Двама от световните български артисти ще гостуват в ефира на БНТ за празничната програма на  шести септември.

От 13.00 часа БНТ1 ще излъчи документалния филм на БНТ Пловдив „ТЕНОР“.  Опит за музикален портрет и среща със знаменития български тенор Камен Чанев. Неговата международна кариера минава през най-престижните оперни сцени на няколко континента - Виенската Щатсопера, Римска опера, театър Ла Скала, Арена Ди Верона, Дойче опер-Берлин, всички най-добри европейски театри и форуми на класическото изкуство, оперите в  Канада, САЩ,Япония, Китай и Нова Зеландия. Ученик на Борис Христов, Александрина Милчева и Гена Димитрова, Камен Чанев е тенор с няколкодесетки централни роли в репертоара си. В личен разказ и с усмивка споделя, че случайността  или може би - необикновеният сливенски вятър, се намесва и решава вместо него избора да стане оперен певец. Като сливенския вятър, наричан „бурата“ и неговият живот е подвластен на поривите към непрестанно изследване на непознати, нови светове и движение. Трудно му е да каже и колко точно време от живота си прекарва във въздуха, в поредния самолет, който го отвежда към нова роля и публика. Не харесва застоя и стереотипите, цени скромността и истинското, дълбоко преживяване на красотата в изкуството. Не води статистика, не събира афиши и програми от спектаклите си по света, харесва бунтарите и вярва, че всичко за него започва от пъстрите години на детството под сините скали. В лентата на БНТ Пловдив той признава, че никога не е мислил, че го очаква професионална кариера на оперен певец. Любовта към музиката започва от емблематичните читалище ЗОРА и Студентския учебен театър в родния му Сливен. В Консерваторията, по собствените му думи, попада напълно случайно. И до сега не приема себе си прекалено сериозно, но затова пък - особено самокритично.

Вярва, че операта е необяснимият и магичен момент между артиста и публиката. А най-съвършеният-несъвършен инструмент – човешкият глас. Средството, което ни свързва с божественото и отваря вратите на други светове.

Във филма звучат арии от някои от най-знаковите за репертоара му роли. Камерата на БНТ Пловдив проследява Камен Чанев и сопраното Таня Иванова до сцената на Хърватския Национален Театър в Загреб. Двамата са солисти в постановката, отличена с оперен Оскар за 2017- „Турандот“, под режисурата на известните италиански театрални режисьори Джани Форте и Стефано Ричи. Аплодисментите на публиката в Загреб се смесват с горещите аплаузи на българската публика, която приветства изпълнението на същото заглавие на сцената на Античния театър в Пловдив. Всичко това и още от споделеното от Камен Чанев – неделя, 6-ти септември, 13.00 часа – БНТ1.

Отново на шести септември в програмата на БНТ2 ще прозвучи още един изключителен български глас. Превърнал се в мяра за красота и съвършенство, наречен „глас Страдивариус“ той принадлежи на недостижимата оперна дива –Красимира Стоянова. 

„ГЛАСЪТ СТРАДИВАРИУС“  е не просто рецитал на световноизвестното българско сопрано – Красимира Стоянова. Това е лична среща и общуване чрез изкуството с примата, която определя камерното песенно творчество като един от любимите начини да споделя своя свят с публиката си. Този свят е населен от ангели, оперната дива вярва, че те са сред нас и ни подкрепят във важните избори. Не е случаен и изборът на мястото за изпълненията - един от шедьоврите на раннохристиянската архитектура и наследство по нашите земи, Малката базилика в Пловдив. В тази вдъхновяваща среда гласът на знаменитата солистка от най-големите оперни сцени по света,  звучи в изящния акомпанимент на виртуозната пианистка Боряна Ламбрева. След продължителен период на тишина и изолация в сложния за човечеството момент на пандемията, отличената с титла Камерзингерин на Виенската щатсопера, Красимира Стоянова поднася един дълбоко емоционален, почти интимен прочит на песенното творчество на Пучини, Чайковски, Рахманинов. С този изящен и много емоционален концерт, с участието и на младия баритон Йосиф Славов - студент в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и ученик в майсторския клас на Красимира Стоянова там през 2019 г. . Концертът сложи началото на пролетното издание на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“ и бе първото сценично събитие след месеците пауза в музикалния живот.

По повод 6 ти септември, празника на Съединението на България и празник на град Пловдив, БНТ Пловдив подготви този вълнуващ музикален поздрав за зрителите на БНТ2.

неделя, 06 СЕПТЕМВРИ, 20.00 часа. БНТ2

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…