Капана.БГ

Капана.БГ

Част от екипа и актьорите пристигнаха специално, за да представят филма пред публика в Града на тепетата

Има ли я още системата, която цели да превърне младежите в „консервни кутии без етикети“

Официалното представяне на дългоочаквания филм „Петя на моята Петя“ в Пловдив беше на 19-ти януари два дни преди да излезе на голям екран във всички кина в страната. Като специално за събитието в кино Арена Mall Markovo Tepe пристигнаха продуцентът Николай Урумов и актьорите Александра Костова, Алиса Атанасова, Алена Вергова, Ясен Атанасов и Мартин Методиев. Звездите от продукцията се поклониха пред публиката в пълната зала и получиха емоционални аплодисменти за пресъздадената история и актьорска игра. 

„Срещите с публиката винаги ни зареждат с положителна енергия и ни показват колко е важно да се правят вдъхновяващи български филми. За нас е чест да представим „Петя на моята Петя“ в Пловдив и се надяваме, че посланията във филма докосват сърцето ви. Ако поне мъничко се почувствате като Петя, споделете емоцията през канала на филма в инстаграм и фейсбук. Ще ви чуем. Защото #АзСъщоСъмПетя“ – сподели продуцентът Николай Урумов след края на прожекцията.

„Петя на моята Петя“ излиза на голям екран във всички кина в страната от 21-ви януари 2022 г. и ще провокира поколенията с въпроси. Каква е цената да бъдеш различен? И има ли я още системата, която цели да превърне младежите в „консервни кутии без етикети“. Историята е вдъхновена от живота и творчеството на талантливата Петя Дубарова, оставила ярка следа в българската поезия със своя младежки устрем и непоколебим дух.

Ролите са поверени на Александра Костова (награда за главна женска роля от международното жури на фестивала „Златна роза“ 2021), Алиса Атанасова, Юлиан Вергов, Албена Павлова, Алена Вергова, Ясен Атанасов, Мартин Методиев, Моньо Монев, Васил Банов, Емил Марков и Александър Милчев. Режисьор е Александър Косев, зад камерата е Иван Вацов, а сценарият е дело на Нели Димитрова и Валентина Ангелова.

През април 2022 г. се навършват 60 години от раждането на забележителната Петя Дубарова, което е и повод филмът да припомни коя е тя и какво невероятно наследство е оставила за поколенията преди да си отиде от този свят само на 17 години.

За екипа на продукцията „Петя на моята Петя“ е кауза, с която всеки е обвързан емоционално по един или друг начин. Разказва за онази борба на всяко поколение да бъде себе си със собствените си изразни средства и методи. Да защити своите ценности. Макар и грешни в очите на другите. Да пребори страха от неодобрението и неразбирането и да действа. Прелиства страници с поезия, отваря незаздравели рани и настоява за отговори. Като машина на времето строи мостове между миналото и настоящето, защото истината има много лица, а историята се повтаря.

„Петя на моята Петя” има субсидия от Националния филмов център и е подкрепен финансово от Община Бургас. Продуцент е Николай Урумов,  „БЪФ пикчърс”, копродуцент е Кръстьо Ламбев „Консепт студио”.

Александър Косев е режисьор на много български сериали, част от които “Откраднат живот” (2016 – 2019), “Кантора Митрани” (2012), “Дървото на живота” (2013), хитовата комедия “Столичани в повече” (2011 – 2016) и „Връзки“ (2015 – 2016).

Нели Димитрова е сценарист на най-касовите български филми „Голата истина за група Жигули“, “Възвишение” и „Love.net“, както и на сериали като “Връзки” и “Домашен арест”. Преподава кино и телевизионна драматургия в НАТФИЗ.

Валентина Ангелова е сценарист в трети сезон на сериала “Под прикритие”, и в сериалите “Домашен арест“ и “Скъпи наследници”. От 2013 г. е член на WannaBe Production, където разработва независими сценарни проекти.

Оператор на филма е Иван Вацов, снимал над 40 игрални филма и участвал в заснемането на американски продукции като „Expendables 3“, „300: Rise of an Empire“, „Conan the Barbarian“ и други.

Продуцент на филма е Николай Урумов, BOF Pictures, познат от сериалите “Кантора Митрани” (2012), “Домашен арест”, филмате “Вила Роза” (2013) и “Лабиринти на любовта” (България/Русия, 2016).

Копродуцент е Кръстьо Ламбев, Concept Studio, известен като продуцент на „Голата истина за група Жигули“.

Тя получава признанието на зрителите на „Библиотеката“ в оспорвано състезание с: „Absolvo te" от Георги Бърдаров, „Опашката" на Захари Карабшлиев, „Дъждът оставя следи" от Александър Чобанов, „Пасиансът на архангелите" от Мария Лалева, „Затрупана София", „Завинаги твой - писмата на Винсент Ван Гог", „Попитайте Сара Грос", както и поетичните книги „Писма на Омар до бъдещата му съпруга" и „След три минути".

Виктория Бешлийска получава признанието на зрителите на „Библиотеката“ с романа „Глина“, определен за най-добрата книга на 2021 г. Авторката смята този приз за най-силното отличие на романа.

Предаването на БНТ „Библиотеката“ получи много и разнообразни отговори на въпроса „Коя е книгата на 2021 г. ?”, което показва колко различна и колко четяща е аудиторията на продукцията. В гласуването на БНТ се включиха на 100 активни участници с разнородни предложения за книги, сред които: „Absolvo te" от Георги Бърдаров, „Опашката" на Захари Карабшлиев, „Дъждът оставя следи" от Александър Чобанов, „Пасиансът на архангелите" от Мария Лалева, „Затрупана София", „Завинаги твой - писмата на Винсент Ван Гог", „Попитайте Сара Грос", както и поетичните книги „Писма на Омар до бъдещата му съпруга" и „След три минути".

Голямата награда - комплект нови книги, представяни в „Библиотеката", заедно с 3-месечен абонамент за най-голямата платформа за аудио книги у нас, както и романа „Глина“ със специално посвещение от авторката Виктория Бешлийска спечели Евгения Георгиева от гр. Пирдоп. Единствено тя, номинира освен български и чуждестранен роман: „Глина" и „Островът на изгубените дървета" от Елиф Шафак.

Нотариус разказва истории по ноти, които печелят литературни награди извън България

15 истории, от които четири с международни награди от престижни литературни конкурси в Италия и Израел, са включени в новия сборник „Акорди“ на Георги Връбчев. Книгата  вече е по книжарниците.

Нотариус по професия и писател по призвание, Връбчев умело превръща художественото слово в майсторски инструмент, под чийто акорди се ражда съвременна проза с изразен вкус към различни музикални стилове.

Разказите увличат читателя в едно вълнуващо пътешествие от добре изградени вътрешни нишки, чрез които авторът свързва изящно и неочаквано отделните истории, като зад всичко това проличава опитното му писателско перо.

Сборникът „Акорди” е композиция от житейски акорди с либрето, странстващо в светове на трепет и изпитания, философски енигми, страст, предателства и стилно напомняне, че понякога животът е рокендрол и точно тогава е хубав.

Историите в „Акорди“ приличат на чистосърдечен разговор, в който вярата, надеждата и жаждата за свобода, влизат в откровен словесен диалог с тъгата и страховете на героите, за да им предоставят възможност за личен избор по пътя на живота.

Забележително е, че писателят успява да пресъздаде само с пет думи една от най-висшите човешки ценности – любовта, като част от най-краткия разказ, публикуван в книгата.

Георги Връбчев поставя важни общочовешки въпроси в сборника „Акорди“, като използва универсалния език на историите, за да разкаже по завладяващ начин красивата страна на живота, съпътствана от ежедневните предизвикателства, пред които се изправят персонажите, докато търсят отговорите за себе си.

Литературното турне на Георги Връбчев, което започна в края на миналата година с представянето на книгата в клуб „Перото“ - НДК, ще продължи скоро с още читателски срещи в цялата страна.

За Георги Връбчев

Георги Връбчев е член на Съюза на българските писатели, пише както проза, така и поезия. Автор на книгите „Някъде...там...някъде”, (2008), „Заветът на викинга” (2017), “The Legacy Of The Viking” (2017), „Акорди” (2021). Роден в гр. София, семеен, с две деца.

За сборника „Акорди“

Ще срещнете момиче, което се бори с живота, въоръжено само със своето виолончело и воля за свобода, софийски мускетар, пренебрегнал себе си, за да спаси девойка в навечерието на Коледа, адвокат-мечтател в странен, трескав делник на Пловдив; ще си припомните, че в събота вечер е нормално човек да бъде съблазнен, ще срещнете природата и хората, Любовта като трепет, като страдание, като чудовищна лудост, Тъгата, която може да ти вдъхне надежда и Свободата, за която и най-тежките окови са слаби.

Истории за нещата от живота, истории за пътя. Пътят напред, пътят назад, пътят към себе си. Жени и мъже в приключението на живота. Някои успяват, други не, трети…зависи от гледната точка. Съвременна проза, деликатна и сурова, поетична и динамична, разноцветна като самия живот.

Отличени разкази в сборника „Акорди“:

Коледа: Първо място в категория „Проза“ на шестнадесетото издание на международния конкурс „La Piazzetta” 2014, гр. Салерно, Италия.

Стела: Специалната награда на Регион Кампания и трето място в категория „Проза“ на седемнадесетото издание на международния конкурс „La Piazzetta” 2015, гр. Салерно, Италия.

Песента на глухара: Второ място в категория „Проза“ на осемнадесетото издание на международния конкурс „La Piazzetta” 2016, гр. Салерно, Италия.

Тъгата: Второ място в категория „Проза“ на международния литературен конкурс „Небесни меридиани“, гр. Бат Ям, Израел 2020 г.

“Останалото е пепeл” и “Петя на моята Петя” – това са новите родни заглавия, залегнали в афиша на Lucky - Дом на киното за предстоящата седмица.

"Петя на моята Петя“ влиза официално в българските киносалони от 21 януари. Филмът разказва историята на две момичета, дръзнали да се опълчат срещу Системата. Лентата е заснета почти изцяло в Бургас. В нея си дават среща за пръв път като партньори на големия екран Юлиян Вергов и дъщеря му Алена.

В “Останалото е пепeл” историческите моменти се преплитат в романтична сюжетна нишка през далечната 1944-та година.

За да вземе интервю от видния български политик, дипломат и финансист Атанас Буров (Асен Блатечки), в София пристига американският репортер Джордж Смит (Нейтън Купър), който попада в поредица от интересни ситуации с неочаквани развръзки, романтична изненада от съдбата и доста обрати, които оставят следи за цял живот. Влюбена в Буров е секретарката Мария (Диляна Попова).  

21.01 /петък/

(c) 16:30 ч  ОСТАНАЛОТО Е ПЕПЕЛ (8/7лв)

16:45 ч  ТРИ ЕТАЖА (7/6лв)

(c) 18:30 ч  ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ (8/7лв) *

18:45 ч  ДОБРИЯТ ШЕФ (7/6лв)

(c) 20:30 ч  УЛИЦАТА НА КОШМАРИТЕ (8/7лв) *

21:00 ч  ИЗГУБЕНИ ИЛЮЗИИ (7/6лв)

22.01 /събота/

(c) 10:45 ч  ЕНКАНТО (7/8лв)

11:00 ч  ГОРСКИТЕ МЕЧОЦИ: ДИВ СВЯТ (6/7лв)

12:15 ч  ЧИЧО КОЛЕДА (7/6лв)

(c) 12:30 ч  КЛИФЪРД, ГОЛЯМОТО ЧЕРВЕНО КУЧЕ (7/8лв)

13:00 ч  ЕНКАНТО (6/7лв)

(c) 14:15 ч  ГОРСКИТЕ МЕЧОЦИ: ДИВ СВЯТ (7/8лв)

14:30 ч  БАЙ ИВАН: ФИЛМЪТ (7/6лв)

15:30 ч  ОСТАНАЛОТО Е ПЕПЕЛ (7/6лв)

(c) 16:00 ч  КЛИФЪРД, ГОЛЯМОТО ЧЕРВЕНО КУЧЕ (7/8лв)

16:15 ч  ИЗГУБЕНИ ИЛЮЗИИ (7/6лв)

17:30 ч  ЧОВЕШКИЯТ ГЛАС (5лв)

 (c) 18:00 ч  ПАРАЛЕЛНИ МАЙКИ (8/7лв)

18:15 ч  ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ (7/6лв) *

19:00 ч  ВЛЮБЕНИЯТ АЙФЕЛ (7/6лв)

20:15 ч  УЛИЦАТА НА КОШМАРИТЕ (7/6лв) *

(c) 20:30 ч  ДОМЪТ НА GUCCI (8/7лв)

21:00 ч  ДОБРИЯТ ШЕФ (7/6лв)

 

23.01 /неделя/

(c) 10:45 ч  ГОРСКИТЕ МЕЧОЦИ: ДИВ СВЯТ (7/8лв)

11:00 ч  ЕНКАНТО (6/7лв)

(c) 12:30 ч  КЛИФЪРД, ГОЛЯМОТО ЧЕРВЕНО КУЧЕ (7/8лв)

12:40 ч  ЧИЧО КОЛЕДА (7/6лв)

13:00 ч  ГОРСКИТЕ МЕЧОЦИ: ДИВ СВЯТ (6/7лв)

(c) 14:15 ч  ЕНКАНТО (7/8лв)

14:45 ч  ДАНИ. ЛЕГЕНДА. БОГ. (7/6лв)

15:30 ч  ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ (7/6лв) *

(c) 16:10 ч  КЛИФЪРД, ГОЛЯМОТО ЧЕРВЕНО КУЧЕ (7/8лв)

16:45 ч  БАЙ ИВАН: ФИЛМЪТ (7/6лв)

17:30 ч  ЧОВЕШКИЯТ ГЛАС (5лв)

(c) 18:00 ч  ДОМЪТ НА GUCCI (8/7лв)

18:15 ч  УЛИЦАТА НА КОШМАРИТЕ (7/6лв) *

18:30 ч  ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРОДАДЕ КОЖАТА СИ (7/6лв)

20:30 ч  ИЗГУБЕНИ ИЛЮЗИИ (7/6лв)

(c) 20:45 ч  ПАРАЛЕЛНИ МАЙКИ (8/7лв)

21:00 ч  ОСТАНАЛОТО Е ПЕПЕЛ (7/6лв)

24.01 /понеделник/

(c) 16:15 ч  ОСТАНАЛОТО Е ПЕПЕЛ (8/7лв)

16:30 ч  ЧИЧО КОЛЕДА (7/6лв)

(c) 18:15 ч  ДОМЪТ НА GUCCI (8/7лв)

18:40 ч  ИЗГУБЕНИ ИЛЮЗИИ (7/6лв)

(c) 21:00 ч  УЛИЦАТА НА КОШМАРИТЕ (8/7лв) *

21:15 ч  ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРОДАДЕ КОЖАТА СИ (7/6лв)

25.01 /вторник/

(c) 16:30 ч  ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ (8/7лв) *

16:45 ч  ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРОДАДЕ КОЖАТА СИ (7/6лв)

(c) 18:15 ч  УЛИЦАТА НА КОШМАРИТЕ (8/7лв) *

18:45 ч  ОСТАНАЛОТО Е ПЕПЕЛ (7/6лв)

20:45 ч  ДОБРИЯТ ШЕФ (7/6лв)

(c) 21:00 ч  ПАРАЛЕЛНИ МАЙКИ (8/7лв)

26.01 /сряда/

(c) 16:30 ч  ГОРСКИТЕ МЕЧОЦИ: ДИВ СВЯТ (7/8лв) *

16:45 ч  БАЙ ИВАН: ФИЛМЪТ (7/6лв)

(c) 18:30 ч  ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ (8/7лв) *

18:45 ч  ВЛЮБЕНИЯТ АЙФЕЛ (7/6лв)

(c) 20:30 ч  УЛИЦАТА НА КОШМАРИТЕ (8/7лв) *

21:00 ч  ОСТАНАЛОТО Е ПЕПЕЛ (7/6лв)

27.01 /четвъртък/

(c) 16:00 ч  ДОМЪТ НА GUCCI (7лв)

17:00 ч  ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПРОДАДЕ КОЖАТА СИ (6лв)

(c) 18:45 ч  УЛИЦАТА НА КОШМАРИТЕ (7лв) *

19:00 ч  ОСТАНАЛОТО Е ПЕПЕЛ (6лв)

21:00 ч  ТРИ ЕТАЖА (6лв)

(c) 21:15 ч  ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ (7лв) *

-

Каса за продажба на билети

Работно време: работни дни 16.00 – 21.00 часа

почивни дни- 10.30 – 21.00 часа

тел. 0889 200 601

Онлайн резервации и продажба на билети – kinolucky.com и boxoffice.bg

* Премиера

3D очила – 1,50 лева

(c) – зала Comfort с луксозни фотьойли.

 

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021 г. у нас.

Това показа широко проучване, проведено от платформата за грамотност „Как се пише?“.

След тях с броени гласове разлика оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат. В челната десетка влизат още промяна, избори, бустерна доза, Харвард и чекмедже, съобщават от платформата, цитирани от БГНЕС.

В кампанията „Думи на годината с Как се пише?“ за първи път в открито допитване е проведено гласуване за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021 г.

Неговите организатори – Павлина Върбанова - доктор по български език, и Доротея Николова - учител по български език и литература и журналист, са убедени, че за всяко общество е важно да е наясно кои са основните теми и проблеми, които са стояли пред него. А те се очертават чрез думите, които употребяваме.

Всеки от анкетираните има възможност да посочи до три от десетте предложения, затова процентите надхвърлят 100. Сред избора на 42 на сто е некнижовното „преценям“, 34% са маркирали антиваксър, а 30% - изчегъртване.

Ключов обаче е анализът, който заедно ще направим на откроилите се лайтмотиви през изминалата година. От съществено значение е да не се плъзгаме само по повърхността и думите на годината да останат в медийните заглавия, а да се опитаме да погледнем по-надълбоко към същностните процеси.

Добре е политиците да си сверят часовниците дали темите, които те са лансирали, са тези, които са важни за хората, убедени са инициаторите на изследването.

„Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно изразяват фиксациите на нацията през 2021 г. – ковид заплахата и политическата промяна. Акцентът е върху първата, но и при двете е маркиран конфликтът, съответно между ваксъри и антиваксъри и между старата и новата власт“, каза доц. Георги Лозанов, член на журито на кампанията.

Той смята, че хората са развили усет за социална драматургия и повече от всичко друго ги е страх този път да не ги излъжат.

Анализът на журналистката Веселина Седларска е, че ако се съди по думите, които хората предложиха, животът ни през 2021 г. е бил много мащабен и интересен – от Харвард до чекмедже, от изчегъртване до бустерна доза. Тя смята, че думите на годината са кодовете за нашия живот, превъртян назад на бързи обороти.

„Наличието в практиката на несъществуващата в речника дума „преценя“ пък показва колко сме се сринали в езиковата си грамотност – да, да, знам, че половината население я употребява иронично, но пък другата половина си е сериозен проблем“, допълва тя.

И ни напомня, че думите на годината не са просто забавление, те са начин да научим повече за себе си. И – в най-добрия случай – да си припомним, че реалността ражда думите, но и думите променят реалността.

Проучването се провежда в три етапа. В първия – от 5 до 12 януари – всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината. Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури отсява 10. Кои 3 от тях са най-важните за нас като общество, избирахме в анкета от 17 до 19 януари в третия, последен етап.

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова – доктор по български език, доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт, Веселина Седларска – журналист и писател, Константин Вълков – програмен директор на „Дарик радио“, и Доротея Николова – учител по български език и литература и журналист", съобщават още от платформата.

 БГНЕС

Темата на изложбата е екология

Над 300 рисунки на деца от 1 до 12 клас бяха подредени в изложбата „Мисли зелено, събирай разделно“  в Градската художествена галерия. Тя бе открита от заместник-кмета Анести Тимчев и 6-годишния Теодор от ДГ „Слънце“.

 

Конкурсът с рисунки бе част от инициативата от Европейската седмица за намаляване на отпадъците и има за цел да поощри отговорното отношение на подрастващите към опазване на природата и да насърчи „зеленото“ мислене.

В края на миналата година ученици от 20 пловдивски училища се включиха в начинанието, което се организира съвместно от Община Пловдив и фирмите за оползотворяване на отпадъци от опаковки „Булекопак“ АД и „Екопак“ АД.

Жури от преподаватели от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, представители на „Булекопак“ АД и „Екопак“ АД, както и на Дирекция „Екология“ и отдел „Култура, археология и културно наследство“ към Община Пловдив определиха класирането и спечелилите първите места, които получиха награди.

Поради големия интерес и участие на децата по предложение на заместник-кметовете Анести Тимчев и Пламен Панов се организира и изложбата в Градската художествена галерия на Главната улица.

„Бяхме изключително впечатлени от идеите на учениците, участвали в конкурса, затова решихме да подредим всички рисунки в залата, където са излагани произведенията на едни от най-големите артисти в България и света“, заяви Тимчев.

„Хората трябва да дойдат и да разгледат изложбата, децата ще са много щастливи, ако знаят, че техните рисунки са харесани“, на свой ред сподели Теодор.

Всеки, който желае, може да види как децата си представят опазването на природата и планетата Земя чрез разделното събиране на отпадъци до 1 февруари.

Любовта може да ни тласне към най-големите ни висоти, но и към най-тъмните дълбини

Агата Кристи е най-популярният криминален автор в света. Нейните произведения са преведени на над сто езика, продадени в повече от два милиарда екземпляра. Ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща, Агата Кристи е обявена за "Първата дама на криминалния жанр".

Любовта може да ни тласне към най-големите ни висоти, но и към най-тъмните дълбини.

„Сянка върху стъклото“ ни разкрива мрачната страна на любовта – престъпления от страст, сърдечни авантюри и смъртоносни афери. Тази впечатляваща колекция включва любимите детективи Еркюл Поаро и госпожица Марпъл, забележителния Паркър Пайн, енигматичния Харли Куин и приключенците Томи и Тапънс, всички готови да разгадаят следващата вълнуваща мистерия.

Книгата от издателство Ера излиза на пазара идния вторник – 25 януари 2022 г.

Страница 1 от 2000

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…