На специална пресконференция днес, заместник-кметът Пламен Панов и директорите на 7-те културни института запознаха медиите и обществеността с предстоящото по проекта    

 

Община Пловдив организира днес в Дома на културата „Борис Христов“ встъпителна пресконференция по повод стартиране на дейностите по Проект № BGCULTURE-1.001-0016, с наименование „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани,  реставрирани и реновирани места“ по Резултат 1 „Подобрено управление на културното наследство“, Подрезултат 1.1 „Културно наследство, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.  В нея взеха участие Пламен Панов - заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, екипът на проекта, представители на седемте пловдивски културни института - участници в проекта и медии.

С кратка презентация заместник-кметът Пламен Панов представи общата, базова информация за проекта -  точно наименование, име на програмата по ФМ на ЕИП 2014-2021 г. , договор № BGCULTURE-1.001-0016-C01, дата на стартиране: 21.6.2022 г., дата на приключване: 20.2.2024 г., стойност на бюджета: 781 550.03 лева,  от която финансиране от ЕС, чрез ФМ на ЕИП: 664 317.52 лева и национално финансиране: 117 232.51 лева.

Целта на проекта е да подобри управлението и представянето на културното наследство на гр. Пловдив чрез ревитализиране, реставриране и обновяване на пространства, както и да насърчи културното предприемачество в общината. В проекта участват: Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“ и Общински институт „Старинен Пловдив“.  Проектът се изпълнява с партньор от Кралство Норвегия – организацията с нестопанска цел Cross-Cultural Introduction AS.

В презентацията бяха представени и основните дейности, заложени по проекта:

- Сформиране на екип за управление и администриране на проекта, които бяха представени в залата.

- Назначаване на осем човека от седемте културни институти - по един от РИМ, РАМ, РПНМ, РЕМ, ГХГ, НБ и двама за ОИ „Старинен Пловдив“. Единият ще отговаря за експозицията от мозайки, другият е с компетенции в областта на художествените творби. Експертите присъстваха в залата и бяха представени пред медиите от директорите на институтите.

- Подобряване на експертния потенциал в културните институти по проекта. Дейността предвижда организиране и провеждане на специфични обучения за развитие и надграждане капацитета на експертите по проекта в областта на културата и предприемачеството в сектора. Ще бъдат проведени обучения по: Управление на проекти; Маркетинг и брандиране на културна организация; Предприемачески дух - привличане на повече потребители; Авторско право и сродните му права. Предвидените обучения ще бъдат отворени, както за експертите по проекта и останалите служители на културните институции, така и за др. заинтересовани страни от сектора в града.

- Откриване на две нови работни места за експерти "Маркетинг и реклама", които ще извършват маркетингови проучвания, маркетингово планиране и анализ на пазарните възможности; анализ на продуктите, на маркетинг комуникацията, на маркетинговите канали и цените; ще планират, разработват и организират рекламни политики и кампании за привличане на посетители в музеи, галерии, библиотеки; ще събират и анализират информация относно потребителските предпочитания и вкусове. Назначените служители ще подпомогнат дейността на културните институции в разработването и проучването на допълнителни маркетингови решения с цел формиране на нови политики за привличане на публики.

- Ремонтни дейности за ревитализиране и реновиране на пространства в културните институти и закупуване на обзавеждане и оборудване. (вж. в пояснителния допълнителен текст)

- Разработване на предприемачески план. Предприемаческият план ще дефинира ясно основните направления, похвати, методи и канали за достигане до настоящи и бъдещи потребители на услугите на културните организации и ще предвижда дейности по ангажирането на нови аудитории. Изготвеният предприемачески план ще трябва да формулира необходимия инструментариум и подходи, които, от една страна, ще отговарят на нуждите на потенциалните клиенти и техния досег до културното наследство на Пловдив, а от друга страна ще предложи маркетингова стратегия за повишаване приходите от предоставяните услуги и увеличаване броя на посещенията в културните институти.

- Разработване на мобилно приложение - тип quest игра, което ще функционира глобално из целия град, между всички музеи, галерии, експозиции и културни пространства. Играта ще е базирана на истории от града и ще добавя стойност в привличането на по-младата аудитория и туристи като ще донесе ползи за бизнеса и общината.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…