Капана.БГ

Капана.БГ

Поредната шеста изложба от проекта "Път на младите" се открива на 25.10.2017 от 18.30 часа. Културен център "Бялата къща" за близо година беше дом за творчеството на над 30 млади автори. Талантливи фотографи и художници с различен темперамент, търсения, прозрения, с различна стилистика, но обединени от една "тема" - младостта.

В последната за 2017 г. експозиция свои живописни творби представят Галина Христова, Гергана Балабанова и Ренета Павлова. Поли Велкова провокира публиката с колаж, а Иван Иванов категорично се заявява с метални пластики.

Всички млади художници имат възможност да покажат новите си творби в поредицата от изложби през 2018 година.

С голям тържествен концерт ще бъде отбелязана 45-годишнината на  катедра „Музикален фолклор“ при АМТИИ-Пловдив. Събитието ще се състои на 30 октомври, понеделник, от 18 часа в Дома на културата „Борис Христов“.

В продължение на 45 години катедрата „Музикален фолклор“ е създала едни от най-утвърдените музиканти  - певци и инструменталисти, много от които са получили национално и международно признание и със своята музикална дейност са допринесли за запазването и развитието на българския фолклор.

В празничния концерт ще вземат участие Академичните фолклорни състави към АМТИИ - Академичен народен хор с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев и Академичен народен оркестър с диригент доц. д-р Владимир Владимиров и главен художествен ръководител проф. академик Милчо Василев.

Специален гост-солист  на събитието ще бъде виртуозът на кавала Теодосий Спасов- възпитаник на академията и Доктор хонорис кауза на АМТИИ.

Понеделник, 23 Октомври 2017 12:37

Пловдив казва "Убий скоростта, спаси дете"

Още в своя начален етап кампанията набира широка мрежа от партньори от частния и обществен сектор в Пловдив

Основоположник на кампанията, която за първи път се провежда през далечната 2004 г., е Радио FM+. За първи път тя намира партньор в Пловдив в лицето на Георги Стаменов, кмет на район „Централен“, който на 29 откомври ще открие 3Д пешеходна пътека, нарисувана от деца.

„Нито една спестена секунда на пътя не струва колкото живота на едно дете“ е мотото на кампанията „Убий скоростта, спаси дете“. Пловдив подава ръка на благородната инициатива с поредица от дейности под егидата на Георги Стаменов и в партньорство с „Оргахим“,“ Под Тепето“ и школа по рисуване към „ОДЦ – Община Пловдив“.

„Убий скоростта, спаси дете“ насочва вниманието на шофьорите и обществото към застрашителния брой пътни произшествия, чиито жертви са деца. С цел популяризиране на кампанията район „Централен“ предприема поредица от активности, които да приобщят максимален брой граждани:

-    в периода 23.10. – 6.11. два транспаранта ще бъдат монтирани на оградите на районната администрация с лице към ул. „Хр. Г. Данов“ и на училище „Петър Берон“. Основен партньор е „Под Тепето“.
-    На 29.10. (неделя) ще бъде изработена и открита 3Д пешеходна пътека на ул. „Генерал Д. Николаев“, зад училище „Петър Берон“. За целта ще бъде спряно движението по улицата за определен период от време. Пътеката се реализира с подкрепата на „Оргахим“.

-    Район „Централен“ предоставя на всички граждани и фирми в гр. Пловдив 500 стикера, които водачите на автомобили могат да монтират на задното стъкло на своето МПС. Стикерите могат да бъдат взети всеки делничен ден от 25.10.2017г. между 14ч. и 17ч. от районната администрация на ул. „Хр. Г. Данов“ 39, ет.2. и от бар „Котка и Мишка“ в Капана (всеки ден от 10ч. до 23ч.).
Бар „Котка и Мишка“ и „Под Тепето“ съветват всички водачи на МПС да не шофират след употреба на алкохол!

„Бих желал да поканя всички жители и гости на гр. Пловдив да се включат в кампанията и да залепят стикер на своя автомобил. Планираме да направим инициативата традиционна и през 2018г. малките художници от града да нарисуват още пешеходни пътеки. Благодаря на нашите партньори за подкрепата и се надявам всеки шофьор да се замисли за това какво би спестил на едно семейство ако спазва закона за движение по пътищата и не кара пил.“, коментира Георги Стаменов. 

Добрият имидж и популярност на кампанията позволяват инициативата да излезе извън столицата, в общините Сливен и Благоевград. През 2017г. популярността е още по-въздействаща с новите присъединили се общини: Варна, Бургас, Русе, Стара Загора.

Кампанията "Убий скоростта, спаси дете" е носител на Първа награда за медийна PR кампания за 2004 в България; Спомогнала за наградата “Радио на годината" 2005; Награда EMMI за 2006 – USA; Почетен диплом за “Изключителен принос в служба на обществото и в развитието на радиоиндустрията в България" на годишните награди на Световната радио асоциация NAB.    

Очаквайте подробности относно откриването на пешеходната пътека в неделя.

Пловдивският гид lostinplovdiv.com отново селектира най-вълнуващите събития под тепетата. Вижте кои са те

Снимка: Виктор Цонев

23 октомври

4 Master класове с Филип Арио

Филип Арио е абсолютен професионалист в сферата на фитнеса и груповите тренировки. Той идва за първи път в България в Комплекс С.И.Л.А.! Посетете неговите master класове по Body Pump и Body Sculpt, като обърнете внимание, че местата са ограничени и е необходимо предварително записване! Потвърдете участието си на телефон 0878799987. За външни клиенти входът е 10 лв. Клиенти, които имат карта за групови занимания, могат да посетят класовете безплатно.

Роден в Париж, Филип Арио прави първи стъпки във фитнес зала през 1995 г. Той се влюбва в спорта и през 2006 г. става фитнес инструктор и инструктор по групови занимания. Той води групови занимания с голяма страст вече 11 години, а именно Body Pump, Body Sculpt и Spinning. Филип е специализиран в 3 области:
- работа върху фигурата
- подобряване на физическото състояние и здравето
- хранителния режим при трениращите

Комплекс С.И.Л.А

Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие

Посолството на САЩ ви кани на безплатна прожекция на документалния филм "Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие", посветен на големия български писател и киносценарист Анжел Вагенщаи?н.

Дело на Андреа Саймън от нюйоркската филмова студия „Аркадия“, филмът представлява искрен, вълнуващ и провокативен портрет, кои?то умело съчетава лични разговори с фрагменти от емблематичните филми на Вагенщайн и редки архивни кадри от публичните му изяви. Филмът е бил показван на шест фестивала досега и е спечелил наградата на публиката на Филмовия фестивал за Югоизточна Европа в Лос Анжелис в началото на 2017 г.

След прожекцията публиката ще има възможност да участва в дискусия с г-н Вагенщайн и режисьора на филма Андреа Саймън.

LUCKY Дом на киното
18.30 часа

Вижте още на lostinplovdiv.com

Оркестърът на Опера Пловдив ще открие Симфоничния сезон с концерт под палката на маестро Емил Табаков в Концертна зала на 26 октомври от 19 часа. Солисти на концерта с пианистът Евгени Божанов и сопраното Евгения Ралчева. Музикалното събитие е част от програмата на VIII Международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". В програмата ще прозвучат: Гершуин - Рапсодия в синьо, Бетовен - Концерт за пиано №5, оп.73 и Гершуин - Симфонична картина "Порги и Бес".

Евгени Божанов е сред най-впечатляващите представители на по-новото поколение пианисти у нас. Носител е на изключително престижни награди от международни конкурси - като започнем от втората (при неприсъдена първа) премия на "Святослав Рихтер" в Москва през 2008, преминем през финала на "Ван Клайбърн" във Форт Уърт и стигнем до второто място на "Кралица Елизабет" през 2010. Същата година се явява на конкурса "Фредерик Шопен" във Варшава и въпреки че е един от изявените фаворити на публиката, Евгени Божанов не получава Голямата награда, но е поканен да открие Шопеновия фестивал в полската столица с рецитал и с Първия клавирен концерт на Шопен през 2011, както и редица възможности да свири с някои от най-именитите европейски оркестри.

Скоро след това е дебютът му като солист на Берлинската филхармония, изявите в Музикферайн във Виена, Роял Фестивал Хол в Лондон, Тонхале в Дюселдорф, на фестивалите в Лил, Бад Кисинген, турне в Япония (където две години по-късно го канят отново за рецитали, включително и в Suntory Hall), на Майските музикални тържества във Флоренция, европейско турне с Оркестъра на италианското радио, гастроли в Милано, Мюнхен, Стокхолм, Лисабон и представяне на Шопеновия фестивал в Майорка. И още, и още...

Емил Табаков е гостувал с ръководените от него оркестри, а също и като гост-диригент  в Германия, Англия, Дания, Швеция, Полша, Франция, Италия, Русия, Испания, Румъния, Австрия, Швейцария, Белгия, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Сингапур, Тайван, Еквадор, Колумбия, Куба, Бразилия, Израел, Холандия и др. Дирижирал е оперни спектакли в теaтър “Ла Фениче” (Венеция), Теaтър “Реджо” (Торино), концерти на Националния оркестър на Франция, Филхармоничния оркестър на Радио Франс, Националния оркестър “D'ile de France”, Националните оркестри на Лил, Лорейн, Нант, Кан, Симфоничния оркестър на Авиньон, Симфоничния оркестър на Арена ди Верона, Симфоничния оркестър “Чайковски” на Московското радио, Симфоничния оркестър “Нова Русия”, Нов филхармоничен оркестър на Вестфален, Бохумски Симфоничен оркестър, Сеулска Филхармония, Симфоничния оркестър на Токио Сити, Симфоничния оркестър на Рио де Жанейро, Симфоничния оркестър на Сао Паоло, Симфоничния оркестър на Щат Мексико, Симфоничния оркестър на Монтерей, Филхармония “Джордже Енеску” (Букурещ), Атински филхармоничен оркестър, Държавен Симфоничен оркестър на Истанбул, Симфоничния оркестър “Борусан” (Истанбул), Президентски Симфоничния оркестър - Анкара и др.

Областта на музиката. Музикант на Годината на Българското Национално Радио за 1992, Мъж на годината на Международния библиографичен център в Кеймбридж, през един от 100 най-добри професионалисти според Международния биографичен център за 2012 година е –Англия.

Билети за концерта се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Обшината и на касата в Концертна зала преди концерта.

Екипът на продукцията тръгва из България

След повече от 3 години активна работа по “Възвишение”, снимки на над 50 локации из цяла България и почти едногодишна постпродукция, филмът е готов. Непосредствено преди да тръгне официално по кината от 10-и ноември „Възвишение“ ще бъде показан ексклузивно пред публика в няколко български града. Първата спирка на екипа и актьорите, които ще представят продукцията и ще се срещнат с най-нетърпеливите зрители, е Котел на 1-ви ноември – Деня на народните будители и празник на възрожденския град. Началото ще бъде дадено именно там, където се развива основна част от историята за полуреволюционерите, полуразбойници Гичо и Асенчо (Александър Алексиев и Стоян Дойчев). Градът е и родното място на писателя Милен Русков и автор на едноименния роман, послужил за основа на филма на Виктор Божинов.

След Котел филмовата продукция ще поеме към Черноморието. Пловдив ще види филма за първи път на 6-и ноември. Прожекцията ще е в Arena Mall Марково тепе, а билетите тръгват в продажба още от утре.

“Възвишение” разказва за обира в Арабаконак през 1872 година през погледа на Гичо и Асенчо, които непосредствено след участието си в него са натоварени с важна мисия от Димитър Общи (Филип Аврамов) – лично да предадат писмо на Васил Левски. Издирването на Апостола се превръща в трагикомично приключение, а революционният им ентусиазъм постепенно е изместен от разочарование и огорчение. 

Звездният каст включва и едни от най-обичаните родни актьори като Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Герасим Георгиев-Геро и Малин Кръстев. Епизодични роли имат също Димитър Рачков, Стефан Денолюбов и Параскева Джукелова, а в четата на Димитър Общи се отличават Христо Петков (като Тодор Шумненеца), Кирил Ефремов (като Петко Страшника), Благовест Благоев (Наш Тотко), Станислав Ганчев (като Пейо Бръмбара), Румен Гавазанов (като Георги Чумата), Антонио Димитриевски (като Григор Стойневски Македонеца), Ивайло Димитров (като Стефан Жълъда), Владимир Михайлов (Симо Влаха) и Веселин Анчев (Велчо Шунтов).

Автори на сценария са Виктор Божинов и Нели Димитрова („Love.net”). Диалозите са дело на Милен Русков. Продуцент е Иван Дойков (СЪРПЕНТАЙН), в чието портфолио също влиза сериалът "Под прикритие", както и най–гледаният български игрален филм "Мисия Лондон". Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова (“ОЛ СТАРС ИН”), БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ, Нина Алтъпармакова (“БУЛФИЛМ”), филмово студио “Ню Бояна”/”Nu Boyana”, Николай Ишков (“АВАНСЦЕНА”) и Дрийм Фактори (Македония).

Проектът се реализира и с финансовото съдействие на ИА „Национален Филмов Център“, програма Евроимаж и е подкрепен от Столична община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и Комисията по култура и медии към 43-то Народно събрание.

Посолството на САЩ организира безплатна прожекция на документалния филм "Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие", посветен на големия български писател и киносценарист Анжел Вагенщайн. 

Дело на Андреа Саймън от нюйоркската филмова студия „Аркадия“, филмът представлява искрен, вълнуващ и провокативен портрет, който умело съчетава лични разговори с фрагменти от емблематичните филми на Вагенщайн и редки архивни кадри от публичните му изяви. Филмът е бил показван на шест фестивала досега и е спечелил наградата на публиката на Филмовия фестивал за Югоизточна Европа в Лос Анжелис в началото на 2017 г. 

След прожекцията публиката ще има възможност да участва в дискусия с г-н Вагенщайн и режисьора на филма Андреа Саймън. Прожекцията е от 18:30 часа в LUCKY Дом на киното.

Страница 1 от 915

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226