Стивън Люуис Симпсън ще е един от лекторите на TEDxPlovdiv

Успехът на филма на Шотландкския кинопродуцент Стивън Люуис Симпсън “Нито Вълк - нито Куче” (Neither Wolf nor Dog) е против всякаква логика и по-специално тази на Холивуд. Филмът е финансиран от публиката, заснет за 18 дни в най-бедните части на Щатите, с много малък екип и 95-годишен главен актьор. Дистрибуцията, ръководена изцяло от продуцентското студио, заснело филма, започва от малките градчета, а вече продава повече билети от филмите на Холивуд в много от големите кина. Още по-интересно е, че всички дейности, свързани с разпространението, се управляват от Пловдив. Без намесата на голяма фирма за разпространение на филми, продукцията има по-голям релийз от последните носители на награди от Филмовия Фестивал в Кан. Излъчван е в над 140 кина в САЩ и интересът към него все още расте. От много години насам това е най-успешният филм за индианци, който не е сниман в Холивуд, и има най-дългия релийз в Щатите от всички филми за 2017 година. Съвсем скоро се очаква да се появи и в българските кина.

В края на миналата година Симпсън измести голяма част от бизнеса си от Лос Анджелис в Пловдив и сформира екип, който се грижи за  дистрибуцията на филма в САЩ и Канада, както и за започване на разпространението му в европейските киносалони. На 28-ми Април той ще говори пред публиката на TEDxPlovdiv за това как е създал уникалната система за разпространение на филми. “За мен Пловдив е невероятно място за развитие на фирмата ми. Нуждая се от правилния екип, който да се грижи за дейностите в компанията, а това би било по-скъпо в Лос Анджелис, от колкото е тук. Освен това Пловдив ми харесва много повече като град за живеене.” - казва Симпсън. Надява се да премести и продуцентската си дейност в града под тепетата. 

Едва на 18 години Симпсън става най-младият борсов брокер и търговец във Великобритания. На 23 години режисира първия си игрален филм. Шестте игрални филма, които до сега е заснел, са снимани или в САЩ, или във Великобритания, но в момента планира следващите няколко да бъдат продуцирани в България, централизирайки дейността си в Пловдив.
“Харесва ми да бъда част от ново поколение филмови продуценти, което не се води по правилата на старата система, каквато е Холивуд. Пловдив е град, който сякаш всеки момент ще прелее от креативност. Това, че е културна столица за 2019 година, ще допринесе многократно за развитието на творческата среда в града. Очаквам с нетърпение да се присъединя към случващото се. Споделяйки опита ми на сцената на TEDxPlovdiv, ще мога да се представя на публиката в Пловдив, въвличайки я̀ в уникалното изживяване, каквото е разпространението на филми. Надяваме се, че филмът ще бъде в българските кина съвсем скоро.”

Екранизацията на индианския бестселър “Нито Вълк - нито Куче” (Neither Wolf nor Dog) от Кент Нърбърн (Kent Nerburn) отвежда публиката на едно прочувствено пътешествие през историческия и контрастно на него - съвременен живот и култура на племето Лакота. Чрез ироничия хумор на филма са представени сериозни герои и трогателни сцени, които предизвикват публиката да погледне на света по различен начин. Главният герой, Дейв Белоглав Орел (Dave Bald Eagle), почина миналата година на достолепната възраст от 97 години. В онзи момент вестта за неговата смърт беше най-четената история на BBC в целия свят. Екипът на предаването All Things Considered,  излъчвано по NPR, дискутираше Белоглав Орел като “най-интересният човек на света.”

Понеже са го сметнали за мъртъв, Дейв Белоглав Орел е изоставен на бойното поле по време на битката за Нормандия. Кристофър Суийни (Christopher Sweeney), другият главен актьор, е награден със Сребърна Звезда за войната в Персийския залив. Но всъщност човекът, който е прекарал най-дълго време на фронта, въпреки че не е служил в армия, е актьорът Ричард Рей Уитман (Richard Ray Whitman), който попада в 71-дневната окупация на Wounded Knee през 1973 година. Тогава правителството изстрелва стотици хиляди куршуми към активистите на индианското движение. Около столетие по-рано през 1890 година коренното население на същия регион става жертва на нещастно клане, познато на историята като Wounded Knee Massacre. Близки на Дейв Белоглав Орел пострадват при нападението. Кулминационният момент е заснет там - място свещено за главните герои, много различно от обикновена снимачна площадка.

1 comment

  • Comment Link Анна Каменова Анна Каменова Апр 15, 2018

    Здравейте!Tърся контакт със стивън люис Симпсън

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…