На 27 октомври в Малката базилика от 18.30 ч. ще имаме уникалната възможност да чуем прочутото "Костов - Вълков Дуо", като част от програмата на МФ "Дни на музиката в Балабановата къща".

Концертът е посветен на 250-годишнината от рождението на Бетовен - в изпълнение на изключителните Лъчезар Костов и Виктор Вълков ще прозвучат прочути бетовенови сонати. Изминаха няколко години от последната ни среща с "Костов - Вълков Дуо", които концертират активно в цял свят. Утре вечер те ще свирят в Пловдив.

Виктор Вълков – победител в прочутия New Orleans International Piano Competition през 2012, е наричан от критиците „лъв на клавиатурата” и „сензационен”.

Българският пианист завършва класа на проф. Стела Димитрова – Майсторова в НМА „Проф. П. Владигеров“ – София, и продължава обучението си при Майкъл Рол в Университета по изкуства „Фолкванг” – Есен, Германия. През 2006 постъпва в Джулиард Скул, където учи при Джером Ловентал и Мати Раекалио, а през 2010 – в Университета Райс в Хюстън, при Джон Кимура Паркер.

Изявява се като солист на Louisiana Philharmonic Orchestra, Baton Rouge Symphony Orchestra, Acadiana Symphony Orchestrа, в знакови места, като Ню Орлиънс, Сан Антонио, Хюстън, Форт Уърт, Вашингтон (Kennedy Center),на прочути форуми, като Orcas Island Chamber Music Festival, Franz Liszt Festival в Балтимор, и много други. Виктор Вълков изнася рецитали в САЩ, Япония, Германия, Италия, Гърция, България и Македония. A голямото японско турне през 2002 го отвежда в Токио, Тояма, Йокохама и Окинава. Виктор Вълков е музицирал като солист с повечето от най-големите български оркестри. През 2007 прави своя дебют със Софийска филхармония .

Дългогодишното приятелство и професионално сътрудничество между Виктор Вълков и Лъчезар Костов през 2009 довежда до техния официален дебют в „Карнеги Хол”, САЩ. През октомври 2011 дуото Лъчезар Костов – Виктор Вълков печели Първа награда и всички специални награди на International Liszt-Garrison Piano and Duo Competition в Балтимор, САЩ. Първият им съвместен компактдиск е издаден от NAXOS през 2011 и е включен незабавно в листите на „Страдивариус Magazine” и „American Record Guide”.

Лъчезар Костов, приветстван от пресата за „изключително чистото си интонационно свирене“, е носител на Първа награда от MTNA Young Artists Competition (2006) и на множество други отличия, като наградата на Cello Award в Kingsville Competition (2005), Първа награда на Hendersonville Chamber Music Competition и Голямата награда на Международния конкурс „Музиката и земята” в България, лауреат е на Texas Music Festival Concerto Competition (2011) и др. През последните сезони виолончелистът осъществява серия концерти в Япония, включително като солист на Филхармоничния оркестър на Hino и Tachikawa, както и рецитали в Sakura Hall и Oji Hall в Токио. През сезона 2012-2013 той се представя в зала „Гевандхаус” в Лайпциг, като солист на Лайпцигския Академичен оркестър и в Oji Hall в Токио (като водач-солист в Симфония концертанте от Прокофиев). От 2013 Лъчезар Костов е постоянен член на Симфоничния оркестър на Сан Антонио, САЩ, а от 2016 г. на елитния Baltimore Symphony Orchestra, чийто концертмайстор е понастоящем.

Българският виолончелист получава титлата „доктор на музикалните изкуства” в Университета Райс в Хюстън, където учи при Норман Фишер. Той притежава дипломи от North Carolina School of the Arts и Yale School of music, като възпитаник на именитите педагози Цви Плесер и Алдо Парисот. Участвал е и в майсторските класове на Йо Йо Ма и Джеймс Ливайн.

Свири на виолончело, създадено от хюстънския лютиер Сам Матюс.

Билети онлайн в мрежата на Ивентим.бг и на място в деня на събитието.

Събитието ще се проведе при спазване на всички действащи противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването на Р България.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация “Музикартисимо” и др.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…