Капана.БГ

Капана.БГ

Интервю с Дарио Де Анджелис, познат като Дарио Деа, и Матиа Фери - (Паким), за всичко, което са подготвили за пловдивската публика и за впечатленията им от под тепетата

Броени часове остават до партито на двама от най-бързоизгряващите италиански ди джеи в Пловдив и клуб VOID вече се подготвя за мелодичния хаус и техно саунд, който ще го изпълни тази вечер.

Събитието се организира от Urge To Dance - български звукозаписен лейбъл, чиято мисия е неспирното търсене на музиката, която те кара да танцуваш, а за посетителите на пре-партито в Bally Club ще има специални изненада - възможността за спечелване на ВИП пасове. Началният час е 23 часа, като билети може да си закупите както предварително, така и на място във VOID.

Малко преди мероприятието, екипът на Под тепето се свърза с Дарио – на път за Пловдив по време на неговото 17 часово пътуване след фестивала Стихия в Узбекистан, и с Packim – на път от Болоня, за да разбере какво са подготвили  и какви са очакванията им от пловдивската публика:

събитие хаус музика

Какво знаете за България и за Пловдив?

Дарио: Първото нещо, което знам за Пловдив е, че това е родният град на моя приятел и съосновател на Urge To Dance, Максим (Крембо), което си е страхотно начало. Знам също, че това е вторият по големина град в България и че през последните няколко години има постоянен ръст на културните и артистични събития.

Packim: За мен това ще е първото посещение в България. Познавам няколко страхотни изпълнители, които са участвали в много готини клубове и знам, че нощният живот е доста активен. Също така съм много любопитен да посетя красивия Пловдив и неговите паметници, така че определено чакам с нетърпение съботата!

Дарио, ти вече беше в София с Echonomist през октомври 2020 г., какво беше първото ти впечатление за България и феновете?

Дарио: Когато дойдох предния път, очевидно беше специфично преживяване, тъй като Covid все още беше в разгара си и не знаехме точно какво да очакваме и как ще се чувстват хората. За щастие публиката беше много подкрепяща и дори знам за фенове, дошли от съседни страни, специално за да присъстват на това парти. Смятам, че нашата музика все още е сравнително непозната в България и бях наистина щастлив да видя такава положителна реакция.

Какви са очакванията ви от публиката в Пловдив?

Дарио: Обикновено предпочитам да не мисля твърде много за очаквания и просто да присъствам, но ако трябва да направя някои прогнози, мисля, че публиката ще бъде наистина развълнувана и надявам се отворена към нашия стил на музика.

Packim: Както вече казах, за първи път съм в Пловдив, но виждайки професионализма и вниманието към детайла, които екипът на “Urge To Dance” ни показа, очаквам много топлина и голямо желание да се забавляваме заедно. Ще бъде дълга нощ на музика, забавление и страст!

Можете ли да ни разкриете какво сте подготвили за тази вечер и какво бихте искали да накарате феновете да почувстват след партито?

Дарио: В крайна сметка наистина бих искал публиката да се забавлява и да се надявам да ги вдъхновим да научат повече за нашия вид музика. Обикновено подготвяме широка гама от парчета от различни стилове, както нови, така и класически, но в крайна сметка винаги импровизираме, в зависимост от хората, които имаме пред нас.

Packim: Очевидно не е първият път, когато участвам заедно с моя приятел Дарио. С него изпитвам уникално чувство, както с никой друг. Забавно е, защото, когато избираме нова музика (аз съм в Италия, а той в Португалия), когато сравняваме нашите селекции, често осъзнаваме, че имаме едни и същи песни, така че е ясно, че сме на една и съща вълна. Обичаме да караме хората да танцуват със „силни“ парчета, но в същото време ги разтърсваме и с вокали, атмосфера и мелодии; обичаме да редуваме на дансинга моменти на спокойствие и след това да го накараме да избухне отново… И това е, което ще правя в Пловдив.

Чухме, че може да има специално b2b между вас... подготвяте ли се предварително, когато решите, че ще пускате b2b?

Дарио: Правили сме го заедно няколко пъти към този момент и наистина се наслаждаваме на стиловете и техниката на смесване и винаги се опитваме да се вдъхновяваме един друг. Подготвяме някои споделени папки преди всяко събитие, за да сме сигурни, че сме на една и съща страница, но винаги оставяме много място за импровизация, тъй като сме пускали за много различни публики в много различни страни.

Packim: Със сигурност ще изпитате магията! Нямаме фиксиран набор, тъй като подготвяме много голям плейлист. Това ни дава възможност да бъдем увлечени от емоциите на момента и усещането на дансинга. Обичаме да пускаме някои ''евъргрийн'' парчета от нашето детство, които винаги носим със себе си и дори по тази тема имаме много сходен вкус.

Какво е най-голямото предизвикателство, когато правите b2b?

Дарио: Понякога може да е предизвикателство да имаш правилната химия с друг артист, особено ако не се познавате добре. Когато 2-ма артисти могат да оставят настрана егото си, за да пускат музика заедно и да направят нещо по-голямо, това се превръща в магическо преживяване, а с Mattia намерихме тази химия от първия път, когато свирихме заедно.

Packim: Няма предизвикателство. И двамата се доверяваме един на друг и се разбираме много добре, така че по време на нашите сетове, след като се настроим, Дарио знае какво иска Матиа, а Матиа знае какво иска Дарио. Ние общуваме много както в нормалния живот, така и по време на нашите сетове и мисля, че това е ключът към връзката ни. Когато сме в клуба, се увличаме. Истинското предизвикателство е да ви накараме да се забавлявате и да се събудите на следващия ден с нашата музика в главата!

Какво следва след Пловдив?

Дарио: С Матиа предстоят много проекти, както заедно, така и поотделно, така че очаквайте много натоварена 2-ра половина на 2022 г.! Очаквам с нетърпение следващия ни сет (Barcelona OFFSonar през юни) и нямам търпение да споделя предстоящите ни издания!

Packim: Ще имаме среща заедно на 16 юни за Barcelona OFFSonar в Macarena с екипа на Twelve Notes (Multinotes) и някои летни събития, които все още не можем да разкрием. Наскоро приключихме заедно с продуцирането на нова музика, която ще можем да споделим към края на 2022 г. и сме много развълнувани от това!

 

Европейската нощ на музеите през 2022 г. се осъществява на 14 май. Нейн традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави.

В Пловдив жителите и туристите в града също могат да се насладят на редица мероприятия, свързани със събитието, както и на свободен достъп до някои експозиции.

Старинен Пловдив

Общински институт „Старинен Пловдив“, който чества и две важни годишнини – 53 години от създаването  на ОИ „Старинен Пловдив“ и 66 години от създаването на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“, се включва в Нощта с пет свои обекта и едно специално събитие. Със свободен достъп може да посетите Къща на д-р Стоян Чомаков – постоянна експозиция на Златю Бояджиев, Балабанова къща, Къща Хиндлиян , Римски стадион на Филипопол и Римски стадион на Филипопол – източен сектор за времевия сектор от 18 до 20 часа.

В Балабановата къща пък ще се проведе концерт „Европейски композитори звучат в Европейската нощ на музеите и галериите“ от 18:00 до 19:00 ч. Участват: Жанета Стегарева – сопран, Андрей Найденов – тенор алтино, на рояла: проф .д-р Галина Апостолова. В програмата: дуети и солови арии от произведения на Г. Доницети, В. А. Моцарт и Д. Чимароза.  Входът е свободен и до изчерпване на свободните места в залата.

Исторически музей

Регионален исторически музей – Пловдив се включва в нощта с експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов”, които ще работят със свободен вход между 18:00 и 23:30 часа.

Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” ще стартира Европейската нощ на музеите с концерт на орган. От 18:00 часа г-жа Велислава Карагенова и г-жа Надежда Кузманова ще изпълнят творби на Йозеф Райнбергер (1839-1901), Феликс Менделсон (1809-1847) и Йохан Себастиан Бах (1685-1750). По време на Европейската нощ на музеите в залата за временни изложби на пл. „Съединение” 1 може да бъде разгледана изложбата „Яйцето”, която включва личната колекция от яйца на д-р Ваня Велкова, състояща се от над 370 яйца от 60 страни на 6 континента и великденски яйца от фонда на Регионален исторически музей, които през 1939 година са подарени на кмета на Пловдив Божидар Здравков от цар Борис III и царица Йоанна.

Експозиция „Българско Възраждане” се включва в Европейската нощ на музеите с прекрасна инициатива на сдружение „Хайдути”, чиито членове ще дарят на музея реконструирана носия на Хаджи Димитър. Носията е реконструирана по снимка от терзията Иван Гърбача, изработката е отнела един месец, дрехата е шита на ръка и са използвани единствено автентични материали – 12 метра шаяк и 200 метра гайтан. Главата на манекена, на който ще бъде представена носията, представлява 3D реконструкция на лика на Хаджи Димитър. Посетителите ще могат да видят и да се снимат с дарението, което впоследствие ще стане част от постоянната експозиция „Българско Възраждане” на Регионален исторически музей – Пловдив.

Природонаучен музей

Една от най-големите атракции за децата, свързана с натрупването на знания, е Природонаучният музей в Пловдив. В него малки и големи могат да разгледат изключително богатите експозиции, започвайки от минерали, през влечуги и достигайки до залата с пеперудите и Планетариума.

В съботната вечер свободно ще може да се влиза и разглежда цялата музейна експозиция от 18 до 23 часа, като затворени ще са Планетарната зала и пеперудите.

Археологически музей

Тази година Археологическият музей под тепетата чества 140 години от създаването си и по този повод още в началото на седмицата пристигна оригиналът на Панагюрското съкровище. Златото ще бъде изложено само за период от 1 месец – от 10.05 до 12.06.2022 г и като жест към гражданите и гостите на града в чест на юбилея си и на Европейската нощ от музея ще проведат 2 безплатни беседи за великолепното произведение.

Те ще се състоят на 14 май (събота) от 11:30 и 15:00 часа, като за да присъствате единствено трябва да заплатите входа за музея. Работното време за разглеждане на експозициите ще е от 10 до 18 часа.

Етнографски музей

На 14 май 2022 г. Регионален етнографски музей – Пловдив отново ще бъде част от приключението Европейска нощ на музеите. От 18.00 ч. до 23.00 ч. входът в музея ще е безплатен, а на място може да се насладите на:

  • Постоянната експозиция, представяща бита и културата на населението от Пловдивски регион през епохата на Възраждането
  • Престилката – символ и апотропей“ – изложба на Регионален етнографски музей – Пловдив, част от официалната програма „Наследство II“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г.
  • „Мильо Маринов Балтов. Романтичният образ на вярата. 150 години от рождението на художника“ – изложба на Исторически музей – Стрелча
  • Дефиле вино и гурме – специалното събитие, което ще се случва през целия ден в двора на РЕМ – Пловдив и ще продължи до 23.00 ч.

Градска Художествена Галерия

Четири от сградите на Градската художествена галери в Пловдив ще работя с вход свободен, а три от тях са с удължено работно време на 14 май.

Безплатно от 10 до 20 часа всички желаещи ще могат да разгледат 45 платна експресивна живопис от големия художник Енчо Пиронков в неговата посотянна експозиция на ул. „Васил Кънчев“ №1 в Стария град;

До 20 часа ще приема посетители безплатно и Галерия „Капана“, в която е подредена съвместната изложба живопис на Калина Мавродиева и Юлий Таков „Крачки в паметта“.

Достъпна за публиката без заплащане от 10 до 20 часа ще е и фотографската изложба на Минко Михайлов „Азия“, която може да се разледа на първия етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15

С вход свободен, но до 18:00 часа ще бъдат постоянните експозиции „Цанко Лавренов“ и „Мексиканско изкуство“, както и Годишната ученическа изложба на ОУ „Черноризец Храбър“ в сградата на ул. „Артин Гидиков“ №11 в Стария град.

На 14 и 14 май Галерията се включва и в традиционното Дефиле „Вино и гурме“ с дворните пространства на Иконната сбирка (ул. „Съборна“ №22) и Постоянна експозиция „Георги Божилов – Слона“ (ул. „Княз Церетелев“ №1).

 

Най-голямото събитие за градска култура и музика у нас ще посрещне световните звезди Snarky Puppy, които ще оглавят сцената на A to JazZ във втората фестивална вечер. За единадесетата поредна година фестивалът ще озвучи слънчевия Южен парк 2 от 1-и до 3-и юли със силните си музикални селекции, които правят джаза все по-популярна и обичана музика  у нас.

“През 2021 г. имах невероятното удоволствие да свиря с другата си група Bokanté на A to JazZ. Когато видях този фестивал и тази великолепна публика си казах “О, Боже! Догодина трябва да свирим тук със Snarky Puppy и веднага показах A to JazZ на момчетата и мениджъра ни. И ето ни тук, на 2-ри юли ще сме на сцената  на един от най-вълнуващите джаз фестивали, на които сме свирили!”, споделя основателят на групата Майкъл Лийг.

Инструменталната формация Snarky Puppy е определянa от музикалните критици като една от най-многопластовите групи на планетата в момента. Бандата се формира през 2004 г. в университета на Северен Тексас в Далас. Основателят й Майкъл Лийг създава групата с 10 негови състуденти, с които репетират веднъж седмично в малък гараж. След години концерти и турнета, Лийг и няколко членове на групата се преместват край Далас, където се потапят дълбоко в богатата госпъл и R&B сцена. В резултат на това към групата се присъединяват забележителни музиканти като Бърнард Райт, Робърт “Спут” Сийрайт, Боби Спаркс, Марк Летиери и Шон Мартин, а вукът на групата се развива до нови креативни посоки.

Snarky Puppy стават известни със създаването на лайв студийни албуми и колаборации с различни артисти. След издаването на албума Family Dinner - Volume One през 2013 година, групата печели първото си “Грами“ за “Най-добро R&B изпълнение” - на песента “Something”, изпята от Лейла Хатауей. Последващият албум Family Dinner - Volume Two включва артисти като Дейвид Кросби, Джейкъб Колиър, Салиф Кейта и Лаура Мвула. Записът на концерта на Snarky Puppy в легендарната “Роял Албърт хол” спечелва на групата четвъртото им “Грами”.

През март тази година се записа техният 14-ти албум Empire Central, любовно писмо до Далас — мястото, където всичко започва. Записан пред публика на живо в продължение на 7 дни, това е най-амбициозният им проект до момента. Този албум ще бъде представен официално по време на европейското им турне през октомври и ноември, но от мениджмънта на Snarky Puppy потвърдиха, чe  бандата ще изпълни част от новите си композиции специално за публиката на A to JazZ. Така българската аудитория ще бъде една от първите в света, които ще чуят предпремиерно на живо най-новите парчета от него по време на фестивала. 

A to JazZ Festival се провежда с подкрепата на Столична община - част от Календара на културните събития, Министерство на културата и Национален фонд “Култура”.

 

Юбилейният десети Фестивал за улични изкуства 6Fest стартира на 14 май и ще продължи до 29 май. Изданието е  част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата. 6Fest Х се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и Общинска фондация “Пловдив 2019”. Партньор на фестивала e Община Пловдив, благодарение на чието съдействие всички събития се провеждат на емблематични обществени места в Пловдив.

Това е най-голямото издание на 6Fest в цялата му история от 2017 г. насам - за първи път събитията продължават в 7 дни в три последователни седмици. За първи път 6Fest организира събития и извън централната част на Пловдив, за да стигне до по-широка публика и да допринесе за обогатяването на културния живот и в градските квартали.

Първите два фестивални дни са посветени на цирковите работилници. На 14 и 15 май базираната в Белгия българска артистка Надежда Гончева (Ащон Ка) ще проведе работилница за живи статуи в Пловдивски културен институт. В края на работилницата участниците  ще се превърнат в живи статуи по главната улица на Пловдив “Княз Александър І” - от 18:00 до 19:00 ч. на 15 май. Пътуващ театър “Скрин” ще направи шест работилници на “Розариум” в парк “Отдих и култура” на 14 май от 11:00 до 18:00 ч. - за клоунада,  жонглиране, пантомима, циркови куклени номера, акробатика и въртене на огън. Цирк “Играчка - Плачко” кани семействата с деца на две работилници на 15 май между 11:00 и 14:00 ч. в парк “Лаута” - за гигантски сапунени мехури и за моделиращи балони.

Фестивалът продължава на 20 май от 19:00 ч. на площад “Централен” с цирково-музикалния спектакъл “Ново кабаре” на Combino Project. Формацията е създадена от цирковия артист и музикант от Пловдив Dario Bulgario. 21 май започва още от сутринта с хип-хоп сцена и открити класове на четири популярни пловдивски групи за танци - The Center (Пловдив с гостуващо участие на групата от Велико Търново), Dance Home, Emotion Dance, Sleepwalkingz. Танцовите уроци ще се проведат от 11:00 до 17:00 ч. на Акведукта в парк “Бунарджика”.

За 21 май от 19:00 ч. е планирано и най-мащабното събитие от десетия 6Fest - това е танцово-карнавален парад, в който са поканени да се включат и пловдивчани и гостите на града, маскирани и облечени в карнавални и празнични костюми. Парадът ще бъде предвождан от Театър на огъня и сенките Fireter и техния 10-метров дракон, напътстван от артисти на кокили. В шествието ще се включат също така артисти на кокили, клоуни и мимове от Пътуващ театър “Скрин”. Като истински уличен парад ще има и музика от мобилно озвучаване. Маршрутът на парада е от жп гарата по ул. “Иван Вазов” - площад “Централен” - ул. “Княз Александър І” - Джумая Джамия. След края на парада, артистите от Пътуващ театър “Скрин” ще приканят публиката да гледа техния цирков спектакъл на ул. “Райко Даскалов”, пред бившата сграда на БНБ.

Програмата на 22 май започва отново с открит клас - по съвременен танц, с пловдивските хореографи Елена Здравкова (Танцово студио “Duende”) и Деница Гергиникова (Танцово студио “Пантарей”). Събитието е от 11:00 до 14:00 ч. на Голямата поляна на Младежки хълм.

6Fest ще има и международно участие, след дълго прекъсване поради пандемията. На 22 май от 14:00 до 16:00 ч. на Виенски павилион в Цар Симеонова градина ще гледаме клоунски пърформанс на Matthieu Schweisguth и групата му "Granula and co".

За първи път на 6Fest ще участва и група за исторически възстановки - това е „Първи Италийски легион“ от Свищов. Групата ще представи антична възстановка на епизоди от тракийската епоха, римския имперски период и късната античност във Филипопол. Ще видим демонстрации на оръжие, облекла, марш, военни команди, древни ритуали и обичаи. Ще станем свидетели на гладиаторски битки с участието на няколко двойки различни типажи гладиатори. Групата ще започне представянето си в 17:00 ч. на 22 май на Небет тепе, след това ще направи парад по ул. “Съборна” в Стария град и главната ул. “Княз Александър І”. Финалната възстановка ще бъде на площад “Централен” и Римски форум Север и Запад.

Последните два дни от фестивала са отново посветени на работилниците. На 28 и 29 май на Виенски павилион в Цар Симеонова градина Fireter ще проведат работилница, посветена на популярни и зрелищни карнавални практики - паради и процесии, подвижни конструкции и др. В края на двудневната работилница участниците ще представят общ парад пред публика - на 29 май от 21:00 ч. в Цар Симеонова градина.

На 29 май 2022 г. от 16:00 до 17:00 ч. Театър “Хамелеон” кани семейства с деца на работилница за изработване на импровизирани театрални кукли от различни материали. Всяко дете ще може да си тръгне с кукла. Работилницата ще се проведе в Дондуковата градина на ул. „Христо Г. Данов“.

Всички събития от фестивала са с вход свободен. За част от работилниците се изисква предварително записване на желаещите. Повече информация може да откриете във Facebook събитието 6Fest Plovdiv 2022 X | Фестивал за улични изкуства https://www.facebook.com/events/3220533708230762/  и в уебсайта https://www.6fest.art/ .

 

 

Майските културни празници в Асеновград започнаха. Тази година в рамките на целия месец, десетките млади асеновградски таланти представят умения и заложби. Програмата включва мероприятия за всички възрастови групи от хора. Асеновградчани и гости на града ще могат да се насладят на концерти, изложби, арт работилници и други интересни инициативи. За първи път в събитията за празника на Асеновград са включени и места, като кафенета, галерии и книжарници, които ще се превърнат в кътове на културния живот. Сред акцентите е изложба "Тримата Големи" с Мина Христемова и Вихра Григорова. През настоящата 2022 г. отбелязваме годишнините от рождението на трима големи художници – Георги Ковачев (1902 г. - 1992 г.), Иван Кирков (1932 г. - 2010 г.) и Коста Форев (1942 г. - 1993 г.). Творци с различна житейска и творческа съдба, с различно амплоа, с различно светоусещане, но с едно общо родно място – Асеновград. Организираната от Историческия музей по този повод изложба „Тримата Големи” дава възможност на ценителите на изкуството отново да се докоснат до артистичния им свят. Целта е да се направи един различен „прочит” на този свят, като бъдат представени, както известни и обичани картини, така и слабо или съвсем непознати творби. Всичко това ще става възможно със съдействието на Никола Кирков, семейство Фореви и Регионален исторически музей – Кърджали. В изложбата са включени ранни творби на Иван Кирков и неговият проект за войнишки паметник в града, както и малко известни картини и проекти за стенописи и линогравюри на Коста Форев. За осъществяване на идеята от решаващо значение е съдействието на НЧ „Родолюбие” и община Асеновград. Изложбата „Тримата Големи” може да бъде разгледана в залите на Старинно училище „Свети Георги”.

Гостуваща изложба "Романтика от кутията за спомени" от Регионален етнографски музей – Пловдив се открива на 12.05.22 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в централната сграда на Исторически музей - Асеновград. Куратори: Росица Бикова, Лора Христозова и доктор Биляна Попова. В изложбата са представени редица универсални символи на любовта, претворени в тъкан, метал, порцелан и други. Това са ябълката, гълъбът, розата, ягодата, миртата, ключът с катинар, ръкавиците, камъкът и други.

Изложбата „Виното – здраве за духа и тялото“ се открива на 13 май (петък) от 18:00 ч. в Етнографската къща на Асеновград. Куратори: Николета Костадинова и Надя Янкова. Изложбата представя в детайли винопроизводството от древността до наши дни. Чрез експонати от фонда на отдел „Етнография“, уредниците показват винопроизводството в различни етапи – от инструментите за обработка на лозята, грижата за лозовите насаждения, приборите и съдовете, в които се е сътворявала „божествената напитка“, до нейната консумация. Завършек на изложбата е битов кът, в който има експонирани бурета със над 70–годишна история. Всичко това е придружено от снимков материал и информация, която се състои от разказ за видни винопроизводители и интересни подробности за „столицата на виното“ – Станимака (днешен Асеновград).

Кулминацията на Майски празници ще бъде концерт на специалния гост за празника на града - Графа. Финалът на празничните дни ще бъде поставен, както обичайно, със зрелищна заря от фойерверки. Официалното откриване ще се състои на 11-ти от 18:00 ч. По традиция и с решение на Общинския съвет, Празникът на Асеновград се отбелязва всяка последна неделя от месец май.

Вижте пълната програма:
https://www.asenovgrad.bg/bg/novini/grafa-v-asenovgrad-za-praznika-na-grada-programa

Снимка: ТЕ САТ КОМ

Грандиозен и вълнуващ празник за пловдивчани и гостите на града сътвориха през вчерашния ден 14 институции, обединени в консорциум „Изкуство и образование“. Събитието бе посветено на 24 май и се проведе под патронажа на Пламен Панов, заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив. Първата мащабна изява на консорциума започна с откриване на изложба на преподаватели и студенти от всички специалности във факултета по Изобразителни изкуства в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“  и "Глаголицата" с произведения на ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ Пловдив. Гостите на празника бяха посрещнати на стълбите пред Дома на културата с изпълнения на състави от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ и Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел. Изложбата откриха проф. д-р Галина Лардева-Минкова, Заместник-ректор по научноизследователска и художественотворческа дейност, Катедра "Изящни изкуства" в АМТИИ и Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов“. Приветствие към многобройната публика, препълнила фоайето на ет.2, отправи и проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ. Ръководството на арт университета, в който се изграждат таланти във всички изкуства, е инициатор и основоположник на сдружението. Освен възхитителната изложба, която може да бъде разгледана до 15 май, гостите се насладиха на изпълненията на възпитаници от НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив и сценичен етюд, изигран от възпитаници на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив.

 

Точно 19 часа, в зрителната зала започна концерт с участието на членовете на консорциума. В ролята на водещи се изявиха директорът на Драматичен театър – Пловдив Кръстьо Кръстев и Лили Бързева – от екипа на Опера Пловдив. Публиката се наслади на изпълнения на Академичния народен хор при АМТИИ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев, Хора на Държавна опера - Пловдив с диригент Драгомир Йосифов, балетната трупа на Опера Пловдив с хореограф Амедео Джунта, академични фолклорни състави и вокален ансамбъл „Про белканто“ на АМТИИ и фолклорен ансамбъл „Тракия“ с ръководител проф. Даниела Дженева.

 

Идеята за обединение на културните институти в консорциум „Изкуство и образование“ е на проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, която отправи  приветствие към участниците и гостите в залата.

 

„Да създадеш и вдъхнеш живот на нещо ново е идея, която винаги вълнува! Да създадеш обединение за изкуство и образование, точно в нашия град - Европейска столица на културата, е начинание, което със сигурност е още по-вълнуващо! Щастлива съм, че именно АМТИИ е инициатор на идеята за създаване на консорциум „Изкуство и образование“, каза проф. Тони Шекерджиева – Новак, която отбеляза в словото си и приноса на учебното заведение в българското и световно изкуство, дало толкова бележити имена. Тя финала тя цитира американския политик Едуард Еверет, който преди 200 години казва: „Образованието е по-добра защита на свободата,  от която ѝ да е армия“. „Образованието и културата са лекарство за голяма част от днешните предизвикателства. Искрено вярвам в това! Щастлива съм, че сме заедно в този път и процес. Благодаря на всички за подкрепата“, каза още ректорът на АМТИИ.

 

Началото на празника постави Академичният народен хор при АМТИИ, който изпълни творбите на Дмитрий Бортнянски – „Тебе поем“ и на  Стефан Мутафчиев – „Во Царствии Твоем“. След тях на сцената се качиха артисти на Опера Пловдив с диригент Драгомир Йосифов, които изпълниха из „Приглушени песни за женски хор“ от Любомир Пипков по текстове на Марина Цветаева в превод на Иван Николов , “Няма вечно да пее и спори” оп. 80, N3, “На баба” оп. 80, N4 . Академичният народен хор към АМТИИ с диригент проф. Костадин Бураджиев, пом. диригент ас. д-р Николай Гурбанов, вокален педагог доц. д-р Данка Цветкова, изпълни „Мори, айда, айда“ от Кирил Стефанов  и  „Пролетни песни“ на Стефан Мутафчиев. Зрителите видяха кадри от филма "Град за завръщане", който бе създаден през 2020-та година по повод Деня на славянската писменост от екипа на БНТ – Пловдив. Един проект, който се осъществи в периода на пандемия, когато екипите на БНТ , Опера - Пловдив, Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“ си подадоха ръка и бяха заедно дори и в трудни времена. Специални благодарности бяха отправени към екипите на БНТ – Пловдив с ръководител Деси Шишманова и БНР - Пловдив в лицето на Чавдар Каришев, както и към доц.д-р Елена Кантарева – Дечева, директор на Общински институт “Старинен Пловдив”. Балетът на Опера Пловдив  изненада публиката със "Сапинес“, хореография Амедео Джунта и солисти – Амедео Джунта и Елена Кучкова.

 

Концертът продължи с  емблемата на Пловдив – ансамбълът, със стотици хиляди почитатели, който вече 48 години  е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, Ансамбъл Тракия с ръководител проф. Даниела Дженева. Студенти от катедра Хореография изпълниха Северняшки танц, музика: народна, аранжимент: Цветан Василев и Генчо Генчев, хореография: Вероника Василева - студент I курс, Българска народна хореография, Шопска сюита - музика проф. Милчо Василев, хореография: доц. д-р Стефан Йорданов в изпълнение на Щатен танцов състав към Академия за музикално танцово и изобразително изкуство с ръководител доц. Стефан Йорданов. Първомайски майсторлъци - музика: Борислав Гълъбов, хореография: доц. д-р Димо Енев, изп. Ансамбъл Тракия с ръководител проф. Даниела Дженева.

 

На финала, участниците в концерта и ръководителите на институциите-членове на консорциум „Изкуство и образование“ излязоха заедно на сцената, където бе поканен за приветствие заместник-кмета Пламен Панов, патрон на консорциум „Изкуство и образование“ и на празничните прояви.

 

Щастлив съм и се вълнувам да бъда патрон на първото мащабно събитие на консорциум „Изкуство и образование“! Това, което виждаме днес, с участието на 14 институции, ясно показва, че всички ние изповядваме общи ценности. Защо е важно? Защото днес ние живеем в свят, доскоро белязан от пандемията, днес – от войната и агресията, все неща, които повече ни разделят, отколкото да ни обединяват. Този консорциум е ценността на „нашето Заедно“. То ни помогна Пловдив да стане първата българска Европейска столица на културата. То ни държеше заедно и когато бяхме затворени, в трудни условия за култура, изкуство и образование. То изкристализира за да обедини 14 институции, които продължават заедно! Днес ние можем да направим послание към цяла България, че тук в Пловдив се роди първият реален европейски клъстер за култура! Искам да кажа и още една новина, че Община Пловдив стартира процедура да стане част от този консорциум. Ще продължаваме заедно!“, каза заместник-кметът Пламен Панов, който поздрави всички с наближаващия, най-светъл български празник 24 май.

 

Празникът завърши с общо изпълнение на „химна на българската просвета“ - песента „Върви, народе възродени“ по стихове от Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков, известна още и като „Химн на св. св. Кирил и Методий“.

 

 

 

Членове на създадения в края на миналата година консорциум „Изкуство и образование“ са АМТИИ - Пловдив, Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“, Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив, Държавна опера – Пловдив, Държавен куклен театър - Пловдив, БНР Радио Пловдив, Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства –Пловдив, Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, Фолклорен ансамбъл „Тракия“, СНЦ „Български национален младежки фолклорен съюз", Общински институт „Старинен Пловдив“, Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“, БНТ 2 - национална обществена телевизионна програма на Българската национална телевизия.

 

Голяма част от екипа на новия филм на Виктор Божинов „Бягство“ ще пристигне в Пловдив за среща с публиката в LUCKY Дом на киното. Прожекцията в киното е в събота от 19 часа, след което те ще разговарят с фенове в клуб Fargo от 21 часа. Прожекциите стартират от днес 11 май, като „Бягство“ може да се гледа всеки ден по кината.

Филмът на режисьора на хитовите „Възвишение“ и „Голата истина за група Жигули“ разказва за група младежи, които се местят да живеят в малко село в Родопите. Животът им се променя, когато към групата им се присъединява непознат, избягал от рехабилитационен център за наркозависими.

В Плодвив пристигат актьорите Алек Кендеров, Снежана Макавеева, които изпълняват главните роли, както и Димитър Сулев, Цветан Апостолов, Галина Тонева и Венци Сариев. Заедно с тях ще бъде операторът Тони Бакарски, продуцентът Галина Тонева, както и първият асистент режисьор Боримир Илков – Боно.

 

Страница 1 от 2037

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…