Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" ще представи проект "Фреско" с участието на италианския художник Вико Калабро.  Реализацията му ще премине през няколко етапа в периода от 3 до 10 септември 2018 г.
В първия ден Вико Калабро ще презентира своето творчество пред ученици и преподаватели от Художествената гимназия. Във втора част от проекта учениците от специалност "Стенопис" ще направят подготовка на стена от интериора на НХГ "Цанко Лавренов" за фрескова живопис с точно спазване на технологичните етапи. Проектът ще се увели в мащаб 1:1 съобразно размерът на стената и постепенно ще започне полагане на варова мазилка. Следва да се откопира рисунката от проекта върху стената и да се живописва върху мокра мазилка. Всички дейности по реализацията ще се извършват от учениците под професионалното ръководство на Вико Калабро, специалистът Йовка Юрукова и преподавателите Атанас Камешев и Кристина Кутлова.

Известният художник Вико Калабро ще участва в провеждането на творческа работилница на 8 септември 2018 г., в която могат да присъстват и художници и почитатели на изобразителното изкуство. 
Проектът се финансира от Община Пловдив по Компонент 3 "Гражданска активност" и е част от Календара на културните събития.
 
Фресковата живопис в Италия има хилядолетна история. Стенописецът Вико Калабро повече от 60 години изследва спецификата на италианската фрескова живопис. Той е реализирал десетки стенописни решения, както в Италия, така и в много страни на Европа. Това е основание да бъде поканен в Пловдив  от Национална художествена гимназия Цанко Лавренов тъй като това е единствената професионална гимназия в България, в която се изучава специалността стенопис.

В съвременния етап на развитие на тази специалност оригиналната фрескова техника е заменена с алтернативи, които са по-лесни за осъществяване , но и далеч по - нетрайни във времето. Творческият опит на стенописеца Вико Калабро , споделен с учениците от НХГ Цанко Лавренов специалност стенопис, ще е безценна придобивка както за съхраняването и разпространяването на фресковата техника, така и за културната история на гр.Пловдив.
Идеята е проектът да прерасне в споделен опит не само за професионално ангажирани ученици и художници, но и за любители на фресковата живопис от гр.Пловдив.
 
Вико Калабро е италиански  художник, роден в Агордо през 1938 г. и пребиваващ в Калдоньо Италия. Дейността на дизайнера го е ангажирала да илюстрира книги на различни съвременни автори, както и да си сътрудничи с различни списания и периодични издания.

В областта на гравюрите е обучаван в художествената печатница Busato di Vicenza, където произвежда множество матрици за литография и халкография, като се грижи за отпечатването на папки за различни издатели и собственици на галерии.
 
Автор е на стенописи, особено на фрески, на витражи на различни места, в публични и частни офиси, италиански и чуждестранни (Франция, Германия, Япония, Холандия, Полша и Бразилия).
В продължение на шестнадесет години е художествен координатор на стенописите на Cibiana di Cadore  и на Международната лаборатория в Treglio, в продължение на четири години той се занимава с Labirynt Fresku от Мариамол .

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…