Заедно с над 4 000 музея в 40 европейски държави

Пловдив се включва в Европейската нощ на музеите  тази събота - 19 май 2018 г. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция, а инициативата обикновено преминава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави. Идеята за случването на Европейска нощ на музеите идва от отбелязването на Международния ден на музеите и цели превръщането на честванията в истински международен фестивал, който подчертава важната роля на културните институции за развитието на обществото.

Вижте инициативите в Пловдив:

ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ - ПЛОВДИВ

С удължено работно време до 22 часа ще работят три от нейните сгради: Постоянна експозиция „Икони“; Залите за временни експозиции, където е представена изложбата „Абсурд – но не точно“ на четирима австрийски съвременни художници; Зали за съвременно изкуство „Баня Старинна“, където е експонирана голямата  Международна изложба „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации“.

На 19 май безплатен ще е входът само за часове след края на редовното работно време.

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ

Регионален исторически музей – Пловдив се включва в инициативата Европейската нощ на музеите с две от своите експозиции. Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” №1 ще работи от 9:30 до 24:00 часа, а входът и ще бъде свободен след 18:00 часа. Там пловдивското дружество „Родолюбие“ ще осъществи традиционните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от периода на Възраждането.

Демонстрациите ще започнат след 19:00 ч. Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” №1 ще работи от 17:00 до 24:00 часа със свободен вход.

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ

На 19 май , събота, в Европейска нощ на музеите Регионален етнографски музей - Пловдив ще работи безплатно за посетители от 18.00 до 01.00 ч.

Гостите ще могат да разгледат:

Постоянна експозиция на музея

Изложба "От Виена и Константинопол. Етнография на града" - изложбата е подготвена от екипите на РЕМ - Пловдив и РИМ - Русе с финансовата подкрепа на Министерство на културата по повод Българското европредседателство но Съвета на Европейския съюз - 2018 г. Изложбата представя процеса на европеизация на всекидневието у нас. Основните антропологически категории са гръбнак на експозиционния разказ. Артефактите са свързани с важни места на памет в Пловдив и Русе, които през ХІХ в. са най-важните български градове, създали собствени модели за всекидневен начин на живот.

Изложба "Живи разкази" - картини от фонда на РЕМ - Пловдив, които допълват разказа на постоянната експозиция и представят делника и празника на българите през погледа на известни художници като Анастас Стайков, Дарена Георгиева, Деню Чоканов, Елза Гоева, Колю Витковски и др.

РЕГИОНАЛЕН ПРИРОДОНАУЧЕН МУЗЕЙ - ПЛОВДИВ

На 19 май, събота, в Европейска нощ на музеите, Регионален природонаучен музей - Пловдив ви кани на безплатно посещение на експозицията в ,,Нощ на музеите“ от 19 часа до полунощ.

РЕГИОНАЛЕН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

На 19 май 2018 г. (Европейска нощ на музеите), раб. време 10:00 - 18:00 ч. и 19:00 – 24:00 ч. – вход свободен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…