Заповядайте на 27 октомври 2023, петък, от 18:30 часа, във фоайето на Регионалния природонаучен музей – Пловдив на среща с автора Владимир Николов – палеонтолог, палеоилюстратор и докторант в Националния природонаучен музей при БАН, който ще разкаже за историята на книгата от зараждането на идеята до реализирането ѝ.

 

„От дете искам да напиша и илюстрирам книга за динозаврите. Даже не една, а много и различни книги. Неведнъж съм започвал, всеки път в различен формат, стигал съм донякъде, и съм изоставял проекта. Не съм си представял, че ще бъде точно тази, че ще разказва нещата, за които разказва, и ще изглежда по начина, по който изглежда“, споделя Владимир в профила си във Фейсбук.

 

В седемте разказа в книгата той проследява историята на третата експедиция до Трънското находище на динозаври, провела се през 2020 година. На страниците оживява ежедневието на учените, работата и трудностите, с които се сблъскват, описани са методите, които използват, за да осветят историята, нашепвана им от древните кости през дълбините на времето. За най-любознателните е включен подробен терминологичен речник, биографични профили на участниците в експедициите и множество снимки, диаграми и илюстрации с реконструкции на гръбначните животни обитавали България през къснокредната епоха.

 

Епилогът към книгата е на световноизвестния експерт по динозаврите проф. Стийв Брусати.

Научни консултанти на изданието са проф. Николай Спасов и гл. ас. Латинка Христова от НПМ-БАН, проф. Марлена Янева от Геологическия институт-БАН и гл. ас. Дочо Дочев от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

 

Изданието се осъществява в партньорство с MediaBricks.bg и приходите от продажбата му ще бъдат използвани в подкрепа на бъдещите палеонтологични експедиции на екипа на НПМ-БАН.

 

Авторът Владимир Николов е палеонтолог и палеоилюстратор, докторант в Националния природонаучен музей при БАН. Изследва костните тъкани на фосилни гръбначни животни, открити в България, и участва активно в проучването на динозавърското находище край град Трън. Носител е на докторантската стипендия на фондация „Карол Знание“ за 2020 г., а работата му в Трънско е подкрепена от The Jurassic Foundation. Илюстрирал е детската книга Excavate! Dinosaurs: Paper Toy Palaeontology и е автор на корицата на българското издание на бестселъра „Възход и падение на динозаврите“ на Стийв Брусати. Участник е в международната палеоарт изложба Picturing the Past (2018), а негови творби са отпечатвани в учебници, научнопопулярни книги, енциклопедии и списания.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…