На официална церемония в деня на 67-та годишнина от рождението на обичания пловдивски поет Добромир Тонев - 15 октомври, в Културен център „Тракарт“ бяха обявени и наградени победителите в ХII-тия  Национален конкурс за поезия, носещ неговото име, в който право на участие имат автори до 45-годишна възраст. На тази възраст Добри Тонев напусна този свят, за да остави името си със златни букви в поетичното богатство на България. Стиховете на емблематичния поет, превърнал се в символ на цяло едно поколение, се превеждат на руски полски, унгарски, английски, италиански, испански и немски.

Конкурсът се провежда за 12-ти път и се организира от Община Пловдив и Дружество на писателите – Пловдив, със съдействието на ИК „Хермес“, ИК „Жанет 45“, ПУ „Паисий Хилендарски“, Тони Симидчиева, с медийното партньорство на БНР - Радио Пловдив и БНТ 2 и с любезното домакинство на Културен център „Тракарт“ – Пловдив.

В тазгодишното издание участваха 103 автори, допуснати до оценяване бяха 98 кандидати с авторски текстове. Те представиха от едно до три свои стихотворения. Условието беше това да са творби, които не са публикувани в печатни или интернет издания и не са участвали в други подобни конкурси до момента.

Комисията в състав: Станислава Станоева - председател и членове Ина Иванова и Елена Тамамджиева, определи следните победители в 12-тото издание:

 

Награди от община Пловдив:

 

Първа награда /600 лв./ - Камелия Панайотова от София

Втора награда /400 лв/ - Боряна Богданова от София

Трета награда /200 лв/ - Йорданка Белева от София

 

Специални награди от партньори:

 

Парична награда - 200 лв. и грамота на ПУ „Паисий Хилендарски“ – Филологически факултет – не се присъжда

Парична награда – 300 лв., осигурена от Радио Пловдив – специална награда за млад поет – се присъжда на Вангел Имреоров от Пловдив, който в момента живее в Единбург

Нощувка за двама в хотел „Одеон“ – осигурена от Тони Симидчиева – Председател на Регионална занаятчийска камара – се присъжда на Христо Мухтанов от София.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…