Капана.БГ

Капана.БГ

Ани Велкова

"Четенето не е самоцелно, учи те и да слушаш, и да разказваш. Да можеш да разкажеш себе си. Литературата не е просто да прочетеш някаква книга. Четеш, за да можеш да се разкажеш. Иначе човек има една емоционална неграмотност и немота, чувства, че нещо го мъчи, а няма достатъчно думи в себе си, за да се опита да разбере това, което го мъчи, и да го разкаже на друг.

Такава работа трябва да вършат книгите, иначе за убиване на време всички сме съвършени убийци и имаме отлични оръжия – социалните мрежи. Книгата, четенето и разказването са друго усилие."

Георги Господинов в интервю за сп. “Осем”

Канеше се да вали. Преди две години, когато бях доброволка за Пловдив чете и дъждът, и словото, и хората сложихме „Златния венец“ на Иван Ланджев, си мислех пак същото – колко ли глупаво изглеждаме за останалите с хлапашкия ни ентусиазъм и хвърчащите ни програми, стърчащи до входовете на Античния театър, усмихнати, нетърпеливи, четящи, един на друг непознати, но познали се по тениските и по жаждата за …  творчество. Не всички тук сме пишещи хора, не всички пишем добре, но, щом си тук, значи нещо, някой (не говорим за инициаивната ни оргазнизаорка Гери) те е повикал, нали?

„Пловдив чете“ стартира за 19-а поредна година отново под заплахата за лошо време и с устрема на сърцати пловдивчани. Всички сме чували фразата ,,Пловдив чете, а София срича“, нямам намерение да се задълбавам в нея, но определено има някакъв резон това събитие да се провежда в града под тепатата, а не в столицата. Може би и в това изречение се крие разковничето.

Хор ,,Детска китка“ разсеяха облаците, за да приветстваме победителя – Георги Борисов, който подари на нас и на Античния два рецитала със стихове. След това поздраввихме и Капка Кънева, като победител в „Златна четка“, а накрая с „Акага“ четящият Пловдв запя.

В тези събития има винаги някаква магия. Нещо е разкрито, нещо непринудено и много, много ценно. И това нещо има различни имена – приятелство, труд, изкуство, добро. Когато видиш случайните хора от публиката да ръкопляскат, като един и да се скупчат под сцената, за да танцуват, разбираш, че магията е вече и у тях. Държиш една програма, стоиш до гранита, а всъщност си важен. Това вече не са просто дати и събития, това не е просто Пловдив, ти не си само доброволец или зрител – това е красотата на хората и изкуството, които идват да разкажат себе си.

 

снимка: Ванеса Попова

„Песен за Велко“ - благотворителен концерт в памет на известния пловдивски барабанист Велко Илиев ще се проведе на 19-ти юни на сцената на Plovdiv STAGE PARK до Младежки хълм. Организацията се осъществява безвъзмездно от колеги музиканти, близки и приятели.

Преди две години Велко намира своя край в трагичен инцидент в центъра на града - загива, пресичайки булевард. Освен, че е признат от музикалните среди за таланта си, той е познат като скромен, лъчезарен и всеотдаен човек с много приятели. От общността ясно осъзнават, че макар и загубата да е огромна, те не са единствените потърпевши, а проблемът с безотговорното отношение по българските пътища е всеобщ. През 2020-та година близки изготвят петиция с искане за по-справедливи наказания за шофьорите, отнели човешки живот. „Песен за Велко“ логично продължава акциите по каузата – да отправи призив към обществото за нормалност и грижа към другите при поведението на пътя, като своевременно почете паметта на барабаниста така, както той би го харесал - с усмивка и музика.

Участие в концерта ще вземат групите, в които Велко Илиев е свирил през годините: Angel, Pornographic Monster, Bourbon Street и НеЩо ЦвЕтНо. Преди концертните изпълнения ще бъде излъчен и кратък филм с интервюта, в които музикантите споделят спомени и случки за своя приятел.

Начален час ще бъде 20:00 ч., а входът представлява скромно дарение, което да помогне на каузата и в бъдеще. Организаторите планират „Песен за Велко“ да се превърне в традиционно ежегодно събитие. Акцентът е обществото ни да заживее един по-нормален и спокоен живот, с разбиране, че на пътя и извън него всички сме заедно и отговорни.

Каузата на организаторите вече получава огромна подкрепа от Апаратната Пловдив, Plovdiv STAGE PARK, IGS Sound & Light, Bee Bop Café, Rock Bar Download, Xraydio, Никола Николов, както и от много други колеги и приятели. 

Всички, които се чувстват съпричастни и искат да помогнат, докато слушат музика с усмивка, могат да го направят на самото събитие: https://www.facebook.com/events/316188033334544

Спектакълът "Чамкория" обявен за днес - 15 юни в лятно кино "Орфей" се мести на закрито на сцената на Дом на културата поради прогнозата за нестабилно и студено време. Разпоредителите ще асистират на зрителите за настаняването на място, което ще е разпределено в същите ценови категории.
 
Началният час на събитието остава същия - 21:00 часа.
 
Организаторите от "Имидж консулт" отправят своите извинения за причиненото неудобство на публиката!
 

Вторник, 15 Юни 2021 11:37

"Оффлайн ваканция 2" в Капана

Безплатни творчески работилници за деца в галерия "PLOVEDIV" организира Асоциация "Голям брат, Голяма сестра - България"

 

Асоциация "Голям брат, Голяма сестра - България" организира за втори път поредица от творчески занимания за деца "Оффлайн ваканция 2" в началото на лятната ваканция - от 5 до 13 юли в галерия "PLOVEDIV", Капана.

 

Участието е безплатно, а работилниците ще бъдат водени от доброволци на Асоциацията и ще целят да ги откъснат от времето, прекарвано пред екраните, като ги насърчава да развиват своите таланти и хобита.

 

Какви са условията за участие?

 

- деца на възраст между 9 и 13 години;
- да имат съгласието на родител/настойник;
- желателно е да могат да присъстват на всички занимания от 5 до 13 юли 2021 г. от 10:00 до 13:00 часа (без неделя - 11 юли);
- по време на работилниците не трябва да изпозлват телефони, таблети, смартчасовници и други електронни устройства;
- не е нужно да имат изразени творчески наклонности;
- може да се включат и деца, които живеят извън Пловдив.

 

Какво точно ще се случва?

 

Доброволците на Асоциацията създодоха програма, в която са включени 9 еднодневни занимания. Те ще водят 8 творчески работилници спрямо собствените си интереси и хобита на теми като цветознание, аниме култура, фотография с традиционни средства, рисуване върху текстил, творческо писане, рисуване с пръсти, ораторски умения и др. Освен тях, в програмата e включенo и едно интерактивно занятие на открито.

 

Заниманията ще се провеждат всеки ден от 5 до 13 юли 2021 г. (без неделя -11 юли) от 10:00 до 13:00 ч. в галерия "PLOVEDIV", Капана, ул. "Павел Куртевич" 3.

 

Как да запиша своето дете?

 

Можете да запишете детето си, като попълните настоящата форма. Ще се свържем с всички Вас, които са попълнили формата до 30-ти юни 2021 г. най-напред по имейл, а после и по телефон.

 

NB! Тъй като капацитетът на галерията е ограничен, можем да сформираме група от максимум 10-12 деца. При получени повече кандидатури, децата ще бъдат включвани според реда им на подаване на формата, тоест ще бъдат включени тези, които най-първи са се записали.

 

Трябва ли да заплатя нещо?

 

- участието в "Оффлайн ваканция 2" е абсолютно безплатно за всяко дете;
- по време на всяко занимание ще бъде осигурена бутилка вода за всяко дете;
- имаме възможност да поемаме пътните разходи от местоживеенето на детето до галерията и обратно за всеки един ден, в които се провеждат занимания, независимо дали детето живее в Пловдив или извън града.

 

Какви са мерките за безопасност?

 

– ще бъдат спазвани всички противоепидемиологични мерки в страната, а преди влизане в галерията на всяко дете/доброволец/организатор ще бъде премервана температурата;
- по време на заниманията ще се спазват мерките за физическа безопасност на децата при работа с творческите материали;
- освен доброволецът, който води заниманието, на всяка работилница ще присъства служетел от галерията и член на екипа на Асоциацията с цел съблюдаване на безопасността и дисциплината;
- по време на заниманието на открито, освен доброволците, ще присъстват поне 2-ма служители на Асоциацията.

 

Краен срок за кандидатстване: 27 юни 2021 г.

 

Как да се свържете с Асоциацията вижте на страницата на събитието във Facebook.

 

 

 

 

 

 

 

Най-новият ресторант в Града под тепетата, посветен на българщината, отваря врати след броени дни

От японската кухня и култура към българското  - това е идеята, която стои зад най-новото заведение в Пловдив. Преди повече от две години екипът отваря първия японски ресторант под тепетата – Japonica, а след по-малко от седмица ще бъде открит и България на три морета. Когато запитахме дали не е амбициозна идеята с тотално различен замисъл, шеговито ни отговориха, че ще ни покажат, че са добри не само в азиатската концепция. Всъщност целият план подробно се развива вече повече от година, тъй като са имали намерение да наемат мястото над стълбите на надписа Together още през миналата година, но световната пандемия малко е променила графика им. Това обаче, дава допълнително време да изпипат в най-голяма степен всяка една рецепта и да подберат с внимание продуктите и производителите, с които ще работят.

България на три морета ще презентира на гостите си част от кухните на териториите, на които се е простирала страната ни по време на управлението на Цар Симеон.  Обръщайки поглед назад към славната история на нашата държава успешните битки тогава довеждат до най-голямото териториално разширение на България и я превръщат в най-силната държава на тогавашна Източна Европа. Това е и периодът, който вдъхновява създателите за концепцията на най-новия ресторант в Пловдив. Те самите са горди българи и патриоти и силно обичат и милеят за родината си. Всъщност, неслучайно избират мястото да е именно тук – в шестия най-стар жив град не само в страната, но и в света, а и намират символика дори в самото разположение – в подножието на Сахат тепе, кацнал елегантно на стълбите над най-дългата пешеходна улица. Мястото е емблематично, а дори и зад телефонния им номер се крие късче история.

Рецепти от българската, сръбската, турската и гръцката кулинарна сцена – това ще намерите в менюто, а напитките ще са почти изцяло български. За да се доближи максимално до автентичните вкусове, екипът неведнъж е предприемал дълги обиколки из страната. Например, банската капама ще бъде приготвяна според наставленията на опитните баби от с. Елешница, а за прочутите родопски специалитети клин и пататник – консултантите са били от известното село Хвойна. Е, разбира се, собствени интерпретации са позволени, но без да се бяга от характерния аромат на домашно приготвеното! Интересното при подхода им за приготвяне на храната е, че те не се страхуват да експериментират с нови технологии, по които да приготвят традиционните гозби. Всичко това е с цел да запазят качествата на храната. Като допълнения към традиционната листа с предложения ще има и дневни бавно готвени ястия в лимитирани количества.

Продуктите за ястията също се подбират от по-малки производители, тъй като по този начин се инвестира директно в българската икономика, а и можем да бъдем сигурни във високото качество и вкуса им. Всички сухи мезета, лютеници и сладка се правят на място по собствени рецепти. Хлябът също ще се изпича в момента на поръчване, за да получите онзи неповторим пресен и уханен мирис, който допълнително възбужда апетита и прави всяка храна още по-приятна за консумация.

Подобно на качеството, с което сме свикнали и от Japonica, посещението на България на три морета няма за цел само да задоволи глада ви, но и да ви достави едно различно преживяване с отличителни вкусове, но и перфектен сервиз. Персоналът е специално обучен, за да препоръчва най-подходящия за вас избор и да го комбинира с точното вино или питие, което ще допълни и надгради вкуса му. Това не е място, на което просто да похапнеш и да не се върнеш повече. Идеята е да получиш онова лично отношение в комбинация с апетитни изкушения, което да те накара да се връщаш и да пожелаеш да изпробваш още!

Официалното откриване е на 18,19 и 20 юни и от ресторанта любезно ви канят да бъдете техни гости. Начален час 19:30 само с предварителна резервация на тел: 089 681 7 681, а адресът е ул. Найден Геров 5 ( стълбите на Каменица).

 

Между 28 юни и 11 юли в Пловдив, Благоевград и Кюстендил участници от 8 държави ще представят различни ракурси по темата „Споделено минало – оспорвани наследства“

 

 

Пето Балканско лятно училище по религии и обществен живот ще се проведе в Пловдив, Благоевград и Кюстендил между 28 юни и 11 юли 2021 г. Академичното събитие на тема „Споделено минало – оспорвани наследства“ се организира от катедра „Етнология“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и е част от международната научна и образователна мрежа CEDAR. Финансирано е също от Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ към МОН, CEDAR, ОФ „Пловдив 2019“ и е с подкрепата на община Кюстендил.

 

 

„Целта е да запознаем участниците с пъстрото културно-историческо наследство на Балканите и да предизвикаме серия от дискусии във връзка със съвременните интерпретации и употреби на миналото“, обясни проф. днк Мария Шнитер от катедра „Етнология“ на ПУ. Обучението включва както традиционни форми – лекции и семинари, така и иновативни подходи при представянето и осмислянето на историческите факти. Участниците ще съчетаят рефлексивното с афективното знание. „В хода на програмата ще насочим вниманието върху това как етническите, религиозните и националните различия са довели до различни и контрастиращи исторически наративи. Слушането на гласа на „другите“ ще позволи на участниците да оценят предизвикателството на една нова провокативна политика на гражданство и необходимостта от различията в живота ни заедно“, допълни тя.

 

 

Основен тематичен акцент в програмата на това издание са сложните и многопластови отношения между България и Македония през последните две столетия. Историци и етнолози, социални активисти и лингвисти от България, Северна Македония, САЩ, Великобритания ще говорят за преплетените истории на Балканите, за създаването на идентичностите, езиците и нациите, и за начина, по който тези процеси се отразяват и „(зло)употребяват“ в учебните програми от различните страни на границите. Ще проведем „открити уроци“ по история с учебници от България и Северна Македония, за да осъзнаем ключовата роля на училището в изграждането на менталните нагласи на младото поколение. Ще гледаме и дискутираме документални филми. Ще посетим храмовете на различни религии, ще се разходим из старите еврейски квартали и в някои от най-големите ромски махали, ще срещнем различни религиозни и етнически общности.

 

 

Балканското лятно училище по религии и обществен живот (BSSRPL) е адресирано към участници с разнообразен профил без ограничения във възрастта – представители на академичната общност, на неправителствения сектор, на различни културни институции (музеи, библиотеки, читалища), на частния сектор, представители на медиите, хора от различни етнически и религиозни групи, правозащитници, социални активисти. В петото издание на BSSRPL участие ще вземат 22 души от Албания, България, Република Северна Македония, Русия, Турция, Украйна, Финландия, Швейцария. Лекции, семинари и дискусии ще проведат 14 чуждестранни и български лектори.

 

 

BSSRPL дава възможност да видим в различна светлина актуалните проблеми на обществото си, но също така и да се сблъскаме и да опитаме да прекрачим отвъд собствените си мисловни и емоционални граници.

 

 

Събитието е част от международната научна и образователна мрежа CEDAR, която насърчава членовете на различни общности да разпознават и приемат различията си, докато работят за изграждането на граждански общества, в които съществените различия между хората не са източник на конфликти. Целите ѝ са да създаде нови практики и разбирания, за да намерим начини да живеем заедно в нашия разнообразен, но все по-взаимосвързан свят, населен с хора с различни идеи, убеждения и лоялност към различни общности, обясняват организаторите.

 

 

Балканското лятно училище по религии и обществен живот представлява своеобразна лаборатория за практическа педагогика на толерантността и живеенето с различията в глобалното общество. Основният акцент е поставен върху съвсем реални, критични и определящи различия, особено върху общностните и религиозните различия между хората, като отправна точка за обществено споделения живот. Основната цел на BSSRPL е да помогне на участниците да осъзнаят своите предразсъдъци и да поставят под въпрос своите приети за даденост всекидневни стереотипи спрямо другия. Това може да бъде постигнато чрез ангажирането на участниците в непрекъснат и истински диалог с „другите“, чрез който се установят текущи взаимоотношения и мрежа за взаимодействия.

 

 

До момента са проведени четири издания на BSSRPL:

 

- През 201 г. с тема „Мозайка от граници: етничност, религия и принадлежност“;

 

- През 2013 г. с тема „Синкретични общества – свързване на традициите и съвременността“;

 

- През 2015 г. с тема „Религиозната конверсия и границите на общността“;

 

- През 2017 г. с тема „Чужденци и съседи“.

 

 

В тях са включени:

 

- 84 участници от 33 държави (Азербайджан, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Гана, Германия, Гърция, Зимбабве, Израел, Индонезия, Иран, Испания, Италия, Канада, Кения, Китай, Косово, Мианмар, Молдова, Нигерия, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Турция, Уганда, Украйна, Франция, Хърватия, Швейцария, Япония);

 

- 18 лектори от 12 държави (Белгия, Великобритания, Израел, Италия, Канада, Македония, Норвегия, Полша, САЩ, Турция, Финландия, Франция);

 

- 27 лектори от България.

 

Новият му роман „Мисия Туран“ с пловдивска премиера днес в литературен салон Spirt and Spirit в клуб „Петното на Роршах“

Познавате добре автора на „Мисия Лондон“ и „Сестри Палавееви“ Алек Попов, но готови ли сте да се отправите на изток на „Мисия Туран“? Заповядайте на 15 юни (вторник) от 19:00 часа в Литературен салон Spirt and Spirit/ клуб „Петното на Роршах“ (ул. „Йоаким Груев“ 36)!

От прашните пътища на далечен Туран, малка изостанала република в центъра на Азия, някога поема своя поход към Европа великото българско племе.

Или поне това е хипотезата на уважавания, но ексцентричен проф. Несторов. За да докаже теорията си, той поема към необятните турански степи. България се тресе от проблеми, които само откриването на потомците на прабългарите може да реши. Но къде могат да бъдат намерени те?

Модератор: Борис Минков; вход свободен.

Страница 1 от 1912

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…