Пословици и поговорки на 25 езика ще прозвучат на 21 февруари в Културен център „Тракарт“. Чуждестранни студенти от всички краища на света, избрали да учат в Пловдив, почетните консули в града под тепетата, представители на различните общности в града, ученици от езикови гимназии ще се включат в честването на Международния ден на майчиния език.

Това е петото издание на събитието, което традиционно се организира от Българско-турския литературен клуб и е част от Културния календар на Пловдив.

„Предавани от поколение на поколение, много от пословиците и поговорките се срещат в различните езици, носейки сходно послание. Тези крилати изрази – анонимни и осветени от опита на поколенията, са образец за наблюдателност и здрав смисъл“, мотивират избора си организаторите.

Екип на Българско-турския литературен клуб тръгва по стъпките на сурианите - първите християни, които говорят диалект на Исусовия - арамейски език, а за проповедите си ползват класическия му вариант. Екипът прави 10-минутен филм в областта Мардин в Югоизточна Турция, където са останали около 5000 живи носители на този език. Той ще бъде излъчен по време на събитието, а зрителите ще имат уникалния шанс да чуят поздрава на отец Габриел от един от най-старите християнски манастири в света - "Дейрул Зафаран" – на суриански.

Сред участниците в събитието ще бъдат момичета и момчета, чийто език е жестомимиката.

Емоционален финал на вечерта ще сложат звездните изпълнители от последното издание на музикалното риалити „Гласът на България“ – Сонай Юсеин и Атанаска Тенева. Заедно с участниците те ще изпълнят незабравимия хит на Майкъл Джексън „Heal The World“.

Началото на събитието в Културен център „Тракарт“ е в 18 часа

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…