Капана.БГ

Капана.БГ

 

На 5 март излиза на български език „Кишот“ – бляскав и предизвикателен постмодерен прочит на „Дон Кихот“, дело на един от най-бележитите писатели на нашето време.

„Кишот“ (превод: Надежда Розова, 472 стр., цена: 24 лв.) е безмилостно саркастичен, интелигентен и провокативен портрет на съвременната епоха, в която фактите често са неотличими от фикцията. Вдъхновен от класическото произведение на Сервантес, посредственият автор на шпионски романи Сам Дюшан създава образа на Кишот: възрастен търговски пътник, умопомрачен от прекомерното седене пред синия екран, който се влюбва отчаяно в телевизионната звезда Салма Р. В компанията на своя въображаем син Санчо Кишот прекосява цяла Америка и с рицарска храброст преодолява трагикомичните опасности, пред които го изправя епохата на безграничните възможности. Паралелно на неговата история, писателят, създал Кишот, се изправя пред предизвикателствата на собствения си живот. По-дързък и ироничен от всякога спрямо популярната култура и нейната пагубна пошлост, Рушди повежда героите и читателите си на шеметно пътешествие из един свят на ръба на нравствения и духовен упадък.

Салман Рушди е британски писател от индийски произход, словесен художник със забележителна ерудиция, една от големите знаменитости в областта на литературата и критиката. Неговият многогодишен труд върху белия лист заклеймява всички форми на насилие и посегателствата върху свободата на словото. Носител на множество награди, Рушди е автор на романи, сборници с разкази и есета, детски книги и документални филми. Печели световно признание още с втория си роман „Среднощни деца“ (1981), за който е удостоен с наградата „Ман Букър“. През 1988 г. неговият четвърти роман „Сатанински строфи“ предизвиква гневна реакция в ислямския свят, книгата е забранена в много страни, иранският аятолах обявява автора за вероотстъпник и дори определя за убийството му голяма парична награда... Във Великобритания Рушди получава от кралицата рицарско звание за заслугите си към литературата (2007), във Франция също е отличен с най-голямата литературна награда, избран е и за член на Американската академия за изкуство и литература.

 

Вторник, 02 Март 2021 10:28

IN MEMORIAM: Маестро Янко Павлов

На 1 март 2021 г. ни напусна маестро Янко Павлов, създател, художествен ръководител и двигател на любимата на няколко поколения пловдивчани, Вокална формация за стари градски песни "Пловдивски ритми". Отиде си само месец, преди да навърши достолепните 90 години!

 

„Пловдивски ритми“ е един от съставите, които дълги години работят към отдел "Любителско творчество" в дирекция "Култура" на община Пловдив.

 

Формацията е създадена от ентусиасти през 1997 г. Това са пенсионери, обединени от любовта към хубавата българска песен. Под диригентството на своя създател Янко Павлов, двайсетина мъже и жени запяват стари градски песни в четириглас под съпровод на китара и акордеон.

 

Две години репетират в читалище "Христо Ботев", а от 2000 г. попълват голямото семейство на художествените колективи от Градския дом на културата при Дирекция "Култура" на община Пловдив.

 

От времето на своето създаване до наши дни,  „Пловдивски ритми“ развиват изключително наситена концертна дейност, участват във многобройни фестивали, от които винаги се завръщат с първи награди и пеят на почти всички общоградски чествания. Репертоарът става все по-богат и разнообразен, като освен стари градски песни, включва и патриотични песни, песни с морска тематика и съвременни авторски песни.

 

Формацията има студийни записи в радио Пловдив, радио Веселина, излъчвания по БНТ - Канал Пловдив, ПОТВ, ТВ "Евроком България" и ТВ Скат.

 

 

Маестро Янко Павлов оставя своята следа в историята на Пловдив и в спомените и сърцето на всеки, до когото се е докоснал. Ще го помним като безкрайно добър, фин, вдъхновяващ и талантлив  човек, обичащ Пловдив!

 

Мир и светлина на духа му! Дълбок поклон!

 

Служителите на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив скърбят заедно с близките на маестро Янко Павлов за безвъзвратната загуба! 

 

Ние всички знаем колко силна е болката от загубата на близък и скъп човек  и колко трудно се преодолява. Но знаем и колко ценна е подкрепата в труден момент!

 

Светло да е на душата ти, Маестро!

 

 

Погребението е днес, 2 март, в 15.30 часа на Католическите гробища в Централен гробищен парк, гробното поле се намира непосредствено зад църквата.

 

 

За книгата

 

Дрекс Истън има една-единствена цел. Иска да залови негодника, който е убил майка му. В продължение на трийсет години измамникът променя външността и самоличността си с лекота. Оплита в мрежите си богати жени, присвоява парите им и изчезва, без да остави никакви следи. Заедно с него изчезват и жертвите му. Осем жени, свързани помежду си единствено от факта, че в живота им наскоро се е появил нов мъж.

 

Когато най-накрая успява да стигне до него, Дрекс знае, че за да го залови, трябва не само да е внимателен, но и много изобретателен. Първо обаче трябва да разбере дали младата и невероятно привлекателна Талия Шафър е следващата жертва на измамника, или е негов съучастник.

 

За автора

 

 

Сандра Браун е автор на седемдесет бестселъра, влезли в класацията на „Ню Йорк Таймс“ и продадени в над 80 милиона екземпляра по цял свят. Тя е единственият писател, който е имал 3 заглавия в класацията по едно и също време. Пише професионално от 1981 година. Произведенията й са преведени на 34 езика.

 

Писателката печели признанието на критиците, удостоили я с наградите Уелдънбукс и Далтън, с наградата на Романс Райтърс ъв Америка за постижения в жанра, с отличителния знак на успеха на Американ Бизнес Уименс Асосиейшън, с наградата за изключителни литературни постижения и наградата Ей Си Грийн.

 

Ето какво споделя Сандра Браун за „Игра на котка и мишка“:

 

Идеята за романа се зароди, след като попаднах на няколко репортажа за престъпници, които с години успяват да избегнат правосъдието. Изчезват безследно и просто продължават към следващата жертва. Запитах се как го постигат...

 

 

В опита си да надникне в ума на един такъв престъпник, авторката изгражда изключително интересен и нетипичен злодей. Подобен образ създава нуждата от не по-малко ярък и още по-хитър протагонист. Така се появява Дрекс Истън. Писателката признава, че поддържането на напрежението между основните персонажи е улеснено колкото от тяхна собствена целеустременост, толкова и от появата на Талия – една не просто красива и успешна млада жена, а истинско предизвикателство и за злодея, и за главния герой.

 

 

Беше ми изключително интересно да пиша тази книга заради всички обрати и изненадващи ходове, които героите прилагаха в опита си да надхитрят другия. Надявам се и на вас тази игра на котка и мишка да ви допадне!

 

 

Потопете се в книгата

 

 

Депресиращ ръмеж замъгляваше очертанията на тялото, което лежеше на брега.

 

Мъглата се виеше на ореоли около стълбовете на лампите по кея, но не можеше да разсее ярките лъчи на фенерите, донесени от хората, откликнали първи на обаждането. Те осветяваха силно и безмилостно покритата фигура, като някаква гротескна пародия на театрални светлини, озаряващи центъра на сцената.

 

Ниско над мястото прелетя полицейски хеликоптер. Безпощадно яркият му прожектор премина по цялата дължина на кея. Лъчът се плъзна бързо над малкото пристанище, където лодките се полюшваха приспивно на лекото течение, в рязък контраст с целия хаос наоколо.

 

Преди да се премести към прибоя, прожекторът хвърли ивица светлина върху трупа. Вятърът от ротора отметна единия край на яркожълтия найлонов чаршаф и отдолу се показа ръка, безжизнена и бяла като кост върху отъпкания пясък.

 

След като откриха тялото, на местопрестъплението се бяха стекли представители на няколко правоприлагащи органа. Цветните лъчи на един спасителен хеликоптер примигваха насред облаците, надвиснали ниско над пристанището. Зад Форт Съмтър една патрулираща лодка от щатската брегова охрана пореше водите на Атлантическия океан и прожекторът й се плъзгаше по всяка вълна.

 

Бяха пристигнали мобилни телевизионни станции, от които се изсипваха нетърпеливи репортери и снимачни екипи.

 

Неизбежните зяпачи се бяха струпали на кея. Бореха се за предните места, откъдето да се пулят към тялото, да надзирават действията на полицията и медиите и да си правят селфита на фона на покрития труп. Обменяха информация и предположения.

 

Говореше се, че трупът бил изхвърлен на брега от вечерния прилив. Открили го някакъв мъж и неговият син, излезли да разходят шоколадовия си лабрадор в тази част на плажа.

 

Говореше се, че очевидната причина за смъртта е удавяне.

 

Говореше се, че става въпрос за злополука с лодка.

 

Нито едно от тези предположения не отговаряше на истината.

 

Пуснатият от каишката лабрадор се беше втурнал напред и именно кучето се беше натъкнало на страшната находка, докато се плацикаше в прибоя.

 

Заслушан в обмяната на факти, фантазии и съжаления, един от наблюдателите на кея се усмихна самодоволно, без да казва нищо.

 

 

 

Със затоплянето на времето подрастващите ще прекарват по-голяма част от деня навън, а това от своя страна изиска възрастните и родителите да ги подготвят за предизвикателствата на открито и отговорностите на пътя.
Инспектор Ботьо Гиргинов от "Пътна Полиция" разказа на второкласници от учебното заведение интересни и поучителни истории, свързани с безопасността им на улицата, опасностите при разговорите с непознати и как да помогнат на друго дете в беда. Децата научиха, че за да са полезни за себе си първо трябва добре да познават района, в който живеят и учат, че трябва да са смели, но и предпазливи. Защото навън животът е различен.
На площадката по безопасност на движението служителят на "Пътна полиция" им показа как, къде и кога да пресичат, в кои случаи имат предимство и кога задължително да търсят помощ от възрастните.
В края на открития урок, който е част от инициативата на пловдивската полиция "Да пазим децата", второкласниците получиха мартенички за здраве, както повелява традицията на този ден.

На 3-ти март 2021 година отбелязваме 143 години от Освобождението на България! На националния празник Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с две от своите експозиции - „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1, които ще приемат посетители от 9.00 до 17.00 часа.

На 3 март особено интересно и тематично свързано е посещението на експозиция „Българско възраждане” в Старинен Пловдив. Подредена в една от най-емблематичните и красиви възрожденски къщи по Трихълмието, експозицията проследява историята на градa от XV до XIX век. Богатият веществен, документален и снимков материал дава възможност на посетителите да се потопят в атмосферата на далечното минало под тепетата – време на чуждо владичество, но и време на отстояване на националната идентичност на българите. В залите на първия етаж са представени етническото многообразие и стопанското развитие на Пловдив от османската епоха. На втория и третия етаж са развити темите за борбата на българите за новобългарска просвета, самостоятелна църква и национална независимост, чиято кулминация е Руско-турската освободителна война и подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор.

Малчуганите до 7 години посещават обектите ни безплатно, самостоятелно идващите ученици се таксуват с билет от 1.00 лев, входът за бабите, дядовците и техните внучета се таксува с един семеен билет от 3.00 лева, а родители с деца ще могат да разгледат експозициите ни с един семеен билет от 5.00 лева.

Всяко семейство ще получи изданието „История на Община Пловдив (1878-1989)” или „Справочник на улиците и площадите в Пловдив” по избор. Всяко дете ще получи книжка за оцветяване „Българско опълчение” и фотоалбум хармоника „Първо българско изложение”. Всяко семейство ще получи работна тетрадка, специално разработена за самостоятелно разглеждане на конкретния обект, а в експозиция „Българско Възраждане” децата имат възможност да поискат и комплект карти с изображения на експонати, които трябва да бъдат намерени сред останалите културни ценности.

Посещенията в Регионален исторически музей – Пловдив ще се осъществяват при спазване на актуалните противоепидемични мерки за безопасност съгласно заповедите на министъра на здравеопазването. Поради необходимостта от спазване на дистанция е възможно да се наложи да изчакате своя ред на входа, а посетители без маски няма да бъдат допускани в обектите.

 

Фолклорната изпълнителка Ваня Вълкова с празничен концерт за 3 март! Талантливата изпълнителка е решила да направи лайф концерт и да го излъчи в YouTube канала си от 19 ч. българско време.

„Ние, музикантите имаме силна нужда да пеем и да музицираме. Вярвам, че и хората, които обичат хубавата музика също им липсва това да я слушат!“, споделя Ваня.

Изборът на датата 3 март, не е случаен – националният празник на България, а какво е български празник без хубавата българска музика!

Музикантите, които ще вземат участие в концерта ще са част от орк. „Лира“ от Добрич - Емил Халачев - акордеон, Калин Стоянов - гайда, Дамян Димов - кавал. Част от орк. ”Малди тракийци”, с които работят от дълги години по сватби и събори - Божидар Стрехин - кларинет , Йовко Станчев - ударни инструменти, Александър Тодоров – клавир. Не на последно място Ради Данков - бас китара и Ивелин Божанов - ритъм китара. За добрия саунд виновник е Венелин Башев.

„Вярвам,че ще успеем да доставим добро празнично настроение сред публиката!  Хубавото е, че всеки ще може да го гледа в удобно за него време, а дай Боже скоро да имаме възможност да пеем и на живо, пред публика, защото всички имаме нужда от това!“, споделя фолклорната певица. 

Ваня Вълкова е родена в гр. Добрич. Едва на 4 годишна се изявява  на сцената с надпяване, а на  9г. започва да свири на гъдулка. Завършва средно музикално училище в Котел и Академия за музикално-танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Участвала е множество конкурси за народно пеене и гъдулка. Носител е на награда „Приз” в конкурса „С песните на Вълкана Стоянова“- 1995г. и конкурса “С песните на Иван Георгиев”-1997г. Първа награда в гъдуларски конкурс в Гълъбово - 2000г. и др.

Записва с различни музиканти и оркестри, има записи във фонда на БНР и 3 самостоятелни албума с авторски песни. Учасва в проект „Гласове от Изтока“ с група „Арифа“, с които има множество концерти в Нидерландия, Англия, Гранция и др. Записвала е и български народни песни с „Биг бенд“ в Амстердам, които се излъчват и по БНР.

Ваня Вълкова е новатор във фолклора, с изграден стил на пеене и музициране.

 

 

 

Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства изработиха украса за Виенския павилион в Цар Симеоновата градина

На първи март пред сградата на общината на пл. „Стефан Стамболов“ 1, за шеста година представители на  пловдивските читалища ще закичат пловдивчани и гости на града с мартеници, с пожелание за здраве, късмет и благоденствие.

И тази година дървото пред сградата на община Пловдив е окичено с червено-белите символи, както повелява традицията. По инициатива на отдел „Култура, археология и културно наследство“, талантливите ученици от XI и XII клас, специалност „Театрален костюм“ и „Театрален, кино и телевизионен декор“ от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства изработиха украса за Виенския павилион в Цар Симеоновата градина и централната алея на любимия на пловдивчани парк. Едните са направили висящата украса, а другите са декорирали пейките.

Мартеницата е наследена от предците ни и е първият знак за настъпващата пролет. Ето защо, всеки българин носи мартеница, символизираща вярата, че най-доброто предстои.

Страница 1 от 1843

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…