Утвърдени български автори на приложни изкуства ще предадат знанията и опита си на младежи от различни етноси в пловдивското СУ „Никола Й. Вапцаров”. Проектът „Занаятът влиза в махалата“, организиран от фондация Метаарт стартира на 16-и февруари. В пет съботни сутрини през февруари и март децата от училището ще имат възможността да вземат участие в поредица срещи с видни български творци на приложни изкуства. Дарина Христова, Дияна Нанева, Весела Котева, Флориан Демирев и др. ще покажат на децата как се работи с естествени материали, как се създава комикс, как се нанасят изображения върху платно или как се изработват ръчни лампи. Работилниците ще са със силна практическа насоченост, като в процеса на работа децата заедно ще изработят различни видове артефакти, използвайки техники, специфични за различните стилове на лекторите. Желанието на организаторите е не само да да поставят акцент върху творчеството на младите хора – нещо, заложено като една от основните цели на фондация Метаарт – но и да помогнат за смесването на младежи от различни етноси в колективна творческа среда.

Проектът ще завърши на 30-и март в залата на културен център Тракарт, където от 12:00 часа ще започне благотворителен базар с изработените изделия през петте уикенда на инициативата. Събраните средства ще бъдат дарени от организаторите на училище „Никола Вапцаров“ с цел подкрепа на бъдещи творчески проекти.

„Занаятът влиза в махалата“ е част от програмата на „Пловдив – Eвропейска столица на културата 2019“ и е втори проект на Метаарт, включен в календара на инициативата. Планиран е и следващ такъв – „Европа психиделика“ – който ще се проведе през втората половина на май.

По-подробна информация за лекторите, участващи в проекта, може да се намери на сайта на Пловдив 2019, както и във фейсбук страницата на събитието: http://bit.ly/2Swo2GU

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…