Формация от топ-танцьори, музиканти и актьори от Испания, Аржентина, Франция и България ще поведе публиката на пътешествие в търсене на свободата отвъд оковите на ежедневието на 3 май от 20:00 ч. в Античния театър. С освобождаващата стихия на андалуското фламенко и съживяващите душата вибрации на аржентинското танго музикално-поетичният спектакъл „От Испания до Аржентина“ ще разкаже история за пътищата, които ни зоват като съдба и ни отвеждат на единствените места, където можем да сме истински живи. Чрез музика, танц и поезия от гореща Андалусия и далечна Аржентина спектакълът предлага отговори на вечните въпроси за смисъла на живота, любовта и свободата. „Никога не е късно да тръгнеш без посока, да преследваш мечтите си, да откриваш и дори да прекосяваш океани в търсене на истинското си “аз”, живо и туптящо.“ – казват за спектакъла организаторите от Асоциация за културен обмен „Арт галерия Константин“ – Франция.

Уникалната постановка в две части е вдъхновена от танго пиесите на аржентинеца Астор Пиацола, фламенко класиките на Мануел де Файя и поезията на Федерико Гарсия Лорка. Тя събира на една сцена звезден състав от фламенко и танго изпълнители от сцените на Андалусия, Париж и Буенос Айрес.

Първата част на спектакъла е посветена на Андалусия - земя, огрявана от слънце 360 дни в годината, пресечна точка на култури и континенти. В нея ще видим една от примите на съвременната фламенко сцена Сара Хименес, която завладява с експресивността си и дълбокото познаване на различни танцови направления. Тя идва в Пловдив заедно с китариста си Пабло Хименес Хехт и с фламенко певицата Фабиола Сантяго Кастийо. Пътешествието в Испания ще срещне публиката и със страстната фламенко танцьорка от Малага Кармен Камачо и с професионалния фламенко изпълнител от Мадрид Рафаел Рамирес. Те ще ни потопят в магията на фламенкото с виртуозни изпълнения на фона на класическа и съвременна музика. Освен Танц на огъня от „Любовна магия“ на Мануел Де Файя ще звучат и пиеси на испанските композитори Исак Албенис, Франсиско Тарега и Анхел Бариос, както и авторска музика на младия фламенко композитор, певец и виолончелист Тин Фернандес. Той ще свири на сцената на Античния театър в Пловдив заедно с китариста Франсиско Мартин Сердан, в акомпанимент на изпълненията на Кармен Камачо и Рафаел Рамирес.

Втората част на спектакъла повежда по пътеките на аржентинското танго с водещите изпълнения на търсените аржентински хореографи и обучители  Карина Колмейро и Диего Окампо. Те ще танцуват под съпровода на съвременните танго музиканти и композитори от Париж Себастиен Волко (пиано), Пабло Гиньоли (бандонеон) и Вероника Воти (виолончело). Карина Колмейро и Диего Окампо са търсени авторитети в танго общността в Европа и Америка. Те са родени в Буенос Айрес и в момента развиват успешно кариерата си в Париж. Карина е посещавала София през 2017 г. Тримата танго музиканти – Волко, Гиньоли и Воти - са част от авангардното танго общество в Париж и си сътрудничат по различни проект с музикантите от формацията Gotan Project. Те композират собствени пиеси и работят с джаз и фюжън интерпретации на танго класики. Освен техни авторски композиции в спектакъла ще звучат и класически танго пиеси на Астор Пиацола, Хуан Карлос Кобиан, Агустин Барди и Луис Бригенти.

Обединяващата линия между двете части е история за търсене на пътя към самия себе си, за любовта чрез свободата и за щастието отново да чуеш гласа на сърцето и душата си. Историята на главната героиня в спектакъла е пресъздадена чрез поезията на Федерико Гарсия Лорка, Хулио Кортасар, Алфонсина Сторни, Хорасио Ферер, в изпълнение на актьорите Нели Сиракова и Тодор Танчев. Диалозите са създадени от Мария Касимова-Моасе.

Хореографията на предизвикателния спектакъл е създадена от Диего Окампо, Сара Хименес, Кармен Камачо и Карина Колмейро. На сцената в Пловдив ще видим и ученици от класа на Зоя Капон от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства с директор Емилия Арабаджиева, както и танцьорите Яна Димитрова, Андон Георгиев и Стела Михайлова.

Спектакълът е продуциран от Асоциация за културен обмен „Арт галерия Константин“ – Франция. Организацията е инициатор на множество концерти и изложби в галерия „Константин“ в парижкото предградие Вердерон, както и в Пловдив и София. Цел на асоциацията е да насърчава културния обмен между България и Франция и да подкрепя развитието на млади таланти. www.artgalleryconstantin.com

Билети за спектакъла „От Испания до Аржентина“ могат да се закупят в мрежата на Евентим. Предвидени са намаления за ученици и пенсионери.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…