Танцьори и певци, пазители на традиции, завладяват Пловдив

На 25- и 26-Юни-2022г. Римският стадион на Филипопол става арена, но не за спортни състезания, а за вибрациите на българщината.

Инициативен комитет, подкрепен от генералния спонсор Еконт Експрес ООД, обединяват потенциала си за реализация на I-вото издание на  преглед за детско и самодейно творчество „ТРАДИЦИИ И ПАМЕТ” Пловдив 2022 г. През двата дни на събитието жителите и гостите на града ще могат да се насладят на  самодейни трупи, творци  от читалища и клубове за автентичен фолклор в три раздела - ПЕВЧЕСКО, ХОРЕОГРАФСКО ИЗПЪЛНИТЕЛСКО ИЗКУСТВО И ВЪЗСТАНОВКА НА БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ.

Амбицията на организаторите е прегледът да стане ежегоден, защото първият град  Европейска столица на културата в България е най-естественото място, на което да се рекламира уникалният код на българина, заложен във фолклорната ни съкровищница. От една страна стои идеята да се привлече разнообразна публика, а от друга – да се даде авторитетна сцена за изява на талантите в различните категории, което да спомогне за повишаване на изпълнителското им майсторство.  Не на последно място  прегледът за детско и самодейно творчество „ТРАДИЦИИ И ПАМЕТ” Пловдив 2022 г.  цели да осъществи творчески диалог, да вдъхне у участниците самочувствие и да засили родолюбивия дух, а сред международните гости да провокира възторг от пищните носии, невероятните танци и магията на неравноделните ритми.

 

Прегледът е със състезателен характер, а призовете ще разпредели авторитетно жури:

То е представено от изтъкнатия експерт в областта на материалното и нематериално културно наследство, културни технологии, памет и идентичност доц. д-р Красимира Кръстанова.

Иван Димитров - танцьор, основател и ръководител на танцови трупи в България и САЩ, продуцент на фолклорно предаване по БНТ, организатор на Международния фолклорен фестивал в Пловдив;

Смиляна Захариева - известна фолклорна певица, школувана в най-авторитетните учебни заведения за подготовка в областта на фолклорното изкуство,  била е част от хоровата формация „Големите български гласове“, с редица турнета зад гърба си и прочула България ставайки част от Книгата на рекордите „Гинес“ като жената с най-силния мецосопран на планетата.

Повече информация можете да откриете на Facebook страницата „Традиции и Памет” Пловдив 2022 г.:

https://www.facebook.com/Традиции-и-памет-Пловдив-2022-г-109802341680835

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…