Тази година България има невероятния шанс да празнува акварела не с  едно, а с две международни събития, които ще се проведат в Пловдив – Eвропейска  столица на културата и морската столица Варна. Международно триенале „Духът на акварела“ и „Международен младежки фестивал на акварела Пловдив 2019“ ще представят с изложби работите на художници общо от около 70 страни и 5 континента. И двете прояви са на Фондация  Международно акварелно общество – България”. Форматът на Международно триенале „Духът на Акварела” включва Фестивал на акварела, Изложба в ГХГ Варна и Пътуваща изложба в избрани галерии в осем от най-големите градове на България.

Събитията в Пловдив включват самостоятелната изложба под заглавие  „Материя на Духа” на художничката СЕЛМА ТОДОРОВА, която ще бъде открита на 20-и юни от 18.00 часа в галерия „Сигна“. Изложбата може да се разгледа до 9-и юли и дава старт на проекта в Пловдив, който продължава до 31 юли с Международна изложба на  млади акварелисти и Дни на акварела. Специално внимание се отделя на младите български таланти, които вече набират популярност извън родните граници. Изложбата на творци „До 21 години“ ще бъде открита в галерия “Арсенал на изкуството” в Капана на 6 юли от 20.00 часа, а на автори „До 35 години“ същия ден, но от 18.00 часа в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство” към Градска художествена галерия.

Програмата за Дните на акварела предвижда демонстрации на художници акварелисти на живо в  Регионалния археологически музей – Пловдив, в двора на Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство” към Градска художествена галерия и пленерно рисуване в Стария град и поречието на река Марица.

Селекцията на участниците за двете изложби е работа на Международно жури от световно известни имена, за Варна: Станислав Золадз (Швеция), Али Абас (Пакистан), Кирил Божков (България), Лю Уи (Китай), Стела Кенфийлд България/САЩ), Пламена Рачева (Директор на ГХГ Варна) и Селма Тодорова (куратор на проекта, президент на IWS Bulgaria), а за Пловдив: Ана Масиниса (Италия), Амит Капур (Индия), Атанур Доган (Канада), Хелидон Халити (Албания), Краси Тодоров (България), Тере Лохеро (Мексико).

Пълна програма на Фестивал на акварела:

ИЗЛОЖБА

Дата и час: 20.06.2019 г., 18:00

Място: Галерия „Сигна“

Самостоятелна изложба на Селма Тодорова – куратор на фестивала

дата и час: 06.07.2019 г., 18:00

място: Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство” към ГХГ- Пловдив

Изложбата на творци „До 35 години“

дата и час: 06.07.2019 г., 20:00

Галерия „Арсенал на изкуството”

Изложбата на творци „До 21 години“

ПЛЕНЕРНО РИСУВАНЕ НА АКВАРЕЛ:

дата и начален час: 07.07.2019 г., 10:00

място: Стария град на Пловдив

ГРУПОВО РИСУВАНЕ НА ДЪЛЪГ 20  МЕТРА АКВАРЕЛ

дата и начален час: 07.07.2019 г., 13:00

място: Стария град на Пловдив

ДЕМОНСТРАЦИИ НА ЖИВО НА ВОДЕЩИ АКВАРЕЛИСТИ ОТ РАЗЛИЧНИ СТРАНИ:

дата и час: 07.07.2019 г., 15:30 – 18:30

място: Регионален исторически музей Пловдив

дата и час: 08.07.2019 г., 10:00 – 15:00

място: Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство” към ГХГ- Пловдив

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА-ХЕПЪНИНГ С КАРТИНИ ОТ ПЛЕНЕРНОТО РИСУВАНЕ

дата и час: 08.07.2019 г., 17:00 – 19:00

място: Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство” към ГХГ- Пловдив

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…