Хор „Евмолпея“ пее на закриващия уикенд в музея

Експозициите „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов”, които ще приемат посетители от 9:30 ч. до 17:00 ч. под мотото „Семейната фотография в миналото и днес”

На 11 януари 2020 г. (събота), Регионален исторически музей – Пловдив ще проведе своите заключителни инициативи, подчинени на Пловдив като Европейска столица на културата. Институцията обявява свободен вход за две от своите експозиции – „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов”, които ще приемат посетители от 9:30 ч. до 17:00 ч. под мотото „Семейната фотография в миналото и днес”.

От 17:00 часа в зала „Съединение” на пл. „Съединение” ще започне концерт на девически хор „Евмолпея”, а това ще бъде и финалното събитие, което Регионален исторически музей посвещава на отминалата година.

„Семейната фотография в миналото и днес”:

Една от малко известните фотографии от фонда на музея, чийто дигитални копия ще бъдат показани по време на събитието

Семейната фотография не е просто снимка за спомен, тя е настроение, емоция, атмосфера, дава усещането за цялост на семейството и знание за собствените корени. Чрез семейната фотография изучаваме родословието си не само по генеалогичното дърво. Разглеждайки избелелите и пожълтели от времето фотографии ние с удивление намираме общите черти с предците ни, усещаме характера им, виждаме начина им на обличане като ярко свидетелство за времето. Семейният фотоалбум е историята на рода, която задължително трябва да се съхрани и прекрасната традиция, която укрепва семейството.

Експозиция „Съединение на България”

Експозиция „Българско Възраждане”

От 9:30 ч. до 17:00 ч. в експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. „Съединение” и експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” ще бъдат показани някои малко известни албуми и фотографии от фонда на музея, а посетителите ще могат да се снимат в музейните интериори. Семействата ще имат възможност да ползват семейни гидове и помощни материали.

Концерт на девически хор „Евмолпея”

Девически хор „Евмолпея“

От 17:00 ч. на 11 януари (събота) в зала „Съединение“ на пл. „Съединение” ще започне концертът на девически хор „Евмолпея“. Хорът ще представи специална програма с песни от десетките гостувания в Белгия, Франция, Швейцария, Италия, Словения, Хърватска, Сърбия, Гърция и други държави, с които момичетата се превърнаха в истински посланици на Пловдив и България в Европа.

Корица: Изображения от двата семейни албума на фамилията Гешови

Снимки: Регионален исторически музей – Пловдив

Изображения от двата семейни албума на фамилията Гешови, които ще бъдат показани на посетителите и съдържат оригинални фотографии, запечатали членовете на една от най-изтъкнатите пловдивски фамилии от периода на Българското възраждане и края на XIX век. Снимките са дело на някои от най-известните български фотографи. Албумите дават възможност да се проследи родословното дърво на фамилията, чийто представители са: Акад. Иван Евстратиев Гешов – министър-председател на България и председател на Българската академия на науките, Иван Стефанов Гешов – кмет на Пловдив между 1880 и 1883 година, полковник Евстрати Гешов – командир на 7-ми конен полк по време на войните за национално обединение и други.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…