Дългоочакваната изложба „Сериграфия“ от ателие „Студио S“ към НХГ „Цанко Лавренов“ ще бъде открита на 7 октомври от 18:30 ч. в къща „Иван Черноземски“ в Стария град- новооткрития Културен център на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“.

На откриването на изложбата ще бъде представена втората графична папка на ателието по „Сериграфия”, реализирана със съдействието на Стоян Даскалов – собственик галерия „Aeterna” в Безистена на Главната улица.  
Изложбата включва 15 сериграфии от второто графично издание. Ще бъдат показани произведения на преподавателите от Художествената гимназия:  Антония Фингарова, Ваня Годжелова, Димитър Келбечев, Кети Георгиева, Кристина Кутлова, Михаил Маламски, Паулина Стоянова, Петър Чучулигов, Пламен Велчев, Полина Тодорова, Светлозар Чавдаров, Христо Жеков и на трима художници, които са свързани с училището: Йордан Велчев, Цветана Гумеля и Янко Ненов.

Сериграфиите от втората графична папка са печатани в периода от 2014 г. до март 2020 г. Графичните произведения са собственост на „Студио S” – ателие по „Сериграфия” към НХГ „Цанко Лавренов”. Всички оригинални отпечатъци са изработени на ръчна хартия Fabriano с висококачествени материали Euroinks. Колекцията на „Студио S” включва сериграфии на известни художници, които са реализирани с разнообразни творчески подходи и показва богатите технологични възможности на сериграфията.

Сериграфската база се помещава в сградата на НХГ „Цанко Лавренов” и е създадена през ноември 2012 г. с дарено оборудване от Българска Асоциация за Съвременна Графика и Печат, асоцииран член на FESPA. Целите на „Студио S” са: печат, популяризиране и обучение в сферата на сериграфията – техника с уникални възможности за графично и живописно тиражиране на художествени творби.

През учебните часове по „Графика” учениците от НХГ „Цанко Лавренов” имат възможност да се запознаят със сериграфското изкуство. В „Студио S” могат да реализират свои графични произведения както преподаватели и ученици от Художествената гимназия, така и гостуващи художници от страната и чужбина.

Специфичните творчески процеси при отпечатването на графиките се ръководят от умдрукера на Ателието - Съби Събев, който съветва авторите и споделя своите професионални умения и опит в сферата на сериграфията.

Първата луксозна папка със сериграфии е издадена през 2013 г. и е част от съвместен проект между НХГ „Цанко Лавренов“ и Община Пловдив, а втората папка продължава традицията.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…