Вижте пълната празнична програма

В Пловдив на 6 септември ще се проведе тържественото честване на 133-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив.

Честванията по повод годишнината от обединението на Княжество България и Източна Румелия в града под тепетата по традиция започват в 9.30 часа, когато ще бъде даден старта на 43-тия Международен мемориален маратон „Съединение“, който тръгва от площада на град Съединение с финал - на площад „Съединение“ в Пловдив. Награждаването на победителите е в 12.00 часа, на мястото на финала.

В 10.00 часа в Катедрален храм „Света Богородица“ ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай.

В 11.00 часа е полагането на венци и цветя на паметника на Захари Стоянов, а в 11.30 часа  - на паметната плоча на майор Райчо Николов.

В 12.00 часа на сцената на площад „Стефан Стамболов“, пред сградата на Община Пловдив, започва празничен концерт с участието на Биг Бенд Пловдив и солисти, диригент Николай Гешев.

В 18.30 часа на площад „Централен“ пред Военния клуб е възстановката на събитията от 6 септември 1885 година, която изпълняват членовете на комитет „Родолюбие“.

В 19.00 часа, отново на сцената пред Община Пловдив, започва празничен концерт на Студентска музикална формация „Жарава“ към ПУ „Паисий Хилендарски“ с ръководител Владимир Величков.

В 19.45 часа в Музея на Съединението (РИМ -Пловдив) ще бъде открита изложба на тема „Пловдив в културната история на България“. Мястото е също така „сборен пункт“ на официалните гости от страната и от Пловдив, които заедно в 20.30 часа заемат местата си пред паметника на Съединението, където започва тържествената заря-проверка, която традиционно се излъчва по Българската национална телевизия.

Военният ритуал на паметника на Съединението включва вечерна проверка, официално слово за празника и полагане на венци и цветя от българските институции, представители на дипломатическия корпус в страната, градски власти, обществени организации, политически партии и признателни граждани.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…