В Пловдив всички знаят кои са „Замунда банана бенд“. Музикално-сатиричният дует, който съществува от 1993 до 1998 г.  се завръща тази вечер на Лятната сцена в бар Конюшните в Стария град. Шоуто започва в  22,30 часа.

Даже в Уикипедия пише за тях ;)

„ Членове на групата са Жоро Пеев и Раодо Бимбалов в ролите им съответно на чуждестранните студенти Н'Гого и Кобо Кобо от измислената бананова република Замунда, които говорят и пеят за живота в тяхната родина на развален български. Музиката е базирана на инструментали от известни реге, карибски и рок хитове от края на 1980-те и началото на 1990-те години. Текстовете са изцяло авторски и третират по хумористичен начин актуални икономически, политически и битови проблеми от началото на Прехода.

Жоро Пеев и Радо Бимбалов се срещат през 1992 г., когато стартират предаването „Нивото на канала в сантиметри“ по пловдивското радио „Канал Ком“. Идеята за героите от държавата Замунда им хрумва през следващата година и дотолкова се харесва на слушателите, че двамата решават да направят няколко песни на „замундски“, които стават популярни веднага след излъчването си в ефир. До края на годината Пеев и Бимбалов записват още парчета. Така на 30 януари 1994 се появява първият албум на Замунда банана бенд „Нас банана ни храни всички“. По информация на групата на промоцията на албума се събират 8000 души, а на първия ден след това са продадени 12 000 касети само в Пловдив. Окончателният тираж възлиза на 300 000 бройки.

Дискографията на Замунда банана бенд включва 4 студийни албума. От творчеството на „Замунда банана бенд“ в разговорния български език на 1990-те навлизат и дълго се употребяват множество изрази. Такива са например „банана мама, мамуна проклета“, „съм много убав, да“, „рагу и дзъби“ и други.

До 1998 излизат още три албума, след което Радо Бимбалов се оттегля от дуета. Жоро Пеев продължава да движи Замунда банан бенд сам, гостува в песни на попфолк изпълнители, обявява пети албум и няколко пъти се опитва да върне бенда на сцена, но безуспешно.“

Кого включва бандата към днешна дата, ще разберете, ако откликнете на тазвечершната покана:

Цкъпи мамуни, имаме голяма и дзвучна изненада! Бързаме, препускайки в галоп, да ви съупщим , дето на 3 август от ... часа Замунда Банана Бенд ша яхне купоната не къде да е, а в "Конюшните"! Ша разтресем от веслеба всичкото яхър в Стария град до забрава на всякакъф кахър! Опа, без малко да ви кажем да не са впрягате! Напротив - впрягайте са и идвайте на талази! Ша бъде уникатно!
Н'Гуана Уна! Е!

Вход 10 лв.

Заповядайте !

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…