Майските празници и събития, свързани със значимите факти в културата и изкуствата в Пловдив, продължават с представянето на биографичен филм на БНТ Пловдив за световния оперен бас - Борис Христов. Сценарист на филма е журналистът Галена Паскова, режисьор – Пепа Кошишка. Филмът е създаден по повод 100-годишнината от рождението на оперния артист, а сега ще бъде в центъра на събитие, организирано от „Фондация за Развитие на Артистични Таланти“ . На 27 май, от 18 часа в галерия “Джуркови“ в Стария град  фондацията организира прожекция на филма, почит към  Борис Христов,  роден в Пловдив през месец май, преди 108 години .

Ролята му за популяризиране на българската култура и поставянето й сред най-високите постижения на европейското и световно културно наследство е всепризната. На негово име беше учредена и наградата, която „Фондация за Развитие на Артистични Таланти“  присъди за първи път през 2021 г на оперния режисьор и директор на опера Пловдив – доц. Нина Найденова.  С удостояването на Нина Найденова с наградата „Борис Христов“ директорът на фондацията - Иван Фратев, заяви и амбицията призът да отличава личности и организации с принос за повишаване качеството и съдържанието на културните процеси в град Пловдив.

Сред критериите за избор на личност и/или организация от особено значение е устойчивостта на постигнатите резултати. Също така – ролята на отличените за възпитаването на вкус и създаването на трайни нагласи за потребност от изкуство.

В духа на цялостния отпечатък, който фигура със значимостта на Борис Христов оставя, присъждането на отличието с неговото име търси и насърчава творци и организации с високи естетически критерии за създаване на стойностно изкуство.

Фондацията осъществява дейността си в Пловдив и изборът на личностите и проявите, които получават годишната награда "Борис Христов"  е насочен приоритетно към културния живот в града.

Идеята за превръщането й в индивидуален награден знак е на  Иван Фратев. Името му е трайно свързано с подкрепата за студенти и ученици от училищата по изкуства, както и стойностни събития, които допринасят за развитието на културния живот в Пловдив. Кой ще бъде вторият носител на наградата „Борис Христов“ ще стане ясно след прожекцията на филма на БНТ Пловдив.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…