Литературен фестивал Пловдив чете, Литературен салон Spirt & Spirit, Издателство Жанет 45 и клуб Петното на Роршах ви канят на среща разговор с Мирела Иванова.

 

Модератор: Александър Секулов

 

29 октомври 2024, вторник, 19:00 ч.клуб Петното на Роршах, Пловдив (ул. Йоаким Груев 36)вход свободен.

 

Очаква ни среща не само с антологичната стихосбирка „Любовите ни“ на Мирела Иванова, а и с енциклопедичната, сърдечна личност, която „с лекота на духа сменя епохите“ (както пише за нея „Ди Цайт“).

 

„Всички сме участници в любовния театър на тази поезия. Защото Мирела Иванова е назовала своята лична юбилейна антология „Любовите НИ” и употребата на това НИ съвсем не е формален жест. Ние също сме въвлечени, това са и нашите любови. И това е съвсем странно за една любовна поезия. Обикновено една такава поезия е изповедна, тя се разгръща най-често в интимна атмосфера, предполага камерност. Тук, в “Любовите ни”, някак любовта е множествена – не просто защото се изповядват дълга и объркана поредица любови, а защото се представят любовността, влюбеността, любенето, пропадането в любовта, издърдорването на любовта, изгубването на любовта, мъката по пропадналата любов, въобще на всички нас, на градските български и европейски хора; ЛЮБОВТА, т.е. любовите ни са превърнати в общосоциален проблем, показани са като център и невъзможна същност на живота ни.

 

Тук, в тази поезия, любовта е за всички нас големият тест за смислеността на битието ни, тя драматично ни саморазкрива, откроява ни като любовници, които най-често не разбират високия смисъл на самите си любовни занимания, които не са в състояние винаги да превърнат нагона си в ерос, да го възвисят и отстояват.“

 

– проф. Михаил Неделчев

––

Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 г. в София. Завършва Немската гимназия в родния си град и българска филология в Пловдивския университет. Публикува първите си стихове в сп. „Родна реч“ през 1977 г. Оттогава до днес присъства неизменно на българската литературна сцена. Пише стихотворения, разкази, пиеси, литературна критика, публицистика и киносценарии. Един от създателите на поетичното общество „Петък-13“.

 

Дълги години работи като уредник на къща музей „Иван Вазов“ в София. От 2016 г. е драматург в Народен театър „Иван Вазов“ на чиито камерни сцени се играят пиесите ѝ „О, ти, която и да си…“ и „Бележките под линия“.

 

Авторка е на поетичните книги „Каменни криле“, „Самотна игра“, „Шепоти“, „Памет за подробности“, „Разглобяване на играчките“, „Еклектики“, „Седем. Стихотворения (с) биографии“. През 2009 г. издателство „Жанет 45“ отпечатва „Бавно“, сборник с 11 разказа и 11 стихотворения, илюстрирани от Греди Асса. През 2014 излиза сборникът „Всички разкази са за теб“, а през 2016 ИК „Хермес“ издава публицистичния том с коментари за „Дойче веле“ „Площад България. Високи патоси и всекидневни притчи“.

 

Стихотворенията на Мирела Иванова са превеждани на много езици, публикувани са в най-значимите европейски литературни издания, включени са в представителни антологии на българската и европейската поезия. Хайделбергското издателство „Вундерхорн“ издава две нейни поетични книги – „Самотна игра“ и „Сдобряване със студа“. На полски е преведена поетичната ѝ книга „Седем. Стихотворения (с) биографии“.

 

Мирела Иванова е носител на национални и европейски литературни награди, сред които Националната награда „Христо Г. Данов“, наградата за литература на София, наградите за поезия „Николай Кънчев“ и „Перото“, Голямата награда „Орфей“ на едноименния Международен поетичен фестивал в Пловдив. През 2002 година в Мюнхен ѝ е присъдена наградата за модерна поезия от Източна и Югоизточна Европа, през 2008 получава от Баварското министерство на културата едногодишна писателска стипендия в международния творчески дом „Вила Конкордия“ в Бамберг. През 2024 е номинирана за наградата „Европейски поет на свободата“ в Гданск, Полша.

 

–-

 

Входът е свободен, а повече информация за събитието може да откриете тук: https://fb.me/e/2voyWQESu.

 

Събитието е част от програмата на Пловдив чете 2024 I ЕСЕН и културния календар на град Пловдив и се реализира с подкрепата на Община Пловдив. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…