Пловдив и още 6 български града ще осветят свои емблематични места в зелено – цветът на донорството и трансплантацията

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията седем български града ще осветят свои емблематични места. На 10 октомври, след 19.00 ч., в зелено - цветът на донорството и трансплантацията, ще бъдат осветени Националният дворец на културата в София, Щабът на Военноморските сили във Варна, фонтанът с пеликаните на пл. „Стефан Стамболов“ и сградата на общината в Пловдив, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, крепостта „Царевец“ във Велико Търново и сградите на общини Русе и Бургас.

Фонтанът пред община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов“ и фасадата на сградата на общинскато администрация , ще бъдат осветени  в зелено - цветът на донорството и трансплантацията. Това ще се случи тази вечер в от 20.00 часа.

Целта на отбелязването на този ден е да се насърчи обществения дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот. Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на медицинските специалисти по донорство и трансплантация, които помагат да се спасят животи и да се подобри качеството на живот на много хора.

Тази година, заради пандемичната ситуация, която засяга всички страни по света, и несигурността, свързана с организирането на големи публични събития през следващите месеци, Съветът на Европа препоръчва отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията да се провежда предимно онлайн. Ето защо събитията, които организира  Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, са на открито и при спазване на противоепидемичните мерки.

 

На 12 и 15  октомври, от 13.00 ч. до 14.30 ч., пред „Виенски павилион“ – Цар Симеонова градина доброволци на Български младежки Червен кръст ще раздават информационни материали за донорството и трансплантацията, като инициатива по Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България 2019 - 2023 г.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…