Творчески занимания, свързани с художествената литература, с участието на полски и български творци, ще се състоят на 13  и 14 юли в СКЛАД, на ул. „Екзарх Йосиф“ 16 в Тютюневия град, като част от проекта „Азбуките на поезията – латиница и кирилица“.  Проектът е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“ и се реализира съвместно с Дом на литературата в Лодз (Полша).

По време на уъркшопите, ръководени от художниците Виктория Георгиева и Евелина Курковска, ще се създадат графити, вдъхновени от темата за преплитането на кирилицата и латиницата. Входът за творческите работилници е свободен, като желаещите могат да заявят участие на имейл адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

На 13 юли от 18:00 часа, на ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10 в кв. „Капана“, ще бъде представена официално двуезична антология с творби на автори от Пловдив и Лодз, подготвена специално за годината, в която градът под тепетата е Европейска столица на културата. Изданието съчетава два шрифта – българската кирилица с латинската латинска азбука.

Авторите, чиито творби са поместени в книгата, са общо тридесет и трима – 22 от Полша и 11 от България. Изданието е предимно поетически сборник, с допълнение от есето на Георги Господинов  – „Невидимите кризи“, разказът на Здравка Евтимова –„ Кръв от къртица“, както и два полски разказа и фрагмент от роман.

На  13 юли полските автори Рафал Гавин, Марчин Балчевски, Мачей Роберт, Пьотр Гайда и Моника Мошевич ще пристигнат в града под тепетата, за да участват в среща – дискусия с пловдивската публика. В дискусията ще се включат и българските автори Иван Вълев и Ина Иванова. Събитието ще се проведе в 18:30 часа, непосредствено след премиертата на книгата, като входът е свободен.

Графичният проект на двуезичната антология е подготвен от Агнешка Совала-Козловска. Изданието се състои от 30 платна с размер 28х37 см, направени на ситопечат, в декоративна опаковка. Книгата се състои от раздели на полско-българската антология, написани на двата езика.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…