Пловдивската поетеса Антоанета Караиванова-Павлова представя новата си стихосбирка „За частица от небе“ в Дома на културата „Борис Христов“.

 

Един от най-ярките поетични гласове на Пловдив в новата си поетична книга събира 43 стихотворения, които посвещава „на всички, за които поезията е друга форма на живот“. Заглавието според редактора на поетичната книга Камелия Кондова не е случайно. „На везните на битовизмите от една страна и ефирната уж частица небе – от другата, „натежава“ небето. Не като градоносни облаци, а като онова спасително синьо, което надскача нуждите на стомаха и храни душата“, казва в предговора Кондова. Според издателите творчеството на Антоанета Караиванова-Павлова е специално, защото разглежда представите за добро и зло, надеждата за един по-човечен свят, за по-светло и нежно синьо бъдеще – въпроси, които вълнуват всеки, но не всеки може да ги превърне в красиви стихове. Стихосбирката й „За частица от небе“ е искрена лирична и общочовешка изповед. Тя е своеобразен поглед към висините, издигане над битовото и материалното.

 

„В най-добрите си стихове Антоанета Караиванова-Павлова постига това, което е сърце на поезията – уловения и спасен чрез рисуващи думи миг“, казва за новата книга на Антоанета известният пловдивски поет и журналист Антон Баев. Той посочва осем от стихотворенията на поетесата, които демонстрират смисъла да се пише поезия.

 

Антоанета Караиванова-Павлова е известна като автор на химна на Медицински университет – Пловдив. Тя е преподавател в Департамента по езиково и специализирано обучение.  

 

Премиерата на „За частица от небе“ ще се проведе на 16 май 2024 г. /четвъртък/ от 18:30 часа в Голямата конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“.

 

Думи за книгата ще споделят нейният редактор – поетесата Камелия Кондова, както и издателят от „Библиотека България“ Ива Спиридонова. Своите интерпретации на стиховете на Антоанета ще направят актьорите от Драматичен театър – Пловдив Мария Генчева и Петър Тосков. За музикалната атмосфера на събитието ще се погрижи Йоана Тихолова. Специални гости на премиерата на новата стихосбирка на Антоанета Караиванова-Павлова ще бъдат представители на Дружеството на пловдивските писателите, преподаватели от МУ, почитатели на поетичното изкуство и приятели.

 

Антоанета Караиванова-Павлова е родена, живее и твори в Пловдив. Пише поезия и проза. Има публикации в местния и регионален печат, в национални и интернационални сборници и алманаси. Отличавана е в национални конкурси. По нейни стихове са създадени песни, както и химна на Медицински университет – Пловдив /2020/. Член е на Съюза на учените в България и на Дружеството на пловдивските писатели. Автор е на четири стихосбирки: „Следа от дъжд“ /2003/, „И утре е начало“ /2005/, „По тихия път на тревите“ /2011/ и „Цветове на лятото“. „За частица от небе“ е последната й поетична книга.

1 comment

  • Comment Link Andeas12 Andeas12 Май 18, 2024

    Здравейте, за всички ваши кредитни нужди между физически лица сигурно, бързо и ефективно с лихва от 2,5% за суми от 2000 лв. до 700 000 лв.
    Свържете се с нас:

    [email protected]
    [email protected]

    УИВЪР ПАТРИСИЯ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…