Точно 4 хиляди пъти за година е изтеглен шрифтът на града PlovdivTypeface, разработен на база събрани и анализирани 4 хиляди почерка на пловдивчани през 2019-та от екипа на студио ПУНКТ. Точно 12 месеца след обявяването на Пловдив за първия град със собствена шрифтова фамилия, вдъхновена и създадена на базата на почерците на неговите граждани и приятели и след нейното официално публикуване на сайта plovdivtypeface.com в Деня на народните будителите миналата година, седемте шрифта на Plovdiv Typeface вече се ползват за всичко. Можете да ги видите във вестници, рекламни табели, настолни игри, надписи по витрини, билборди, менюта, студентски работи, които използват шрифтовете на PlovdivTypeface.

 

За първата година от създаването на шрифтовата идентичност на града, от студио ПУНКТ пуснаха нова, още по-добра версия на шрифта Plovdiv Display. Той е с още по-балансирана графика, изчистени форми и хармонични пропорции. Можете да изтеглите новата версия на шрифта oт plovdivtypeface.com.

 

Голям успех за проекта на ПУНКТ е, че той бе представен на една от най-големите световни конференции за шрифтов дизайн – ATypI (Association Typographique Internationale). В обща лекция с шрифтовия дизайнер Сандер Найненс
и илюстратора Иво Ван Льовен, автори на TilburgsAns, от холандския град Тилбург екипът на студиото е споделил своя опит за социалните аспекти на шрифта. „Разказахме как ние, гражданите на Пловдив, създадохме нашия PlovdivTypaface и как жителите на Тилбург осиновиха буквите на шрифта TilburgsAns”, разказват от ПУНКТ.

 

За годишнината от създаването на PlovdivTypaface , изложбата “Шрифтът на Пловдив”, посветена на проекта, продължава своята обиколка в Пловдив. След откриването ѝ на площада на Джумая джамия изложбата посети Plovdiv Plaza Mall и Националната библиотека Иван Вазов, тя ще гостува и в Дома на културата “Борис Христов”.

 

Припомняме, че проектът започна на 24 май миналата година. Бяха събрани повече от 3800 почерци, на базата на които бяха създадени трите основни шрифта във фамилията – ръкописния Plovdiv Script, изтънчения Plovdiv Display и практичния Plovdiv Sans, както и двете специални начертания – Plovdiv Pictograms и Plovdiv Maina Mode. Plovdiv Pictograms дава възможност да играем с пиктограмите, създадени като част от визуалната идентичност на Пловдив 2019 и станали символни за града. Plovdiv Maina Mode пък е програмиран, така че да “превежда” текстове, написани с него, на пловдивски жаргон.

 
 

Plovdiv Typeface е първият по рода си градски шрифт за свободно ползване, създаден специално за Пловдив. Целта му е да създаде безплатен за ползване шрифт, вдъхновен от характера на пловдивчани, който да остане като част от наследството на Пловдив 2019 и да бъде припознат и използван от пловдивчани като част от градската идентичност.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…