Капана.БГ

Капана.БГ

Прожекция на филм, концерт и дискусия предлагат тази вечер в Петното в рамките на Post-Culture Stage Shangri Live и Moderni Kanuuna. Началото е с приключенската прожекция The Goodiepal Equation. След нея предстои концерт на Goodiepal & Pals, а финалът е разговор с Флориан Демирев и дискусия. Началото е в 19 часа с вход 6 лв.

Приходите от събитието директно се използват за подкрепа на студуващите и гладуващи бездомници и мигранти в Белград, където Goodiepal & Pals доброволстват от началото на зимата.

Прожекция на документалния филм за впечатляващия фарьорски странник, DJ, активист, трикстер, милионер и човек на новото хилядолетие - Goodiepal. Концерт на неговата група Goodiepal & Pals и встъпление от българския друмник Флориан Демирев, спал в храстите в Англия и в тоалетна в Германия, почти изяден от мечка в Алпите.

В края на лятото на 2017-та Флориан Демирев прави неочаквано вело и автостоп пътешествие от Англия до България. Стопирайки в Унгария, малко преди сръбската граница, той се запознава с Пал – фарьорец, щур, възпитан, любопитен и пътуващ с малко сгъваемо колело. Следва една приятелска двучасова разходка в аварийната лента под звездното небе, която остава отпечатък в приключението и на двамата. В Сърбия те се разделят, но остават в контакт. В последствие Флориан разбира, че се е запознал със самия Goodiepal – една комплексна и неузнаваема личност, която може да впечатли и вдъхнови всеки. 

Оказва се, че за Пал (Kristian Parl Bjørn Vester) има документален филм, който описва неговите пътувания със собственоръчно направения му кабинен велосипед, с който той обикаля Европа и захранва своя лаптоп по време на изпълненията си. Да, Пал е DJ, но не само това. В последствие неговият велосипед и притежания стават част от експозицията на националния музей на Дания. Днес, заедно със своята група Goodiepal & Pals, той доброволно помага на мигранти и бездомници в Белград. 

Пал е една сложна персона, за която самият режисьор на филма The Goodiepal Equation (прожектиран вече в цял свят) казва:

„Въпреки, че се самоопределя за човека на новото хилядолетие, за повечето от нас той остава отвъд разбирането и въображението. Начинът, по който той се справя с проблемите, е основната причина, заради която реших да направя този филм.“

Сряда, 24 Януари 2018 11:08

Джаз в сряда в Arsenal of Art

Продължават традиционните джаз срещи в сряда в галерия Arsenal of Art. Тази вечер от 19:30 домакините са поканили Ив Бо-вокал, Златко Стефанов-бас, Антон Динев- китара, Лука Тодоров- пиано. Входът е свободен, но местата са ограничени и от галерията препоръчват по-ранно пристигане.

Сряда, 24 Януари 2018 11:10

Крис Шарков гостува в Молескин

Крис Шарков завършва НАТФИЗ в класа на проф. Красимир Спасов през 2009 г. и много бързо се налага като едно от най-интересните имена сред най-младите театрални режисьори. Постановката му „Куклен дом” беше номинирана в три категории за наградаите „Икар”. Тя е четвъртият му спектакъл след „Макбет” от Шекспир във Варненския театър, „Господин Колперт” в Театър „София” и „Посещение при бащата” в „Сфумато”.

Крис Шарков за театъра и музиката в 8 любими песни и един час с “Молескин” - днес от 18 часа по Радио Пловдив.

Опера Пловдив посреща 2018 с творческо предизивкателство – премиера на „Катерина Измайлова” от Шостакович на 27 януари. Постановката е дело на Вера Немирова - един от най-успенишните български оперни режисьори в Европа, а диригент е маестро Диан Чобанов.

Като театър със силен творчески профил, Опера Пловдив се стреми редовно да включва в репертоара си малко популярни на българската публика творби, които са силно търсени от ценителите на операта по света. Само за две години след премиерата си през 1934 година операта има огромен успех не само в Ленинград (83 представления) и Москва (97), но също така в Цюрих, Любляна, Пресбург (Братислава), Копенхаген, Стокхолм, Буенос Айрес, Метрополитън опера, Ню Йорк, Кливланд. Днес заглавието от Шостакович  предизвиква широк интерес и се изпълнява редовно в десетки чуждестранни театри, между които в Лондон, Сан-Франциско, Милано, Виена, Берлин, Копенхаген, Варшава, Осло. В България „Катерина Измайлова“ се изнася за първи път от Русенската народна опера през 1965 г. в присъствието на композитора. Режисьор е бил бащата на Вера Немирова -  Евгени Немиров.

Сюжетът на произведението е базиран на мрачната повест от руския писател Н. С. Лесков „Леди Макбет от Мценска околия“, както е било и първоначално заглавието на операта, преди да изпадне в немилост от Сталин за повече от 20 години.  Шекспировата Лейди Макбет може да е тоталният образ на фатална жена, но когато става дума за елимиране на съперниците, именно Катерина Измайлова на Шостакович може да се похвали с „обирането на лаврите”.  Отегчена от своя груб съпруг, Зиновий, Катерина е „хваната“ от свекър си Борис в леглото с бруталния Сергей. Бесен, че самият той не е успял да преспи с Катерина, Борис пребива Сергей, преди да изяде порция гъби, която Катерина е поръсила с отрова. След като Борис е вече отстранен, следващият поред, е нейният съпруг. Катерина, с помощта на Сергей, удушава Зиновий. Но когато трупът е открит, насред набързо уреденото сватбено тържество на Сергей и Катерина, и двамата са изпратени на заточение в Гулаг. По време на дългото им пътуване, Сергей решава да „се залюби“ с красивата Сонетка, което насочва мисълта на Катерина към ново убийство.

„Катерина Измайлова” е потресаваща с жестокостта и бруталността си драма, а подходът на Вера Немирова не спестява нищо от характера й. Шостакович определя операта си като трагико-сатирична, но той казва още: „В тези жестоки условия на живот и любовта е такава.” Тези думи са определящи и за постановката, която се фокусира върху насилието и унижението на човека, а композиторът превръща музиката в инструмент на онази сила, която се надсмива над абсурдите и несправедливостта на живота.

Режисьорът Вера Немирова е гост-професор в Музикалната Академия „Ханс Айслер" в Берлин и доцент във Виенския университет. Нейни постановки се играят във Виенската Щатсопера, в оперните театри в Залцбург, Бон, Хамбург, Пекин, Малмьо и др. Билетите за нейната тетралогия "Пръстенът на Нибелунга" от Вагнер в операта във Франкфурт са разпродадени години напред. Тя репетира в Пловдив с помощта на нейната майка и драматург на проекта - оперната певица Соня Немирова, която е била солистка на Опера Пловдив.

Художник на постановката е Димана Латева, пластиката е дело на Силвия Томов, диригент на хора е Драгомир Йосифов, а концертмайстор е Виеслав Новак. Ролите са поверени на Пламен Бейков – гост, Михаил Пулиев, Александър Баранов – гост, Димитър Зашев – гост, Mарияна Панова,  Мария Цветкова – гост, Георги Султанов – гост, Светлана Иванова, Марк Фаулър, Евгений Арабаджиев, Владимир Ников, Борис Кучков, Борислав Филипов, Александър Носиков, Михаела Берова – гост, Цветанка Ангелова, Станимира Манолова, Живко Пейчев, Стефан Толумбаджиев, Райко Пантелеев; Димитър Божанов, Сероп Йозгатлян, Цветан Цветков, Август Методиев.

Съмнение, относно конкурса и назначението на нов директор на ОП "Старинен Пловдив" изрази пловдивската структура на "Да, България". Според тях има сериозни съмнения, че конкурсът е опорочен. Цитирайки публично достъпна информация, акцентират, че единственият допуснат до разглеждане кандидат Надежда Кирова-Йовчева е отговаряла на всички критерии, но въпреки това не е избрана за директор. Вижте цялата позиция на партията:

Да, България - Пловдив изразява своята остра тревога от начина на провеждане на конкурс за Директор на Общински институт “Старинен Пловдив” и неговия краен резултат. 

Въпреки обявения през септември 2017 г. конкурс, в края на миналата седмица кметът на община Пловдив Иван Тотев информира пловдивската общественост, че в конкурса не е избран кандидат и по негово еднолично решение за изпълняващ длъжността се назначава поредният политически активист на ГЕРБ – досегашният заместник-кмет на район “Тракия” Йордан Илиев. Наред с това г-н Тотев, който има професионална квалификация в областта на транспорта, компютърните системи и технологии, сподели, че е развил собствена концепция за управлението на “Старинен Пловдив”, която новоназначеният и.д. директор “просто трябва да слуша и изпълнява”.

Според публично достъпна информация в конкурса са участвали четирима кандидати, от които трима са отхвърлени поради това, че не отговарят на определените основни критерии. Четвъртият кандидат – д-р Надежда Кирова-Йовчева, е допусната до финалната фаза на конкурса, но кандидатурата ѝ е оценена отрицателно от конкурсната комисия. Предвид че д-р Надежда Кирова-Йовчева е утвърден специалист по опазване на културно-историческото наследство и отговаря на всички определени за провеждане на конкурса критерии, считаме, че са налице сериозни съмнения относно порочността на проведената процедура и взетите въз основа на нея решения. 

Съмненията, че проведеният конкурс е манипулиран или целенасочено провален, се подсилват и от назначаването на Йордан Илиев за поредния изпълняващ длъжността директор на “Старинен Пловдив”. Илиев не е експерт в областта на културата или опазване на културно-историческото наследство и не отговаря на критериите, прилагани в обявения конкурс. Неговото основно достойнство очевидно е принадлежността му към политическата номенклатура на ГЕРБ и способността му да се подчинява безропотно на Иван Тотев. 

Във връзка с това настояваме кметът на Пловдив Иван Тотев да даде на обществеността отговори на няколко значими въпроса:

• какви са приетите в хода на проведения конкурс гаранции за неговата обективност?

• как е формирана комисията, оценявала кандидатите, и кои нейни членове имат експертиза по критериите, съобразно които са оценявани кандидатите?

• в частност, кои членове на комисията са експерти в материята на опазване и управление на културно-историческото наследство, на културната политика или на културния туризъм?

• каква е квалификацията и експертизата на заместник-кмета Александър Държиков в областта на културата и опазването на културно-историческото наследство или в областта на културния туризъм?

• участвали ли са в състава на конкурсната комисия независими експерти?

Колкото до анонсираната от г-н Тотев “собствена концепция” за развитието на Старинен Пловдив, настояваме също той да информира обществеността:

• как е разработена “концепцията” му за развитие на Старинен Пловдив и какви са основните елементи в нея?

• защо тази концепция, създадена макар и от лице, което не е експерт в областта на културата или управлението на културно-историческото наследство, не е представена на обществеността, нито е обсъдена с гражданите на Пловдив и всички, които са съпричастни с опазването на културното наследство на нашия град?

• защо, ако г-н Тотев е единственият човек, способен да развие такава концепция, през 6-те години на управлението му досега Старинен Пловдив запада, като приходите му са дори по-малки от тези на архитектурно-историческия резерват “Етъра”?

• как г-н Тотев очаква тази “концепция” да бъде реализирана от човек, който очевидно няма нито квалификация, нито опит в една изключително деликатна материята, каквато е опазването и управлението на културното наследство?

Вярваме, че управлението на Старинен Пловдив е не просто въпрос от определящ характер за запазване на най-ценното, което формира облика и духа на града ни. Старият град на Пловдив е уникално културно богатство с изключително значение в национален, европейски и световен мащаб. С оглед на това считаме, че превръщането на Старинен Пловдив в поредната жертва на хроничната управленска немощ и липса на визия на Община Пловдив, е недопустимо посегателство, на което се чувстваме длъжни да реагираме. 

 

Изпълнителен съвет на Движение “Да, България” – Пловдив

 

Практическият курс е насочен към всеки, който желае да разтвори сърцето си и да покори егото си, да се научи на близост и доверие. Една от практиките е древното упражнение „полиране на сърцето“, която води до разкриване на вътрешната сила на човека. Редовната тренировка способства за освобождаване на сърцето от страховете и слабостите – недоволство, обидчивост, съмнения, ниско самочувствие, мнителност.

При обучението ще се акцентира върху разпознаването и управлението на различни емоционални състояния в тялото, противопоставяне на слабостите на личността, постановка на цели, работа с отношения и формиране на нови навици. 

Развитието на цялостно възприятие влияе на самооценката и води до правилни решения и успешни промени в живота на човек.

Обучението води д-р Гузал Тажибаева. Тя е успешен треньор в областта на лайф и бизнес коучинга. Повече от 17 години е преподавател по Системата на известния академик Мирзакарим Норбеков. Има дългогодишен опит в индивидуалното консултиране в сферата на цялостното развитие на личността и изграждането на професионална кариера. 

Семинарът на д-р Гузал Тажибаева ще се проведе от 24 до 28 януари 2018 г. от 18.30 часа в конферентната зала на хотел „Реал“ в Пловдив.

Среща с писателката Таня Бейрийска и представяне на новата ѝ книга "Нокаут за МС" организира издателство "Жанет-45". В книгата тя разказва за успешната борба и победата над една неизличима според съвременната медицина болест - множествената склероза.

Срещата ще се състои в сряда, 24 януари, от 18 часа в Народната библиотека "Иван Вазов" в Конферентна зала. Модератор на срещата ще бъде Георги Грудев.

Ето какво пише авторката за книгата:

"Скъпи читателю,

Тази книга описва живота ми през последните няколко години на безпощадна борба. На борба, но и на победа над една болест, нелечима според съвременната медицина. На живот-борба, преплетен от съдбовни лични моменти на щастие, на вяра, подкрепа и любов, на разочарования, сривове, на сълзи и много тежки събития.

Единствено и само обажданията с безбройни въпроси на много познати и непознати хора ме накараха да опиша тази конкретна част от живота си. Ежедневната част, свързана с начина ми на живот и хранене, довели до безусловен напредък и реалното ми възстановяване. Разбира се, че бях провокирана, а и се съобразявах с теоретичните и научни изследвания на много учени от цял свят.

Напълно искрено искам да споделя с вас какво всъщност и как то ми донесе победата в битката с множествената склероза. Ще бъда много щастлива, ако чрез тази книга успея да помогна на колкото се може повече хора! Искам да вдъхна увереност, да дам сила и вяра в това, че ужасяващите диагнози не са присъда и могат да бъдат победени!"

Писателят и лекар Людмил Станев допълва:

"Историята, която разказва Таня Бейрийска, е „история на заболяването“, както се казва на медицински език, но тя не е само това. Тя е една удивителна история за силата на човешкия дух. Това също е разказ за вярата в гениалността на човешкото тяло като венец на еволюцията. Човешкият организъм като саморегулираща се система може да се открие на тези страници видимо в реалния пример на битката на Таня да запази себе си.

Стегнато и кратко, в много конкретни и логични стъпки, читателят може да проследи пътя към спасението, който винаги е някъде в самите нас.

Зад чисто медицинското лице на тази книга се крие и една драматична житейска история, която прилича на филмова драма. Една жена, която преминава през всички препятствия – неизлечима болест, загуба на дете и развод. Тя успява да рестартира съществуването си и да си върне света.

Упорито и интелигентно Таня ни убеждава, че чудеса няма, или ако има, то това е силата на човешкия разум и дух."

Страница 1 от 1007

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226

Warning: mysqli::stat(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 219

Warning: mysqli_close(): Couldn't fetch mysqli in /home/kapanabg/public_html/libraries/joomla/database/driver/mysqli.php on line 226