Print this page

Знаете ли с колко сгради разполага Градската художествена галерия в Пловдив, къде се намират те и какво има в тях? Отговори на тези въпроси дава по атрактивен начин краткият информационен филм, който в момента се снима в галерията. Той е предназначен за ученици, затова екипът на институцията е преценил, че техни връстници най-достъпно ще поднесат информацията за художници и творби. Във филмчето Калин Биркадзе разяснява на съученика си Денис Николов кои са художниците Цанко Лавренов, Енчо Пиронков и Георги Божилов – Слона и защо имат постоянни експозиции в Стария град. Двамата посещават Баня Старинна и Иконната сбирка, спират се пред голямата постоянна експозиция на улица „Съборна“, посещават скулптурна изложба в сградата на Главната улица. Момчетата са  ученици от актьорските специалности на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и отлично се справят с ролите си на любознателни тийнейджъри. Партнира им тяхната „колежка“ от същото училище Сибел Веиз. Режисьор и оператор е  Ангел Димитров. Филмът е част от проекта „Пътешествие в галерията“, за който институцията получи финансиране от Министерството на културата по тема „Музеят като образователна среда“. Предвижда се още отпечатване на албум помагало с тематична игра и предоставяне на допълнителна информация на дигитален носител. Партньор по проекта е ОУ„Виктория и Крикор Тютюнджян“, в което ще се проведе и конкурс за рисунка по мотото „И аз съм пловдивски художник“.  Най-добрите творби ще бъдат показани в изложба и с тях ще се отпечата календар за 2020г.

„Пътешествие в галерията” има за цел  да създаде позитивна нагласа у учениците да общуват с изкуството, да опознават с лекота културното ни наследство и да се вдъхновяват от него. Медиен партньор е Образователният портал „Уча в Пловдив“.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…