Тържествената церемония откри ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, която приветства гостите и акцентира върху приноса на Маестро Георги Атанасов за развитието на българската музика в началото на 20 в. Посланикът на Република Италия Н. Пр. Джузепина Дзара от своя страна отбеляза, че посвещаването на зала в библиотеката на АМТИИ на името на големия композитор и откриването на възпоменателна плоча са събития, които изразяват по най-добър начин културните връзки между Италия и България. Г-жа Дзара напомни, че роденият в Пловдив композитор е италиански възпитаник и ученик на Пиетро Маскани в консерваторията в Пезаро, която завършва с титлата „маестро ди музика“.

От името на инициатора - генералния консул на Р България в Милано Таня Димитрова, приветствие поднесе зам.-областният управител Николай Василев. Той бе упълномощен от нея да прочете думите и, в които консулът ни в Милано благодари на ръководството на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ за прегърнатата идея, тъй като територията на висшето училище по изкуствата в Пловдив е най-подходящото място за памет към бележития композитор.

Кратко слово за живота и дейността на Маестро Георги Атанасов изнесе докторът на АМТИИ  Радостина  Каражеляскова. Тя акцентира върху изследвания, които недвусмислено доказват, че идеята за написването на първата му операта „Борислав“ се е родила в Пловдив и градът е имал изключително значение за творческия живот на композитора.

Възпитаникът на АМТИИ Йордан Иванов изпълни ария на Борислав от едноименната опера под съпровода на Елвира Матева, след което ректорът проф. д-р Тони Шекерджиева и Н.Пр. Джузепина Дзара заедно откриха плочата в новоименуваната зала „Маестро Георги Атанасов“. Празникът продължи с кратък коктейл за преподаватели, студенти и гости на събитието.

 

1 comment

  • Comment Link Sağlık Bakanlığı 6 eczaneye baskın düzenledi Sağlık Bakanlığı 6 eczaneye baskın düzenledi Авг 07, 2022

    Rocky Mountain ve Güneybatı eyaletleri daha genç nüfusa sahip olduğundan, orada kişi başına harcama daha düşüktür.
    Bu iki bölgede ortalama bir insan, ülke çapındaki ortalama bir insandan yaklaşık %15 daha az
    harcıyor. Genel olarak, sağlık harcamalarının en az olduğu beş eyalet Nevada,
    Idaho, Georgia, Arizona ve Utah'tır.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…