Първият международен фестивал (биенале) на световните поети "Под небето на Копривщица и Пловдив" ще се проведе от 28 до 30 септември в Копривщица и Пловдив.

Организатори на фестивала са Съюзът на независимите български писатели (СНБП), Читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ град Копривщица, Община Копривщица и „Военен клуб“ гр. Пловдив.

Във форума участват поети от различни страни по света - от Париж (Франция) –председателят на Движението на световните поети - френският поет и учен, номинираният за Нобелова награда за 2019 г., акад. Атанас Ванчев дьо Траси (почетен член на СНБП); от Украйна – председателят на Националния съюз на писателите (НСПУ) на Украйна, поетът Михайло Сидоржевски, вторият заместник-председател на НСПУ, украинският поет Олександър Гордън, както и членът на комисията по приема на НСПУ, поетесата Инна Ковалчук (почетни членове на СНБП); от Хърватия – почетният председател на Дружеството на хърватските писатели, поетът Валерио Орлич, настоящият председател на Дружеството на хърватските писатели, поетът Сърджан Духович и хърватският поет Анте Грегов (почетни членове на СНБП); от Словения – поетите Наташа Шваркарт и Здравко Коканович; от Сърбия – поетесата Искра Пенева и Биляна Милованович; от Македония – председателят на Дружеството на писателите на Македония - Битолски литературен кръг, поетът и драматург Зоран Пейковски (почетен член на СНБП); от Италия – председателката на PEN-клуба на Италия (за област Пулия) и председател на Световното Движение "Жените и поезията", поетесата Анна Сантоликуидо (почетен член на СНБП); от Полша – председателят на клона на Съюза на полските писатели в Бидгошч, председател на Капитола за връчване световните награди на Европейския съюз за поезия „Омир“ в Брюксел, Белгия, председател на жури на много европейски, национални и световни награди на Полша, и света, поет и учен, проф. д-р Дариуш Томаш Лебеда, заместник-председателката на журито на много европейски, национални и световни награди на Полша и Европа поетесата, преводач и литературен критик, Калина Исабела Зола (почетни членове на СНБП).

По време на международния симпозиум поетите ще представят свои творби пред широката българска публика в градовете Копривщица (на 28.09.2018 от 17.30 часа в Конферентната зала на Старото училище) и Пловдив (29.09.2018 от 18 часа във „Военния клуб“).

В "Под небето на Копривщица и Пловдив" ще звучат чудесни стихове от световни поети на различни езици. Чуждестранните поети ще се запознаят с българската литература, музиката, изобразителното изкуство. В края на симпозиума ще се проведе размяна на награди.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…