Print this page

Първата изложба „Заедно по пътя на Кирил и Методий“, ще бъде открита в Балабановата къща на 15 юли (понеделник) от 18:30 часа. Проектът е част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и ще остане в Пловдив  до 28-и юли.

Експозицията, която може да бъде видяна всеки ден от 9:00 до 18:00 часа, включва отличени конкурсни творби на ученици от Българските неделни училища  „Васил Левски“ в Александруполис (Гърция), „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул (Турция)  и „Асен и Илия Пейкови“ в Рим (Италия).  Силно въздействащи са и графиките на учениците от Българско училище за роден език в Будапеща и Халастелек, Основно училище в Шармелек  (Унгария)  и Българско средно училище „Д-р Петър Берон“  в Прага (Чехия).  Всички те са партньори в осъществяването на международния проект. В съпътстващата програма се включиха и курсистите по български език в Одрин (Турция).

Платната съдържат графични изображения на глаголическите и кирилските букви, знаци  и символи през погледа,  творческата интерпретация и индивидуални композиционни решения на всеки един от младите български автори от споменатите държави. Едноименен Азбучен албум събира цялата колекция в едно двуезично издание,  който ще се разпространява безплатно.

За популяризиране на  уникалния български принос към  разнообразието на европейската култура,  чрез делото на създателите на славянската писменост и съпокровители на Европа – Кирил и Методий,  изложбата ще продължи и своето представяне и в още пет държави от Европа – Италия, Чехия, Унгария, Гърция и Турция.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…