В Стария Пловдив днес започва традиционния пленер „Творецът“. Той ще продължи от 7 до 12 юни в дом „Иван Черноземски“ - Културен център „Бизнесът за Пловдив“. В пленера са поканени за участие пловдивските художници  Емилия Арабаджиева, Лидия Симеонова, Николай Няголов, Иван Краевски и бургаският творец Добрин Вътев. Редом с тях ще рисуват и двама млади творци. Радостина Стоева е ученичка в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ - Пловдив, а Искрен Дочев е ученик в Националната гимназия за сценични кадри и екранни изкуства. Темата , с която художниците ще докажат творческото си майсторство е „Пловдив, Старият Пловдив“, а техниката на работа е с маслени бои. Пленерът завършва с изложба от платната на участниците в него, която се открива на 12 юни в същия дом в Стария град /ул. „Цанко Лавренов“ №5/, в който те ще работят през седмицата.

Несменяемият /от 1977 г./ организатор на най-стария български пленер – художникът Матей Матеев разказва: „Пленерът в нашия град  води началото си от 1974 година. В началото бе организиран от община Пловдив. След кратко прекъсване организацията бе поета от Ротари клуб „Пловдив-Пълдин“ преди 12 години. Пленерът е начин да поддържаме духовния и творчески огън на Града под тепетата. В последните години художественото събитие бе само за млади творци. От тази година отново се обръщаме към доказаните творци – майстори на четката предимно от Пловдив. Каним и млади художници, които ще почерпят опит от своите известни колеги.

През тази година в организацията ни помогна сдружение „Бизнесът за Пловдив“. Благодарни сме на нашите партньори  и най-вече на творците, които няма да забогатеят от участието си в „Творецът“, но заедно ще запазим духа на Пловдив, продължавайки традицията.“

Четиринадесет от творбите от пленера ще останат за Ротари „Пълдин-Пловдив“ и сдружение „Бизнесът за Пловдив“. С тях двете неправителствени организации  ще подпомагат своята дейност. Най-често те биват дарявани на читалища и училища. Младите автори от пленера пък ще зографисват портрети на Георги Сава Раковски, които ще отидат  в сбирката на фондация „Народните будители и аз“.
    

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…