Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България през септември. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър в Пловдив на 9 и 10 септември.

Основан през 1900 година днес Виенският симфоничен оркестър се нарежда сред водещите състави в света. В историята му са вписани премиери на впечатляваща поредица от произведения, които днес са естествено „закотвени“ в репертоара. Сред тях Деветата симфония на Антон Брукнер, „Пелеас и Мелизанда “ на Арнолд Шьонберг и неговата новаторска „Gurre-Lieder“, Концерт за пиано на Морис Равел, „Русалката“ на Александър фон Цемлински и много други.

Виенският симфоничен оркестър пише музикалната история със смели, авангардни програми, сред които е легендарен “Watschenkonzert” от 31 март 1913 г., когато Арнолд Шьонберг дирижира свои собствени произведения и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. На диригентския пулт на оркестъра са заставали и Густав Малер, Рихард Щраус и Антон фон Веберн. Сред солистите откриваме и имената на Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е и вратата към световните сцени. Сред солистите и диригентите на оркестъра блести името на Херберт фон Караян, който през 1928 година изпълнява във Виена, като солист Третия концерт за пиано на Панчо Владигеров. Именно Херберт фон Караян – музикален директор на оркестъра от 1948 до 1964 оформя недостижимия и до днес „Виенски класически звук“ на състава.

В огромната поредица диригенти, работили със състава четем и имената на Вилхелм Фуртвенглер, Генадий Рождественски, Зубин Мета, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Карлос Клайбер, Серджиу Челибидаке, Владимир Федосеев.

Първият концерт на знаменития оркестър е на 18 януари 1900 година под диригентството на маестро Фердинанд Льове /1965-1925/, именит австрийски диригент. В програмата са включени: Увертюра от операта „Оберон“ на Карл-Мария фон Вебер, симфония номер 36 „Линц“ на Моцарт, „Розамунда“ от Франц Шуберт и симфония номер 3 „Ероика“ на Бетовен.

Когато през 1928 година солист на оркестъра е пианистът Херберт фон Караян с изпълнение на 3 концерт за пиано на Панчо Владигеров, бъдещият велик диригент е на 20 години, а композиторът на 29. Две години преди това през 1926 година Караян се дипломира в Залцбургския Моцартеум със специалност пиано, изпълнявайки Първия клавирен концерт на Панчо Владигеров. Вероятно затова той е бил повлиян от своя преподавател Бернхард Баумгартнер, който през август 1924 година в рамките на Залцбургския фестивал има концерт със съвременна музика, в който е включен Първият концерт за цигулка от Панчо Владигеров в изпълнение на брата на композитора Любен Владигеров. През 1929 Караян прави дебюта си като диригент с операта „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт и слага началото на пътя си като един от най-великите музиканти не само на 20-ти век. Настоящият главен диригент на Виенския симфоничен оркестър е Андрес Ороско-Естрада, роден в Меделин, Колумбия 1977 година.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…