С традиционния си хляб, изпечен по оригинална рецепта, ще посрещат всички пловдивчани и гости на града представителите на италианската, руската, арменската, еврейската и турската общност по време Eтно панаира на кулинарното изкуство, който ще се проведе от 11 до 15 май под тепетата. Тази година „Етно кухня на колела“ е посветена на ХЛЯБА –  свещената храна и  основно ястие на трапезата на народите по целия свят. Всеки ден от 18 до 20 ч. по време на Панаира представителите на различните етноси в Пловдив ще приготвят своите характерни ястия, като освен вкусните гозби, всеки кулинарен любител ще има възможността да опита и истинския домашен хляб на народностите с най-древна история в най-стария жив град в Европа. В живота на българите той се приема като символ за добруване – затова посрещаме с хляб и сол.

Италианската „алтамура“ се споменава от различни писатели и пътешественици още през първи век. Рецептата за него не се е променила и до днес. Хлябът носи названието си от град Алтамура в Южна Италия, където от години наред се смята, че се приготвя най-вкусният хляб. „Pane di Altamura“ e първият хляб в ЕС със защитен произход и наименованиe. В Русия пък хлябът символизира благосъстоянието на хората и е типично той да се приготвя от ръж.  Това е хлябът, известен още от най-ранните времена като "черен", познат днес по целия свят. Почитателите на Етно паниара вече са опитвали „лаваш“ – традиционният хляб на арменците, с над 3000-годишна история, който се приготвя само от брашно, вода и сол. От 2014 г. той е част от Световното нематериално културно наследство на „Юнеско“. Безквасният еврейски хляб „Маца“ се меси традиционно за празника Пасха. За направата на тестото се използват само вода и сол, а през останалото време от годината се добавят и подправки като чесън, лук и разнообразни семена. Един от символите на Истанбул, както твърдят турците, е гевречето, наречено „симид“. Това автентично хлебче е част от културата на народа векове наред и присъства на трапезата на бедни и богати.

Панаирът на кулинарното изкуство ще бъде открит официално на 11 май на пл. “Аптека Марица” с традиционна италианска вечер, организирана от г-н Давиде Кристиано. Гостите и жителите на Пловдив ще могат да се насладят на вкусните ястия, които ще бъдат приготвяни по оригинални рецепти от маестро Марко Лукиари в мобилната кухня на колела.  Най-добрият източник на знания е когато възприемаш нещо с всичките си сетива, затова не пропускайте нито една от тематичните вечери, за да научите, опитате и опознаете нещо ново от културата на най-старите народи, живели на територията на Пловдив.

 “Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Проектът е част от Културния календар на  на града през 2017 г. и  2018 г. Официален спонсор на Второто издание е БК Горна баня.

Любопитни факти:

Първите хлебни изделия в древния свят са били приготвени от едросмляно брашно и вода преди повече от 10 000 години. Те са се пекли върху нагорещените от Слънцето камъни. И до днес бедуините в Синай приготвят такъв хляб. Първите затварящи се пещи за изпичане на хляб  датират от 6-то хилядолетие преди новата ера и са открити в Египет.

Още любопитни новини за Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” 2018 може да откриете в интернет на http://ethnokitchenonwheels.blogspot.bg. Актуалната информация за събитието може да се открие и в социалната мрежа https://www.facebook.com/Панаир-на-кулинарното-изкуство-Етно-кухня-на-колела

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…