Капана.БГ

Капана.БГ

#ЗАЕДНОнаТротоАрта показва „Бъдещия Пловдив“ през очите на 10 артисти

Два отбора от по 5 участници ще рисуват на 23 август в продължение на пет часа на открито пред галерия Едно в Капана. Проектът #ЗАЕДНОнаТротоАрта акцентира върху работата в екип и приятелството и е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Под ръководството на пловдивските художници Стиляна Георгиева и Тодор Панайотов, отборите ще създадат творби на тема „Бъдещият Пловдив“. Всеки участник притежава афинитет към рисуването, има студенти по архитектура, както и следващи в Художествената академия.

Младите творци, които са на възраст от 18 до 24 години, ще се редуват в часовете от 17 до 22, за да нарисуват съвместната си творба.  Всеки ще рисува по 20 минути, като след това ще бъде заменен от друг съотборник от „дружината“. За да изградят общата визия на платно с размери 100/100, те ще имат възможност предварително да обсъдят цялостната си идея за творбата. Готовите платна ще могат да бъдат видени до края на октомври в галерия „Едно“.

Освен, че могат да наблюдават събитието през цялото време, жителите и гостите на Пловдив ще имат възможност да облекат парченце изкуство с уникалните, ръчно нарисувани специално за събитието тениски.

Положителните емоции ще продължат и в периода на „Нощ Пловдив“ (13-15.09.2019 г.), когато  участник в пленера #ЗАЕДНОнаТротоАрта, ще има шанса да спечели сърцата на любителите на изкуството, като покаже най-добрите си творби отново в галерия „Едно“.

Изложбата “Белите камъчета” на Стела Стефанова ще бъде открита на 22 август в 18 часа в галерия Plovedivна ул. "Павел Куртевич" №3 в Капана. Живописните творби ще могат да бъдат видени до 3 септември.

Стела Стефанова живее и работи в Пловдив. От 2018 г. е член на ДПХ. Това е трета самостоятелна изложба. Авторката експериментира в съчетанието на различни материали и техники,търсейки символиката, която те кара да се замислиш... и усмихнеш. За идеята, която я вдъхновява ,разказва накратко:

“И Човекът заживя със сърце в гърдите и ум в главата. А те бяха свързани и нишката между тях беше светла и искряща и никога досега не се беше късала. Когато сърцето чувстваше, умът казваше “Помисли!”, а когато умът мислише сърцето казваше “Почувствай!”. Така стихиите, които вилнееха в Човека бяха балансирани. И той беше добър,обичаше и го обичаха, вървеше по пътя си и съзидаване, твореше и се развиваше. Но това не стигаше. Човекът искаше да опита от силата на стихиите бушуващи в него, искаше да познае и вярваше, че чрез тях ще стане по-велик. Скъса нишката между сърцето и ума си, разпиля добродетелите си, които той наричаше бели камъчета и така ревностно пазеше в пазвата си. Разпиляха се те по света, а той вървеше търсеше нещо и не знаеше какво е то.”

Неделя, 18 Август 2019 19:32

Възродиха Балабан кафе

Емблематичното място в Стария град заживя отново

Емблематичното заведение “Балабан кафе” в Стария Пловдив отново посреща посетители. Създадено преди 30 години от Кирил Балабанов, кафето добива популярност с интересните и многообразни коктейли, които предлага. Както и с уютния си интериор, връщащ назад в годините ,благодарение на черно-белите фотоси от някогашен Филипопол.

Щафетата днес е поета от Весела Гали. Тя също е свързана с “Балабан кафе” от години. Самата тя е работила тук, но след години прекарани в Швейцария решава да се върне в родния Пловдив и да възроди емблематичното кафе в Стария Пловдив. Любимо място за прекарване на летните вечери на журналисти, интелектуалци ,гости на Пловдив от целия свят. Старият град заслужава едно уютно и артистично кафене ,споделя Весела.Тя запазва типичния интериор на кафенето,което се намира в стара пловдивска къща. Сега в менюто на Балабан кафе, освен традиционните питиета, могат да се намерят и авторски коктейли, поднесени със специални комплименти в швейцарски стил. Целта на Весела е, у гостите да остане усещането за едно лежерно прекарано време, далеч от градската суета. Кафето предлага и места навън,на самия калдъръм ,сред невероятната обстановка на Възрожденските къщи.

Старият Пловдив е място с душа, събирателен образ на търсещите бохемски усещания, казва Весела. Защото тук времето тече различно,защото летните вечери тук се преживяват различно,защото си в миналото,а същевременно си само на няколко крачки от модерния град. Така че ако искате за няколко часа да забавите темпото- свийте от Главната,пресечете археологическия подлез с римските камъни,вдишайте аромата от пресните билки на Понеделник пазара и изпийте един коктейл в “Балабана” (както го наричат с любов редовните му клиенти).Тогава и ще разберете , че безвремието съществува…

Събота, 17 Август 2019 17:12

Късо кино на открито

Кино клуб Пловид ни кани от 17 до 19 август (събота, неделя, понеделник) на открита сцена Ядрото в Капана, Пловдив за няколко безплатни прожекции на късометражни филми. Програмата ще бъде с продължителност около час и половина, от 21:00 до 22:30, и ще включва, както самите прожекции, така и среща с някои от авторите.

Организаторите се надяват на искрена, интерактивна дискусия за правенето на късо кино:

  Как да разпознаем добрата идея?
  Как да намерим средства за реализация?
  Как да навием известни актьори?
  Каква е съдбата на филма после?
  Какъв е пътят от къс до голям филм?

В програмата са селектирани някои от най-интересните заглавия от последните години. Филмите са по-скоро завършени кратки истории - с начало, среда и край - отколкото типичните експериментални късометражки. В повечето личи стремежът на режисьора към бъдещ пълнометражен проект.

* * *
Започваме в събота (17.08) с филма "Сладки" (9м.) на Деян Цвятков - Дино, както и двата " Майка ми Calling" (25м.) и "Батмобил" (15м.) на Деян Барарев. Специални гости ще бъдат режисьорите на филмите!

Деян Барарев нашумя с "провокативния" си филм "Ботев е идиот", който освен че му донесе номинация за наградата "Стоян Камбарев", ни най-малко няма за цел да обиди великия революционер. Трябват ти 5 минути в присъствието на Деян, за да разбереш, че той е по-скоро симпатяга, отколкото провокатор. Той е от онази рядка порода, която прави кино с повече кеф, отколкото мъка. Освен това в момента търси персонал за магазина си за нестандартни подаръци - така че може да имате и друга тема на разговор след прожекциите.

Деян Цвятков - Дино е човек с много таланти. Актьор, сценарист, режисьор и музикант. Kлавир и вокали на "Тhe Gentlemen" - ако сте ги слушали на живо, разбирате за какво става въпрос; ако не сте - горещо го препоръчваме, особено на дамите. Как съчетава кино, театър, изложби (Място 167), музика и кое би правил по-различно, ще ни разкаже сам в напълно отворен разговор. Освен това, ако заслужим, може да ни даде да надникнем в следващия му проект, който завършва буквално в момента.

* * *
В неделя (18.08) ви очакват още три чудесни филма!

Започваме със СТЕРЕОЛЮБОВ (10 мин) на режисьора Мартин Илиев с гласа на любимия Китодар Тодоров. В него млада двойка отдавна е загубила искрата на привличане и връзката им е потънала в рутина. Неспособни да се справят сами, те търсят последна надежда в запис, който трябва отново да запали любовта между тях.

Вторият филм на Мартин Илиев, който ще видим тази неделя, ще бъде МОЖЕ БИ УТРЕ (25 мин.). Ето какво казва главният герой в него:
"Аз съм Сам, в смисъл, че така се казвам. Не съм излизал от 2 години, 232 дни и 18 часа..."

Последният филм в неделя ще бъде НЕПОЗНАТИ (34 мин.) на Камелия Петрова. В него вама непознати в автобус решават да не се влюбят.

Авторите определят филма като много пловдивско-тракийски. Главната актриса е Евгения Ангелова - от Пловдив, актьорът Стефан Вълдобрев е от Стара Загора,
режисьорката Камелия Петрова от Пловдив, операторът Кирил Проданов пак от Пловдив, в поддържащата женска роля е Цвета Дойчева отново от Пловдив, копродуцент е Ангел Иванов - от Асеновград, а продуцент е Георги Иванов - пловдивски зет.

* * *
Понеделник вечер (19.08) е последна за Късо кино на открито. В нея ще видим комедията МИШО И ВИКТОРИЯ ЗАВИНАГИ (25 мин.) с
участието на любимите Краси Ранков, Влади Въргала, Стефан Денолюбов. Режисьор е Елена Тончева, а оператор Марин Маринов.

Филмът разказва за сватбения ден на Мишо и Виктория, в който техните родители са се постарали да вдигнат прекрасно тържество. Настроението е приповдигнато, гостите са колоритни и по всичко личи, че събитието ще мине чудесно. Докато не започват да се появяват проблеми, които заплашват да превърнат празника в кошмар...

Вторият филм на Елена Тончева ще бъде КАПИЯ (20 мин.) с участието на Иван Бърнев, Полина Недкова и Илка Зафирова ще видите в последната вечер на Късо кино на открито този понеделник.

За да отмъсти на твърде строгия си нов учител Стоичков, Лили краде ключовете му и нахлува в дома му, за да му прави номера. Не е подготвена обаче за присъствието на неговата сляпа и сприхава майка. Заловена от нея, тя лъже, че е сгодена за г-н Стоичков.

* * *

Всички филми (без един от последните) ще бъдат с английски субтитри за чуждестранните гости на Пловдив, но не идвайте със закъснение, защото местата са ограничени.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив - Plovdiv Municipality, дирекция "Култура и културно наследство".

ВХОД СВОБОДЕН!

Как да се придвижим от летище София до Европейската столица на културата 2019 и обратно при ранен или късен полет

В една от предишните си статии подробно ви запознахме с начините за пътуване от летище София до Пловдив. В столицата кацат по-голямата част от пристигащите в Града под тепетата, основно поради многобройните връзки на летището с редица градове. Все още на аерогара Пловдив единствените редовни линии са Лондон (Станстед) и Тел Авив.

Част от полетите, обаче, са на нискотарифни авиокомпании с доста неудобно часово разписание. Последният автобус за Пловдив е в 20:30 часа, а влак – в 22:55 часа. Първите обикновено са след 06 часа, а за най-ранните излитания това е времето, в което вече трябва да сте на чекин-а. Пристигането или отпътуването към аеропорта в тези случаи често създава трудности на туристите за намирането на варианти за придвижване.

Първият е взимането на кола под наем, в случай че сте шофьор и не се притеснявате да шофирате на непознати места. Пътят от София до Пловдив е само магистрала и разстоянието е около 120 км. На летище София офиси имат редица известни международни компании, откъдето може да наемете избран автомобил. Работното им време е от 06:00 до 24:00 часа и се намират веднага след преминаване на паспортен и митнически контрол. В случай че решите да пътувате с кола и след това отново да се върнете по този начин обратно, имайте предвид, че паркирането в централната градска част на Пловдив е свързано с допълнителни такси. По-отдалечените хотели разполагат с паркинги, но тези в суперцентър не могат да ви гарантират място, на което да оставите превозното си средство.

Следващ вариант е да си наемете такси. Ако идвате за пръв път, услугата може да заявите в офисите на таксиметровата компания, която обслужва летището. Те се намират в салон „Пристигащи” и на двата терминала. Таксиметрови коли може да намерите и отвън на стоянката, до която ще ви отведе жълтата линия върху подовата настилка. Препоръчваме да не се използва таксиметров превоз, предложен извън офиса на таксиметровата компания или пред терминала заради вероятността от злоупотреби. Обикновено цената за курс до Пловдив е около 120-130 лв, но понякога може да е въпрос на договаряне. При връщане на летището отново ще трябва да наемете такси от Пловдив. Повече за компаниите в Града под тепетата сме писали подробно в тази статия.

Последната опция е да си запазите предварително трансфер, като представител на компанията ще ви очаква в салона за пристигащи. True drivers е таксиметрова компания създадена през 2012. година в град Пловдив. Компанията извършва само и изключително междуградски таксиметрови услуги (минимален пробег – 30км). Всички шофьори имат дългогодишен опит зад волана и говорят английски език. Може да заявявате различен клас автомобили, както и за по-голям брой пътници. При тях може да запазите и допълнителни екстри като детско столче и седалка. Обикновените таксиметрови коли не са оборудвани с такива. Този тип фирми предлагат трансфери и до най-различни кътчета на България, в случай че искате да разгледате не само големите градове, а да отделите време за забележителности като Рилските езера или посещение на морските градове.

За всички други случаи, когато полетите са в удобни часове, не се колебайте да използвате автобусен или дори железопътен транспорт. Връзките между столицата и втория по големина град са чести и има достатъчно на брой превозни средства.

Източник: Lost in Plovdiv
Тази седмица ще слушаме джаз, ще гледаме кино на открито и ще танцуваме суинг

 

Снимка: Петя Банкова, стажант в Lost in Plovdiv

 

16 август

 

DJ Iliyan & Graciella at BALLY CLUB

 

Петък вечер в клуб „Бали“ е отредена на най-добрите хитове от House музиката. Зад пулта ще застанат DJ ILIYAN & GRACIELLA! Очаква ви позитивна и динамична музикална селекция и танци до сутринта.

 

Клуб „Бали“
22 часа

 

Last Minute Quintet @Контрабас

 

Този джаз петък бар „Контрабас“ ще приюти в малкия си двор един голям Last Minute Quintet. Петима пловдивски музиканти ще свирят аранжименти на класически джаз стандарти в знойната и гореща староградска вечер.

Иван Мелин - тромбон
Преслав Пеев - саксофон
Иван Гърбачев - пиано
Георги Узунов - бас
Начо Господинов – барабани

 

Контрабас
21 часа

 

Kosta Tonev - This Land Is Your Land

 

Галерия за съвременно изкуство Cu29 ви кани на откриването на "This Land Is Your Land" - първа самостоятелна изложба на Коста Тонев в родния му град Пловдив.

Вдъхновен от песента “This Land Is Your Land”, написана от Уди Гътри през 1940 г., Коста Тонев разглежда различни политически идеологии в отношението им към собствеността чрез инсталация, рисунка и видео. Днес някои считат песента за алтернативния химн на САЩ – символ на американския патриотизъм, за други тя е марксистка критика на частната собственост. Тези две противоречиви интерпретации произхождат от спорната употреба на думата „земя“, обозначаваща както „държава“, така и „имот“.

В България, подобно на други източноевропейски страни, преходът към пазарна икономика, беше задвижен от масова приватизация. Тридесет години след началото на промените Коста Тонев обръща поглед към руините, свидетелстващи за този период. Той прави съпоставка с възникването на ранния капитализъм, характеризиращо се с първоначално натрупване, като извежда в настоящето знакови места за годините на приватизацията. Върху поле, което днес наподобява археологическа площадка, той реконструира терена на отминали пазарни взаимоотношения, за да повдигне въпроса: Чия земя е това?

Алин Ленцхофер

 

Cu29
19 часа

 

Swinging "By The Pool" Tales

 

Лятото в града има своите малки удоволствия, като например откраднатите прохладни моменти край басейна. Това суинг парти на Lindy Hop Plovdiv ще донесе танцувална разхлада в летните ни дни. Донесете надуваемите си поясчета, плувките, шнорхелите и каквото Ви дойде на ум. Ще има специален конкурс с награда за най-подходящо облечения!

 

Gingertale
21:30 часа
Вход: 5 лв.

 

17 август

 

Късо кино на открито

 

Този уикенд на откритата  сцена на Ядрото ще се проведат няколко безплатни прожекции на късометражни филми. Програмата ще бъде с продължителност около час и половина и ще включва както самите прожекции, така и среща с някои от авторите.

 

В програмата са селектирани някои от най-интересните заглавия от последните години. Филмите са по-скоро завършени кратки истории - с начало, среда и край - отколкото типичните експериментални късометражки. В повечето личи стремежът на режисьора към бъдещ пълнометражен проект.

 

Ядрото
17 – 19 август
21 часа

 

Atanas Popov at BALLY CLUB

 

В събота настроението ще бъде приповдигнато, защото младият и талантлив диджей Атанас Попов ще ни представи своя позитивен и динамичен диджей сет, в който ще чуете ритмичен Groovy Tech, достигащ до Underground и Tech House звучене.

 

Клуб „Бали“
22 часа

 

18 август

 

Неделна видеотека #4: Ченгето от Бевърли Хилс

 

Тази неделя ще си припомним, че Еди Мърфи беше най-забавният мъж през 80-те години на 20-ти век като изгледаме брилянтната екшън комедия „Ченгето от Бевърли Хилс“! Знаете си - преводът е със съмнително качество и със сигурност липсва "режисьорнадублажа".

 

Клуб „Фарго“
21:30 часа
Вход свободен

 

21 август

 

Opera Open - Риголето

 

Една от най-любимите на публиката опери от Верди се завръща на Античния театър след дълго отсъствие с премиера на постановката на Софийската опера и балет под режисурата на Пламен Карталов!

Диригент - Винициус Ката /БРАЗИЛИЯ
Солисти: Красен Карагьозов, Станислава Момекова, Камен Чанев, Камелия Кадер, Александър Носиков
Участват още: Елена Чавдарова - Иса, Михаил Пулиев, Август Методиев, Борис Кучков, Живко Пейчев, Цветанка Ангелова, Благовеста Костадинова, Николай Бачев
Хор и оркестър на Опера Пловдив

Античен театър
20:30 часа
Билети се продават на касата на Операта, на Каса OPERA OPEN на Главната улица, на касите на Ивентим в Пловдив и в страната, онлайн на eventim.bg

 

22 август

 

Swingin' Thursdays in August

 

Thursdays don't mean a thing if it ain't got that swing!

Gingertale е мястото, където се навъртат местните суинг мафиоти. Всеки четвъртък вечер Капана пулсира под техните танци и даже паветата се размърдват в бурния джаз.

На бара се забърква тайнствена смесена напитка, която може да вдъхнови и най-случайния минувач да опита още едно питие, а защо не и танц!

 

Gingertale
21:30 часа

Източник: Lost in Plovdiv

Изложбата „Изкуство. Без граници. Пловдив.” обединява световни артисти и значими местни творци

 

25-ото юбилейно издание на Седмицата на съвременното изкуство стартира на 1 септември в Европейската столица на културата. Изложбата се казва „Изкуство. Без граници. Пловдив.” и представя знакови световни артисти, но и значими местни творци.

 

„Четвърт век Седмица на съвременното изкуство в Пловдив е категоричен символ на устойчивост. 25 години след първата изложба ни предстои най-доброто издание досега. За нас беше много важно да имаме пловдивски артисти и затова намерихме баланса между чуждите автори и местните творци. Повечето от тях са мислили в контекста на темата и конкретното място. Ще видим творби на знакови фигури за световното съвременно изкуство. На практика сбъднахме не една, а две мечти- в Пловдив със своя работа ще гостува Бил Виола, ще видим и филм за Яйои Кусама. Бил Виола е най-добрият видеоартист според много класации. А Яйои Кусама е една от емблемите на съвременното изкуство. В момента тя доброволно живее в психиатрична клиника в Токио. Наскоро откри свой музей там”, обясни един от кураторите на изложбата и организатор на Седмицата на съвременното изкуство Емил Миразчиев на пресконференция в СКЛАД на фондация Пловдив 2019. Два от етажите там ще приемат част от изложбата „Изкуство. Без граници. Пловдив.”, която по традиция е в Баня Старинна.

 

Другият куратор- Илина Коралова се включи във видеочат от Лайпциг. „Бяхме изправени пред голямо предизвикателство, тъй като искахме да свържем 25-ата година на Седмицата на съвременното изкуство с Европейска столица на културата. Връзката между двете бе нашата отправна точка. Искаме да празнуваме изкуството и неговата сила да променя мисленето. Това е и концепцията на „Изкуство. Без граници. Пловдив.”- да накара зрителя да се замисли върху случващото се в нашия свят, върху темата за промените в климата, изчерпването на ресурсите, консумацията. Да потърсим отговор на въпроса „На къде отиваме в тази наша цивилизация?”. Дали можем с помощта на изкуството да променим мисленето поне малко, да забавим тези процеси? Много от произведенията в изложбата се занимават именно с въпроса „Къде отиваме?”, разказа Илина Коралова.

 

Изложбата се концентрира върху три, свързани помежду си, теми: растящата консумация, която изчерпва природните ресурси и как това води до икономически и политически кризи; все по-честите екологични катастрофи, превърнали се в постоянна заплаха за човечеството; крехкостта на човешкия живот, както и този на планетата. Централна тема – и отправна точка на изложбата – е, разбира се, самото изкуство и неговата несъмнена способност да ни докосва емоционално и интелектуално. Може ли то също така да мобилизира отделни личности и цели общности, които да предприемат действия в този изключително важен, дори критичен за човечеството момент? С помощта на различни художествени средства, участниците интерпретират и задълбочават предложените теми, добавят нови аспекти към тях или се опитват да посочат възможни начини за промяна в мисленето и обществените нагласи, обясниха организаторите на 25-ата Седмица.

 

„ Съвременното изкуство използва абсолютно всяка медия. Художниците имат много активна позиция, която е оттатък чистата естетика. Посланието е важно, а не толкова медията. Аз лично не вярвам, че изкуството може да промени света. То може обаче да накара човек, гледайки дадена творба, да започне да мисли. Мисленето може да промени света. Днес тревожността ни прави глупави консуматори. Това води до затъпяване. И това е най-голямата опасност. В този смисъл съвременното изкуство би могло да предизвика зрителя да се замисли в тази посока”, каза един от местните творци в Седмицата Йоханнес Артинян от Група 7+1.

 

Изложбата

 

Обръщането на човека от прагматизма и материализма към духовните ценности на цивилизацията е посланието на видеоинсталацията на Бил Виола “Мъченици. Земя, Въздух, Огън, Вода” – една модерна интерпретация на олтарното табло. Пътят към себепознанието и светлината минава през страданието и жертвата, през смирението пред силите на природните елементи. От друга страна, двойнственото човешко отношение към природата, между страхопочитанието и борбата с нея като предпоставка за прогреса, свързва творбите на Стоян Дечев и Бенедикт Партенхаймер. Авторите си задават въпроса: не е ли стигнало човечеството до една критична точка, в който прогресът заплашва да унищожи създателите си? Подобна е темата на филма на Венелин Шурелов “Черна абстракция”: oбсесията към добиването на суровини е основа на работата, но в погледа на артиста, следствието от тези обезпокоителни процеси стават видими като абстрактна представа за съвременния човек – незначителен, нетраен, непостоянен – като черен дим над хоризонта. Изкуството документира, отразява и коментира културни, политически и идентификационни процеси, (религиозни) вярвания, митове и утопии.

 

Артистът се явява един вид “въжеиграч”, който във филма на Таус Махачева балансира между собствените нагласи – творчески и човешки и нормите на обществото – социални и идеологически. Артистът влиза и в много други роли: загрижен, какво ще оставим след себе си, той става събирач на свидетелства за днешния ден (Марико Хори); или пък сам създава паралелни реалности (scenocosme), като част от различни симулационни сценарии за това, как би изглеждало дигитализираното ни бъдеще.

 

Фокусът на работата на Севдалина Кочевска са настоящето и неговите различни светове: не компютърно генерираните, а реалните, в които физически и ментални граници разделят групи и общности една от друга. От своя страна, Надя Генова се интересува от индивида и множеството, които са в постоянно взаимодействие.

 

Произведенията влизат в диалог с пространствата, в които са изложени: докато в бившата Чифте Баня, с нейната уникална атмосфера, творбите се насочват по-скоро към вътрешния свят на човека и приканват към вглъбяване и размисъл, то Тютюневите складове – и в един по-широк контекст – Тютюневият град, провокират артистите към “екстровертни” работи, свързани с динамиката на обществените процеси, в контекста на миналата и сегашната функция на изложбеното пространство.

 

Инсталацията на Делфин Рейст “Непрекъснат растеж на консумацията” насочва критичен поглед към капитала и репродуцирането му, катo предпоставка за запазването на всяка цена на сегашния икономически модел, към което същият този капитал се стреми. “Репродукция” означава перманентност, която, в рамките на системата, напомня затворен кръг, от който няма изход (Венелин Шурелов). Промяната изисква активно действие. В този смисъл, Уте Рихтер се съмнява в положителното значение на понятието “надежда” или “надяване”, което за художничката е по-скоро вътрешна спирачка, оправдание за бездействие и примирение. А кои са механизмите, които изобщо диктуват на индивида определено поведение? Какво ни подтиква или възпира да предприемем дадена стъпка? Инсталацията на Група 7+1 създава условия за изследването на тези въпроси.

 

Сблъсъкът между мечтите за по-добро бъдеще на имигрантите и отрезвяващата реалност на развития индустриален свят е показан във филма на Юлиан Розефелд “Убежище”. В един свят, който буквално се върти около парите (Емил Миразчиев), “изкуството” на сделката, според FAMED, е колкото важно, толкова и измамно, тъй като никога не е съвсем ясно кой какво печели и губи.

 

Две творби, едната, показана в Банята, а другата в СКЛАД, затварят концептуалната рамка на изложбата. “Комуникация и съжителство” на Ния Пушкарова се състои от едно изречение, изписано на азбуката на слепите: Чрез изкуството, ти променяш себе си и света около теб, то е зримата нишка между реалното и сетивното. Документалният филм на Хедър Ленц Кусама: Безкрайност, посветен на японската художничка Яйои Кусама ни показва, че изкуството е в състояние да превърне травмата в креативна сила, а света – в едно по-красиво и може би – по-мирно място за живеене.

 

Изкуство. Без граници. Пловдив. е част от официалната програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Обявяването на града за столица на културата е привилегия, предизвикателство и възможност, и предоставя идеалния контекст за изложбата. От една страна, Изкуство. Без граници. Пловдив. обръща внимание върху проблематични теми, но в същото време свързва града в една глобална културна мрежа, опитвайки се при това да даде положителни импулси за дългосрочна промяна в мисленето. И не на последно място, изложбата “празнува” изкуството, което не познава граници и е отворено за всички.

 

Куратори: Илина Коралова и Емил Миразчиев

 

Участници: Бил Виола, Надя Генова, Група 7+1 (Йоханнес Артинян, Панчо Куртев, Илко Николчев, Камен Цветков), Стоян Дечев, Севдалина Кочевска, Таус Махачева, Емил Миразчиев, Бенедикт Партенхаймер, Ния Пушкарова, Делфин Рейст, Уте Рихтер, Юлиан Розефелд, scenocosme, FAMED, Марико Хори, Венелин Шурелов

 

Специално представяне:
3 септември, 19 часа, Кино Лъки синема
KUSAMA: INFINITY, 2018, док. филм, реж. Хедър Ленц

 

Проектът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

 

Проектът се осъществява в партньорство с Гьоте институт и с подкрепата на швейцарската културна фондация Pro Helvetia и EU-Japan Fest Japan Committee

 

Страница 1 от 1570

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…