Знаете ли с колко сгради разполага Градската художествена галерия в Пловдив, къде се намират те и какво има в тях? Отговори на тези въпроси дава по атрактивен начин краткият информационен филм, който в момента се снима в галерията. Той е предназначен за ученици, затова екипът на институцията е преценил, че техни връстници най-достъпно ще поднесат информацията за художници и творби. Във филмчето Калин Биркадзе разяснява на съученика си Денис Николов кои са художниците Цанко Лавренов, Енчо Пиронков и Георги Божилов – Слона и защо имат постоянни експозиции в Стария град. Двамата посещават Баня Старинна и Иконната сбирка, спират се пред голямата постоянна експозиция на улица „Съборна“, посещават скулптурна изложба в сградата на Главната улица. Момчетата са  ученици от актьорските специалности на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и отлично се справят с ролите си на любознателни тийнейджъри. Партнира им тяхната „колежка“ от същото училище Сибел Веиз. Режисьор и оператор е  Ангел Димитров. Филмът е част от проекта „Пътешествие в галерията“, за който институцията получи финансиране от Министерството на културата по тема „Музеят като образователна среда“. Предвижда се още отпечатване на албум помагало с тематична игра и предоставяне на допълнителна информация на дигитален носител. Партньор по проекта е ОУ„Виктория и Крикор Тютюнджян“, в което ще се проведе и конкурс за рисунка по мотото „И аз съм пловдивски художник“.  Най-добрите творби ще бъдат показани в изложба и с тях ще се отпечата календар за 2020г.

„Пътешествие в галерията” има за цел  да създаде позитивна нагласа у учениците да общуват с изкуството, да опознават с лекота културното ни наследство и да се вдъхновяват от него. Медиен партньор е Образователният портал „Уча в Пловдив“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…