През 2022 г. програмата е с по-широк периметър и е насочена към професионалисти в сферата на: Визуални изкуства (вкл. дигитални медии); Театър и пърформанс; Архитектура и скулптура; Музика и танц

С ново име, визуална идентичност, резидентен център и екип от експерти през 2022 г. общинската програма се отваря за международно участие.

СontextAiR е насочена към създаване на нови произведения, партньорства, намеси в публично пространство, вдъхновени от града и от неговата еклектична смесица между антична история, соц наследство и съвременна реалност.

Програмата предлага пълна стипендия, с осигурени разходи за престой и за продукция на произведения, както и осигурени жилищни и работни пространства в уникален с архитектурата си резидентен център в покрайнините на Пловдив.

Екипът на резидентната програма включва признати професионалисти на културата. Куратор е Светлана Куюмджиева, позната като арт директора на Европейската столица на културата, която има над 20 години опит в различни частни и обществени културни институции в България. Координатор на програмата е Ваня Грозданова – арт мениджър и куратор, активна в полето на съвременните артистични практики от местната културна сцена. Домакини на резидентния център са двама познати и изявени пловдивски артисти - Ева Петкова и Саркис Нерсесян.

Визуалната идентичност на програмата е изготвена от Студио ПУНКТ, а снимките, с които се популяризира града, са на Минко Михайлов.

През 2022 г. програмата е с по-широк периметър и е насочена към професионалисти в сферата на: Визуални изкуства (вкл. дигитални медии); Театър и пърформанс; Архитектура и скулптура; Музика и танц. Допустими и окуражавани са кандидатури във всяка от изброените категории, фокусирани към Социални иновации и общностни проекти, както и Художествена практика в публично пространство.

За резиденцията се кандидатства с портфолио и автобиография, които представят предишен опит на кандидатите, както и с неограничен брой предварителни проекти, като се поощряват предварителните проучвания на града и неговата история. Предварителните проекти са основа, която се развива по време на резидентния престой.

Тази година Община Пловдив осигурява условия за творчески престой до 6 седмици за всеки от селектираните артисти, в зависимост от конкретното предварително предложение.

Отворената покана е със срок до 20 март 2022 г. и вече е обявена на сайта на Община Пловдив и в социалните канали на резидентната програма - Facebook @ContextAiR  и Instagram @contextplovdiv.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…