Print this page

И първо представяне на "Бащите не си отиват" под тепетата

Вижте цялата програма на Пловдив чете за 15 юни

"Еротиката като бягство от делника" - така е озаглавена срещата с писателката Диана Петрова и новия й роман "Лилит", чиято пловдивска премиера ще се състои в рамките на фестивала "Пловдив чете" днес. Заповядайте на 15 юни от 17,30 часа в културен център "Тракарт" (подлез "Археологически").

Диана Петрова е автор на бестселъра „Мъдри приказки“ и на първата книга с приказки за осиновени деца в България „Двойната планета“. Тя има два романа – дебютния „Ана“, с който спечели първото място за жена автор в поредицата „Гравитация“ на издателство „Изток-Запад“, и „Синестезия“, който попадна в десетката на конкурса „Нов български роман“ на издателство „Сиела“. „Синестезия“ беше представен и с откъси в литератур­­ните списания „B.O.D.Y“, „Vagabond“ и „Drunken Boat“.

Главната героиня на Лилит скъсва оковите на конвенционалния семеен живот с помощта на дълбокоеротични писма; писма, в които става дума за нещо повече от секс – а именно за силите и емоциите, които движат съществуването ни. Онова, което започва като писане за удовлетворяване на мъжките сексуални фантазии и косвено преживяване през думите, се превръща в нещо много повече. Симона трябва да направи труден избор, за да осъзнае, че съдбата ù не принад­лежи никому, освен на самата нея.

Друга интересна среща ви очаква в Балабанова къща също в 17  часа. Там ще е представянето на поредицата "Ветровете на промяната" в Пловдив, под наслов „Да живееш в интересни времена“. Български преводачи и редактори разговарят за работата си по книгите от поредицата „Ветровете на промяната“. Гости: Антония Пенчева - преводач от литовски, Здравка Евстатиева - преводач от немски. Срещата ще води Галя Кръстева от издателство "Гея-Либрис".

Първото представяне на "Бащите не си отиват" препълни софийския литературен клуб "Перото". Беше топло и споделено с книгата, събрала разкази за двайсет и четирима бащи. Уж двайсет и четирима, а всъщност един – Бащата. Бащата, когото сетивата ни помнят. Бащата, с когото сме били сигурни, че животът предстои. Бащата, с когото си говорим наум. Бащата, за когото няма не мога. Бащата, който е мек като кадифе и топъл като шоколад; чиято прегръдка е миг „съвършено детско щастие“.

Днес е очакваното гостуване на авторите в Пловдив. На какво се надяват те? Ако не да свикнат с отсъствието, то поне да не го смятат за изоставяне. "Бащите не си отиват" е един проект на издателство ICU, осъществен с медийната сила на "Аз чета" - най-обичаният сайт за книги и четене. Организаторите на "Пловдив чете" и домакините от "Bee Bop Cafe" ви очакват от 17 часа.

И още в най-големия книжен фестивал на 15 юни (четвъртък):

14.00 – Висше училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР), 7-а аудитория (бул. „Дунав“ 78). Официално връчване на наградите от двата литературни конкурса: за есе – „Богатство и милосърдие“, и за поезия. Одобрените творби ще бъдат включени в общ сборник, издание на АИ „Талант“ към ВУАРР.

 

18.00 – Организация на евреите „Шалом“ – Пловдив, салон, ет. 1 (ул. „Христо Г. Данов“ 20). Издателство „Прозорец“,  в партньорство с Организацията на евреите „Шалом“ – Пловдив и Читалище „Шалом Алейхем – 1945“: Представяне на Емил Кало и книгата му „Подробности извън очевидното“. Модератор: Ина Иванова

18.30 – Книжарница „Хермес-Централ“ (ул. „Княз Александър I“ 43). Издателство „Хермес“: Представяне на „Господ слиза в Атина“ от Александър Секулов.

 

19.00 – Драматичен театър – Пловдив (камерна зала). Пловдив чете 2017: Световноизвестният мим Герасим Дишлиев – Геро представя най-новия си авторски моноспектакъл „Не на мястото си“. Роден в Свиленград, Геро вече четвърт век е с постоянен адрес в Париж. Възпитаник на Международната школа по мимодрама и пантомима и асистент на великия мим Марсел Марсо. Сред най-успешните му проекти е „Монолог с Куфар“, игран на 13 езика в 76 града, 28 държави и на 4 континента.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…