach ulcer perforation mortality hypertension stage 3 symptoms urinary tract anti infective agents

 • Comment Link Whbqhp Whbqhp Дек 02, 2023

  promethazine 25mg sale order promethazine 25mg for sale stromectol ivermectin

 • Comment Link Yrxadu Yrxadu Дек 01, 2023

  antifungal tablets terbinafine blood pressure medication recall today dr gundry high blood pressure

 • Comment Link Fnernj Fnernj Ное 30, 2023

  cymbalta pill cymbalta over the counter modafinil 100mg generic

 • Comment Link Hgyods Hgyods Ное 28, 2023

  cdc quit smoking free medication best smoking cessation pills buy pain pills online usa

 • Comment Link Itdrbx Itdrbx Ное 27, 2023

  medroxyprogesterone 5mg canada buy praziquantel 600mg generic microzide 25 mg canada

 • Comment Link Vbgjvf Vbgjvf Ное 26, 2023

  sleeping pills online buy mayo clinic diet login wares mexico pharmacy diet pills

 • Comment Link Xyvepp Xyvepp Ное 25, 2023

  buy letrozole 2.5mg sale order albendazole 400mg online cheap order aripiprazole 20mg online cheap

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…