Пловдивската народна библиотека съвместно с Фондация „Комунитас“ ще представи тритомното издание „Прочити на Данте“ от Владимир Градев. 

 

Срещата, в която ще участват авторът проф. Градев и главният редактор на сп. „Култура“ Тони Николов, ще се състои на 4 април – четвъртък, от 18:00 ч. във фоайе Изкуствотека на библиотеката. Модератор на разговора ще бъде д-р Вероника Келбечева.

 

По време на събитието ще звучи барокова музика в изпълнение на Пламен Проданов – блокфлейти и Екатерина Фокина – барокова виола. 

 

„Прочити на Данте“ е забележителен принос в световната дантология, който прави шедьовъра на Данте Алигиери близък за съвременния човек, разгръщайки пред него пластовете история, философия, богословие и литература. В трите си тома, посветени на „Ад”, „Чистилище“ и „Рай”, то изяснява взаимовръзките и смислите на стиховете и въвежда читателя в сърцевината на поетичния и духовен гений на „Божествена комедия”. Проф. Градев разкрива най-дълбоките значения в текста на Данте, които често се губят в превода, без да остава единствено в полето на академичното. Той създава разказ, чиято цел е да увлече читателите да поемат на пътешествие с един от най-значимите поети на Средновековието.

 

*Владимир Градев преподава теория на религията в специалност „Културология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Философия на религията“ в Нов български университет. Основните му изследователски интереси са в областта на философия на религията, съвременната философия, културологията и политическите науки. От 2001 до 2006 г. е посланик на България при Светия престол и Малтийския орден. Автор е на книгите „Силите на субекта. Опит върху философията на Мишел Фуко“ (1999), „Прекъсването на пътя“ (2000), „Политика и спасение” (2005), „Между абсолютното тайнство и нищото“ (2007), „Това не е религия“ (2013), „Излизания“ (2015), „Разпознавания. По пътищата на душата“ (2017), „Приближавания“ (2019).

 

*Тони Николов е философ и журналист. Главен редактор на Портал Култура и сп. „Култура“. Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши социални науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на Радио Франс Ентернасионал – България. Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия, преводач на книги на Ж. П. Сартр, Ж. Ф. Лиотар, А. Безансон, Ж.Бернанос, Р. Жирар, Ж. Грийн, Вл. Гика, К. Вирджил Георгиу и на книгата на Бенедикт XVI „Светлина на света“. Съставител на четиритомника с есета на Георги Марков и на неиздадените ръкописи на Иван Хаджийски. Дългогодишен хоноруван преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на книгите: „Пропуканата България“ („Хермес“, 2015), „Българската дилема“(„Хермес“, 2017), „Спомнена София“ („Рива“, 2021, отличена с Наградата на София за литература), „Бленувана София“ („Рива“, 2022), „Има такава държава“ („Хермес“, 2023), „Незабравена София“ („Рива“, 2023).

 

Събитието е третото от цикъла „Литературни срещи в библиотеката“ и е посветено на 145-годишнината от създаването на Пловдивската народна библиотека.

 

Заповядайте! Вход: свободен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…