Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на Юбилеен концерт по повод 125 години от основаването на дружеството. Събитието, което е под надслов "Песента сдружава, развеселява и утешава", ще се състои на 15 декември 2021 г. от 18.00 часа в залата на читалище „Шалом Алейхем – 1945“ на ул. Христо Г Данов № 20 и е с вход свободен!

 

Дружеството кани и всички свои бивши и настоящи хористи, приятели и спомоществователи на своя празничен, юбилеен концерт, който поради противоепидемичните мерки беше отлаган няколко пъти. На 15 декември, в изпълнение на заповедта на МЗ, всички присъстващи на събитието трябва да притежават зелен сертификат.

 

„Традицията е нещо хубаво. Това понятие съдържа в себе си презумпцията за сигурност, стабилност и предвидимост, особено в несигурни времена. Традицията в контекста на разбирането за културно – историческо наследство е пазител на цивилизационната памет, на усещането за родова, общностна цялост и сплотеност в името на някаква генерална  идея или кауза. Традицията до голяма степен обуславя настоящето и играе ключова роля за формирането на визията за бъдещето! Като съществена част, формирала културно – историческия облик и традиции  на Пловдив през последните повече от сто години трябва да отбележим Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“! Дружеството е културен феномен, чието развитие е разположено по времевия вектор на три столетия! Вратите на ППД „Ангел Букорещлиев“ са широко отворени за всички, които биха искали да споделят мотото на хора, че "Песента сдружава, развеселява и утешава". Изказвам огромна благодарност на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и лично на заместник- кмета г-н Пламен Панов за огромната морална и материална помощ, която ни оказват“, каза по повод предстоящото събитие председателят на ППД „Ангел Букорещлиев“ д-р Борис Мирчев.

 

Като част от програмата на Община Пловдив по повод предстоящите Коледни празници, Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ ще зарадва своите почитатели и с концерт на 24 декември, петък, от 12.00 часа на стълбите на „Каменица“.

 

За Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“:

 

Когато през 1895 година група ентусиасти взимат решение да създадат хор, те едва ли предполагат, че залагат основите на една традиция. Своят житейски, исторически път ППД „Ангел Букорещлиев“ започва на 4 март 1896 година на учредително събрание, когато любителският мъжки хор е преименуван в Пловдивско Певческо Дружество. Негов пръв председател е знаменитият словенец, създател на стенографията в България Антон Безеншек, а за диригент е избран Ангел Букорещлиев. Идеологията на новосформирания хор е ясно изразена в член 1 на неговия устав и гласи: "Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика"…

 

Обществената значимост на дружеството е особено отчетлива през първите 50 години от съществуването му. Фактически то формира изцяло музикално – културния облик на град Пловдив до появата на Музикалното училище ( 1947 ) и Държавна опера Пловдив ( 1953 ).

 

В своята многогодишна история, дружеството постига многобройни професионални успехи у нас и в чужбина. Такива ярки примери са голямата награда „Златен дракон“ от хоровия фестивал в Ланголен (Уелс) 1976 (диригент Крикор Четинян) или участието в ораторията „Жана д‘Арк на кладата“ на Артур Онегер, съвместно с пловдивската филхармония под диригентството на Добрин Петков (1984 ).

 

Днес, 125 години по-късно ППД „Ангел Букорещлиев“ продължава да върви неумолимо по „пътя“ предначертан от неговите основатели в далечната 1896 и да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика.

 

 

Всички, които имат желание и възможност да подпомогнат дейността на дружеството, могат да го направят на БАНКОВА СМЕТКА:

 

IBAN: BG 15 SOMB 9130 1060 0156 02    ОБЩИНСКА БАНКА АД

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…