На 18 август излиза романът „Октопод, съобщават от издателство „Колибри“ (превод: Ася Григорова, цена: 22 лв., 352 стр.), една необичайна и обсебваща история, в която реалност и мистика виртуозно се преплитат.

Договорът на Александър с банката в Нагоя, където е работил, изтича и той трябва да се прибере у дома, в Русия. Но преди това младежът решава да посети малкия рибарски остров Химакаджима, където е въвлечен в сложни отношения и събития. Спокойният разказ постепенно се изпълва с динамика, напрежение и ужас, когато островът попада в смъртоносната прегръдка на силно земетресение и унищожително цунами. Авторката, Анаит Григорян, поднася странна и завладяваща история, в която реалността и мистиката са неразделни, а стилът на разказване се откроява с плътност и поетичност. Оживяват старинни поверия и съвременният японски бит, а сред основните герои някак естествено се вписва и самият остров, „заснет“ с фотографска точност в сезона на тайфуните, с неговите проливни дъждове и неразгадани тайни.

Руската писателка Анаит Григорян (р. 1983 г.) завършва две специалности в родния си Санкт Петербург – филология и биология, дори става доктор на биологическите науки. Ала се отдава на литературата и през 2018 г. е номинирана за наградата „Лицей“ за млади белетристи и поети. Превежда японски автори и определя японската култура като свой „втори дом“. Голямата й популярност идва с романа „Октопод“ (2021), който отразява удивителните й познания за Япония и отношението й към тази магнетична страна.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…