Капана.БГ

Капана.БГ

 

 

В празничния 24 май на сцената на пл. „Стефан Стамболов“ се състоя концерт на представителни състави от  АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" , факултет „Музикален фолклор и хореография“ с декан проф. Даниела Дженева, част от програмата на община Пловдив, посветени на най-българския празник.

 

В следобедните часове за радост на пловдивчани и многобройните гости на сцената се изявиха Академичен народен хор с диригент проф. Костадин Бураджиев, Академичен фолклорен ансамбъл с главен художествен ръководител проф. Милчо Василев и студенти от катедра „Хореография“ с ръководител проф. Антон Андонов. На финала, танцьорите поведоха хоро около фонтана с пеликаните, в което се включиха с много настроение десетки хора от публиката.

 

Академичният народен хор при АМТИИ е създаден през 1980 г. С изключително високото си художествено равнище, хорът се равнява по технически и художествени възможности с редица професионални хорове, изпълнявайки песни, създадени на фолклорна основа, преодолявайки вокално-технически, фактурни и интерпретационни трудности. Хорът притежава широк диапазон на своя репертоар - от изворната народна песен от различни региони на страната, до многогласни обработки, авторски композиции, изградени с авангардни изразни средства, старинни ортодоксални песнопения и др. За Академичния народен хор са написани и посветени много творби от Иван Спасов, Стефан Мутафчиев, Асен Диамандиев, Кирил Стефанов, Николай Стойков, Николай Кауфман, Анастас Наумов, Красимир Кюркчийски и др., на които осъществява първи изпълнения. С тях хорът става родоначалник на явлението „нова фолклорна вълна”, характеризиращо се с интонации и метроритми, вградени в творчеството на българските композитори, с обогатяването на музикалния фолклор със съвременни изразни средства, както и с високия професионализъм на интерпретация. Изключителни са успехите на хора в многобройните му концерти в страната и чужбина. Диригенти на Академичния народен хор са били проф. Асен Диамандиев, доц. Стефан Мутафчиев и проф. Василка Спасова, която е в основата на големите успехи на хора. От есента на 2004 г. главен диригент на хора е проф. д-р Костадин Бураджиев. Хорът е в нов формат - изграден е само от студенти по народно пеене от всички специалности в АМТИИ. За изключителните си творчески постижения през ноември 2008 г. хорът, ръководен от д-р Костадин Бураджиев е удостоен с най-високата национална награда за музика в България - “Кристална лира”.

 

Академичния фолклорен ансамбъл при АМТИИ - Пловдив е създаден през 2000 г. Съставът му включва 3 формации - народен хор, народен оркестър и танцов състав. Изпълнителите в тях са млади, всички са завършили АМТИИ, високо квалифицирани и притежават изключителни качества като изпълнители. Главен художествен ръководител е проф.-акад. Милчо Василев, хореограф е гл. ас. д-р Стефан Йорданов. Народният хор се състои от 12 певици, които могат да пеят многогласно съобразно музикалната творба, както и автентични едногласни и двугласни песни от всички региони на България. В състава има певици с ярки изпълнителски качества, притежаващи отлична орнаментика, тембър, диапазон и индивидуален стил на пеене, характерен за областта от където е самата тя. Народният оркестър се състои от 7 музиканти - изпълнители на традиционните български народни инструменти - кавал, гайда, гъдулка, тамбура, контрабас и тъпан. Всеки един от тях е виртуоз на своя инструмент. Изпълняват авторски музикални произведения и автентични мелодии от цяла България. Танцовият състав се състои от 16 танцьори – 8 жени и 8 мъже, завършили специалност ”Българска народна хореография” в АМТИИ. Всички са отлични изпълнители на народните танци от всички региони на България. Академичния фолклорен ансамбъл притежава красиви национални костюми и богат репертоар - от авторски музикално-танцови постановки до автентични песни, инструментални пиеси и танци на България. Освен българска програма, Академичния фолклорен ансамбъл изпълнява и песни и танци на народите и най-вече от Балканските страни. Има издадени няколко CD и DVD диска със своя продукция и е носител на много награди от престижни международни фолклорни фестивали и конкурси.

 

 

Само на няколко крачки от култовия бирен бар в Капана отвори врати едно място с фокус към регионалните продукти и още по-задушевна концепция

Няма как да сте в Капана и да не спрете поглед върху една от най-приказно изрисуваните сгради в квартала. „Къщата с крокодила“, както ние я наричаме, се намира на улица „Христо Дюкмеджиев“ 15.  

Тя привлича всички обективи още от миналото лято с атрактивната си фотогеничност, но от днес вече има още един повод, за да ѝ се насладим. Любимият крафт бирен бар Котка и Мишка откри там своето естествено продължение LOCAL с малко по-различна концепция – фокус към местното производство на напитки.

Преди 7 години, когато цялата идея за специално местенце за пиво в Пловдив стартира, на пазара нямаше толкова голямо разнообразие от български продукти. В „Котката“ постепенно се обособи доста голям асортимент с над 200 вида бира от цял свят, а в същото време на родна земя пазарът на локални занаятчийски хмелови напитки бързо набираше скорост и се обогатяваше с нови и интересни предложения. Така съвсем в реда на нещата се зароди и мисълта за заведение, изключително насочено към регионалните производители и клиентите, търсещи местното и типичното.

Разбира се, всичко това не се случи за една нощ, а дойде съвсем постепенно и с развитието на още няколко проекта. Първо се започна със създаването на двуезичен дигитален пътеводител под тепетата – Lost in Plovdiv, след това бохемските нощи в Капана намериха своето продължение в къщата за гости с две локации в топ центъра на Пловдив-Mouse House, а 2019-а бе повод и за създаване на сборен пункт за всички  креативни и предприемачески настроени личности, търсещи място, където да превърнат идеите си в реалност с Cat and Mouse Coworking.

Оказа се, че пролетта на 2022-а пък е точното време за откриване на Котка и Мишка LOCAL, чийто основен фокус е върху селекцията на качествени бири и напитки, които се произвеждат в региона и не са мейнстрийм. Добре познатото пиво от собствения бранд вече се допълва с още два наливни вкуса и всички те, заедно с бутилираните версии, се варят при различни локални пивовари. Само на това място ще може да изпробвате и специално подбрани и приготвени за марката вина и ракия. За целта отново се залага на сортове грозде и винарни, които са характерни за Пловдивска област. За да задоволят всички вкусове собствениците не са се ограничили само до местното, тъй като някои напитки като уиски просто нямат подходяща качествена родна алтернатива.


Едно от най-големите предимства на Котка и Мишка LOCAL безспорно е закътаното дворче, Сгушено между две стени, външното пространство е перфектното съчетание от уют и интимност с празничната и приповдигната атмосфера на Капана.

Гарантираме ви, че това не е заведение, което ще поискате да пропуснете и сме убедени, че още с първата стъпка навътре ще откриете неподправеното очарование и непринуденост на мястото.

автор: Славена Шекерлетова

"От тези стихотворения на човек наистина му се доживява – казва си, че щом някой може да пише така, значи може би има смисъл.“ Стефани Калчева

Става дума за третата стихосбирка на Албена Тодорова „Единайсетте сестри на юли“. Художник на корицата е Христо Гочев, редактор е Надежда Радулова.

Книгата е един свеж полъх в новата поезия. Четейки, се опитах да задържа по-дълго усещането, което оставят тези стихове – искрени, плътни, чисти и някак пролетни, дъхави.

С Албена Тодорова разговаряме за най-новата ѝ книга, която се появи през миналата година и безпрепятствено убеждава читателите в красотата на езика.

 „Любовта бива всякаква…

…Всичко зависи от нашите примеси

И от това стени ли строим

Или мостове“

Каква е любовта в теб сега, тази, която е нужно да имаме в себе си, за да продължаваме напред?

Любовта, която ме движи в момента напред, е любовта към близките ми хора – човека до мен, децата, приятелите. Любовта към София.

Вярата ме движи в момента напред повече от любовта – вярата, че ще дойде лятото. Че ще свърши войната с победа за Украйна и ще спрат да умират невинни хора. Ей такива неща.

„Ако искаш да научиш нещо за човека

попитай го какво вижда, когато гледа

препълнения предпразничен град…“

Кой град обичаш да гледаш и вдъхновяват ли те различните места, градове, села – за писане на поезия?

София е моят град. Витоша е моята муза. И едновременно с това доста текстове са написани на път. Напоследък прекарвам доста време в Пловдив, където почти не успявам да пиша – има много стари думи там, чужди думи, бързи думи, които търсят внимание.

Ежедневието ти как си кореспондира с поезията ти?

Храни я, а тя го пои.

Някои от стихотворенията в книгата са недовършени, защо те привлича този похват?

Тук опираме до въпроса как се пише стихотворение, не до това, което ме привлича като поет. Моят опит показва, че стихотворенията (като децата) идват сами на този свят, когато и както те решат.

Моята роля е да им дам думи, каквито мога и колкото мога.

Може би те са дошли с една-две думи по-малко, отколкото някои други. Може би аз не съм успяла да чуя как свършват. Случват се такива неща. За сметка на това всеки може сам да ги завърши и това ми се струва възхитително и снемащо много отговорност от моите собствени плещи.

Докторантура по съвременна японска литература, преводач, включително на Харуки Мураками. Финансист понастоящем. Изглеждат доста разнообразни тези полета и посоки. Как ги избираш, как ги живееш тези различни неща?

Мисля, че те избират мен и те ме живеят. Аз просто имам късмета да бъда на някакво място в някакъв момент, образно казано ме удря по главата някакъв метеорит и иху-аху-тралала.

Не исках да ставам финансист, исках да бъда преподавател по литература, ала тази професия ме намери, пощипа ме по бузките и каза – ела, кака, да видиш какъв може да бъде светът.

И аз отидох.

Кои писатели и въобще кои са хората, които са те вдъхновявали?

Ужасно са много тези хора – неблагодарно нещо е съставянето на списъци. Все ще изпуснеш някого или нещо съществено.

Вдъхновяват ме хората, които ми казват, че не четат и не харесват поезия – вдъхновяват ме да намеря начини да се свържа с тях, да се поинтересувам от това от какво са предизвикани чувствата им (учители и учителки по литература, дотук водите в класацията). Въпреки че има толкова голяма разлика в нашите светогледи – за мен моят свят е немислим без поезия – ми действа винаги като оздравителен леден душ яснотата, че за един куп хора това, което правя, няма никаква стойност. И това е добре.

В литературен план какво би искала да ти се случи и да очакваме ли нова книга скоро?

Бих искала да чета повече и да намеря начини да общувам с повече мислещи хора, особено по повод поезия – това са ми желанията в литературен план. Бях организирала една пробна разходка из София с поезия миналата година, страхотно беше, ама нещо все се назлъндисвам да повторя. Много време и сили отиват. Инак има една чернова със стихове, писани след 2019 година, когато приключихме работата по „Сестрите на юли“, които отлежават в момента.

На 25 май от 18 часа в залата на Дружество на писателите – Пловдив (ул. Княз Александър I Батенберг 27, ет.2) ще се състои литературно четене, посветено на 24 май – Ден на българската азбука и култура. Вход свободен.

 

Четенето е шесто по ред по проекта „Писателите и Пловдив“, който е част от Културния календар на община Пловдив и се изпълнява за шеста поредна година.

 

В четенето участват Антон Баев, Ахавни Кеворкян, Димитър Начев, Дина Минева, Елена Диварова, Иван Андреев, Мариела Конова, Мария Николова, Светла Караянева и Христо Нанев.

 

 

 

57-мото издание на Международния фестивал на камерната музика ще се проведе от 27 май до 18 юни в Пловдив

Австралийски композитор създаде творба специално за музикалното събитие

От 27 май до 18 юни 2022 г. Пловдив е домакин за 57-ми път на Международния фестивал на камерната музика. За първи път организатор на най-стария фестивал за камерна музика в Европа е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/. Академията е връстник на фестивала – основана е през 1964 година. Традиционно, Международният фестивал на камерната музика се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Изключително богатата програма от най-висока класа ще бъде представена сред живописната атмосфера на едни от най-емблематичните архитектурни паметници: Регионален етнографски музей – Пловдив, къща на Верен Стамболян в ОИ „Старинен Пловдив“, както и Koнцертна зала на АМТИИ.

С обединените усилия на Община Пловдив, ръководството на Академията в лицето на ректора и генерален мениджър на фестивала проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, зам.-ректора проф. д-р Галина Лардева, помощник ректора Константин Мечев, арт-директора на фестивала проф. Евгений Шевкенов, Георги Малашинов - координатор на фестивала и доц. д-р Александър Гьошев, създател на впечатляващите рекламни материали, бе изработена нова организационна концепция. Тя е базирана на традициите и приемствеността в хилядолетната културна столица Пловдив, които знаково се преплитат с осъвременена визия, насочена към осигуряване на стабилното бъдеще на най-дългогодишния фестивален форум в Града под тепетата.

Програмата на Международен фестивал на камерната музика 2022 със сигурност ще задоволи и най-претенциозните любители на изтънчения жанр камерна музика. В афиша изпъкват имената на елитни музиканти от България, Австрия, Венецуела, Италия, Испания, Полша, Северна Македония, Украйна и Япония. Откриването на 27 май, традиционно в Етнографския музей, е с концерт, посветен на полската музика, с певците Анна Фабрелло и Кшищоф Бобжецки, заедно с пианистката Александра Мозгел-Мединска. Любителите на вокалното изкуство могат да се насладят и на песенния рецитал на дългогдишната солистка на Щатсопер Виена Зоряна Кушплер и пианистката Ерина Накасаку на 11 юни.

Духовите инструменти са ярко представени в програмата с дуото кларинет и пиано от Барселона - Пау Родригес Руис и Естер Леча, флейтовото дуо от Италия Лука Мани и Лиза Бини. Както и с екзотичния рецитал за английски рог и пиано на Мая Чанакевич и Ана Гацева, на който пловдивската публика ще чуе и световната премиера на творба, написана специално за фестивала от австралийския композитор Майкъл Бакрънчев.

Роденият във Венецуела виртуоз китарист Габриел Гийен Наваро ще концертира в къщата на Верен Стамболян на 4 юни. На 15 юни, в рамките на станалия традиционен концерт „Звездите на утрешния ден“, ще чуем две млади пловдивчанки, живеещите във Виена сестри цигуларки Ани и Христина Панови. Като носителки на редица международни награди фактически те вече са си изградили реноме на изгряващи звезди на европейския подиум. Цигулковата нишка в програмата отвежда към закриването на фестивала, където забележителната наша цигуларка Кремена Оксенкруг в партньорство с пианистката Мартина Табакова ще предложи на взискателната пловдивска публика стилна сонатна вечер на 18 юни.

Заслужават внимание и двата концерта, резервирани за музикалното бъдеще на Пловдив - на ученици от НУМТИ „Добрин Петков“ и студенти от АМТИИ, съответно на 1 и 7 юни. Техни гости тази година са студенти от Консерватория „Рихард Вагнер“, Виена, и Университета „Антон Брукнер“, Линц. В контекста на грижата за развитието и подкрепата на младите таланти за първи път в рамките на фестивала ще бъдат организирани майсторски класове по пеене, пиано и цигулка, чрез които се полага началото на едно обогатяване на програмата на фестивалните прояви в академична и образователна посока.

Книжката с подробната програма на 57-мото издание на Фестивала на камерната музика може да се разгледа ТУК.

Билетите за отделните концертни изяви са по 7 лева и ще се продават 1 час преди събитието на място във всяка сграда.

 

Електронно списание “Литературен дизайн” и “Страшен разказ от две изречения”

 

Електронно списание “Литературен дизайн”, издателство “ЛитДизайн” и Невена Георгиева от “Страшен разказ от две изречения”, обявяват литературен конкурс за разказ на ужасите “Хорър дизайн” 2022. Целта на конкурсът е да събере участници от всякакви възрасти, които обичат да четат и пишат в спекулативния жанр на ужасите и да се представи високото качество на съвременната българска литература пред обществото.
Темата е напълно свободна, стига творбите да карат четящия да трепери от страх.

 

Конкурсът ще бъде журиран от популярни имена в културния живот: Валентин Попов-Вотан, Невена Георгиева  и Виктория Баръмова.

 

Невен Георгиева е дългогодишен почитател на хорър жанра във всичките му форми. Тя дълбоко вярва, че чрез хоръра човек може много  успешно да се разсее от ужаса в ежедневието; все пак, клин клин избива.  От четене, през писане, любовта към ужасите доведе до създаването на конкурса „Страшен разказ в две изречения“ през 2021-ва, който освен че осигурява неизчерпаем обем нови къси разкази, има за цел да предложи на аудиторията едно интелектуално предизвикателство и да събуди интереса към литературата дори на тези, които не си падат по хорър или не са писали никога през живота си.

 

 

Виктория Баръмова е в постоянно търсене на литературата, която грабва, стиска те за гърлото и за сърцето, разтърсва те, така че след прочита ѝ вече никога да не си същия. Цени написаното, което те обръща с хастара наобратно, хваща те неподготвен и някак си успява да те подготви за промяната, която идва...

 

Конкурсите за нея са личностна литературна стълбица, със стъпала, които сам решаваш дали да изкачиш... Най-ценни са тези ръбатите и по-високи стълби от стълбицата, предизвикващи те да излезеш извън собствените си очертания. Точно след едно подобно конкурсно предизвикателство за написване на фантастичен разказ, получава награда и разбира, че жанрът фантастика не ѝ е никак чужд.

 

Би се радвала в конкурса за хорър разкази да се включат всички – които вече са ревностни почитатели на жанра, но най-вече би се радвала предизвикателството да бъде прието от поети, разказвачи на житейски истории, привърженици на сатирата и забавата, на историята... Сигурна е, че въздействащата литература идва от новия прочит на собствените авторови възможности, провокацията им и дръзката им себеизява! 

 

И ето Ви и повод!

 

 

Валентин Попов е любител на качествената литература, обожаващ фантастика и ужаси. Под псевдонима Вотан е автор на няколко сборника с разкази, както и на редица публикации в различни тематични издания в интернет и на хартия. Създател е на издателство “ЛитДизайн”, а от декември 2021 с екип от доброволци поддържа е-списание “Литературен дизайн”.

Условията на конкурса са достъпни на уеб адрес: https://litdesign-bg.com/konkurs-za-razkaz-na-uzhasite-2022/

 

За въпроси можете да пишете на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Вижте Най-кратките разкази на ужасите

 

 

 

 

Сряда, 25 Май 2022 09:53

Специфики на багерите Case

 

В днешно време има ръководители, които смятат, че технологиите, влагани в съвременните строителни машини, са се изравнили в много голяма степен. т.е. всички багери на пазара са едва ли не едни и същи. Ето защо не било толкова важно каква марка е техниката, а с кой местен вносител може да се договори най-ниска цена. Така извън полезрението на тези мениджъри остават редица специфики, които имат съществено отражение върху надеждността, производителността и ефективността на техниката.

С какво са по-различни тези машини

Case произвежда няколко гами багери: верижни от мини, компактен и среден клас, както и комбинирани багер-товарачи. Те имат свои специфики, които ги правят предпочитани от клиентите:

  • Най-съвременни дизелови двигатели от световно известния италиански производител FPT Industrial;

  • Най-ефективната система SCR с AdBlue за третиране на отработените газове;

  • Всички възможни варианти на багерни стрели за компактни машини;

  • Сервизни програми и телематични системи;

  • Специален акцент върху комфорта на оператора.

Особености на задвижването и багерните стрели при Case

Багерите Case над 8 т се оборудват само с дизелови двигатели от FPT Industrial, част от Iveco Group. Характерно за тези агрегати е тяхната голяма мощност и и въртящ момент, които постигат във версиите си за Етап V на ЕС. В същото време те са изключително икономични. Актуалната серия Е верижни екскаватори от среден клас регистрира до 12-17% по-нисък разход на гориво в сравнение с предходната серия D, а комбинираните от серия SV са с до 10% по икономични спрямо своите предшественици.

Голям принос за ниските разходи за експлоатация и поддръжка имат влаганите системи за селективна каталитична редукция (SCR) с AdBlue. Освен че са патентовани, те са специално разработени за влагане в строителна техника и осигуряват най-високата възможна надеждност и ефективност на пазара.

Една от забележителните специфики на багерите Case до 8 т е възможността да бъдат конфигурирани с всички възможни видове багерни стрели. При комбинираните модели това са оригиналната багерна уредба DNA и версията с последователни хидравлични цилиндри. При верижните мини багери от серия D, освен вариантът моноблок, всички модели, дори най-малките, се предлагат и с двуделна хидравлично-сгъваема стрела. Тя осигурява изключителна производителност при работа в тесни пространства.

Сервизната поддръжка и комфортът за оператора са от особена важност

Една от уникалните специфики на багерите Case е, че доставката им върви в комплект с пълна гама от следпродажбени услуги: от стандартната Case Care за планирана поддръжка с оригинални части и масла до специалните програми с удължена гаранция и анализ на флуидите. Важна част от високото ниво на сервиза са телематичните системи SiteConnect и Site Watch, следящи работното и техническото състояние на машините.

Не на последно място, важна специфика е големия акцент върху комфорта за оператора. При комбинираните багер-товарачи от серия SV, например, кабината е оборудвана с уникалните два USB-входа, 12-волтов извод на панела за управление, поставка за мобилен телефон, най-новата технология на Bluetooth, както и най-голямото пространство за лични вещи при този тип техника с 2 жабки с ключалки, 2 поставки за бутилки, 4 открити поставки, както и хладилна жабка.

Не се колебайте, няма по-подходящо време за покупка на техника

Открийте големия избор на багери от Тайтън Машинъри България! Посетете Titanmachinery.bg и само с няколко кликвания разгледайте онлайн предложенията ни както за нова техника, така и за втора ръка. Изберете оферта и се свържете нас. Ако имате въпроси, можете да ни изпратете онлайн запитване или да се обадите още сега на 0882 408 526 за нови машини или на 0888 133 338 за употребявани.

Страница 1 от 2042

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…