4 000 деца изучават „Религия – Православие“ като свободно избираем предмет и  броят им продължава да нараства, а преподавателите са  71. Това стана ясно по време на регионалната конференция на учителите по религия  на тема: „Хуманизъм и вяра“, която се проведе  в Епархийския салон на храма „Св. Петка“. Форумът е вторият етап от инициираната от Министерството на образованието и науката и Синдикат на българските учители национална конференция „Хуманизъм и вяра“.

По време на форума, организиран със съдействието на Пловдивска Света Митрополия, преподаватели и експерти дискутираха предмета „Религия – Православие“ в българските училища. Целта е разпространението на добри практики в областта на духовността и нравственото възпитание на учениците.

„Най-добрите практики в обучението по религия са от Пловдивска епархия“, отбеляза Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений. Той оприличи учителите по религия като „съвременните възрожденци на България“ и отправи специални благодарности за тяхната доброта, труд и усърдие в обучението и възпитанието на българските деца.

55 % от родителите, които са избрали да запишат децата си в извънкласните дейности по „Религия – Православие“ определят като главен мотив формирането на християнски ценности у тях след изучаване на предмета. Почти всички са единодушни, че забелязват позитивни промени в децата си, които са по-състрадателни и спокойни, както и склонни да споделят проблеми с родителите си и да помагат с домакинските задължения.

Експертите съветват обучението по „Религия-Православие“ да започне в най-ранен етап на детското развитие и самоосъзнаване, а именно – в детската градина и началните класове.

Специални гости на събитието бяха Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, Иванка Киркова – началник на РУО-Пловдив, Анести Тимчев – зам.-кмет по „Европейски политики и социални дейности“.

Следващият етап е Националната конференция през април в София, на която Пловдивската епархия ще представи своите най-добри учители.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…