Опитите да бъдат заглушени критичните гласове в България са зачестили през 2020, според проучване

 

С острия ръст на случаите на заразени с Covid-19 в България от средата на октомври, зачестиха опитите в социалните медии да се всее съмнение в достоверността на официално оповестените цифри и следователно на сериозността на пандемията. Едно от безпочвените твърдения – че България няма капацитета да направи близо 8 000 PCR теста за 24 часа поради липса на достатъчно лаборатории и обучен персонал, бе споделяно многократно.

Журналист от Dnevnik.bg провери твърдението и установи, че то разчита на непълна информация за броя и капацитета на лабораториите и неточни предположения за това как се извършва PCR тестът.

Примери като този ясно показват нарастващата необходимост от отговорна журналистика. Въпреки това, условията за нейното практикуване в страната стават все по-лоши, според „Журналистика без маски – годишно изследване на свободата на словото в България, 2020 г.“ на Асоциацията на европейските журналисти – България. Журналистите в страната са изправени пред редица предизвикателства: нарастващ политически натиск, свиващи се доходи и все повече несигурност на работното място. Трима от всеки пет участници в проучването оценяват свободата на словото като лоша или много лоша, а за една трета тя е средна. Под 10% от анкетираните имат положителна оценка за свободата на медиите в България.

Ирина Недева, председател на АЕЖ – България, Мария Черешева, член на управителния съвет на АЕЖ – България, и посланик Беа тен Тъшер на представянето на проучването. Снимка: Здравко Йончев

Проучването беше проведено онлайн между 3 май и 10 юни 2020 година. В него взеха участие 204 журналисти и медийни експерти от цялата страна, най-високият брой от първото издание на анкетата през 2011 година до момента.

Още по темата може да проследите в Под тепето.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…