Изкуствоведът д-р Светлана Куюмджиева ще разведе пловдивчани на специален тур сред женските образи в постоянната експозиция на Градската художествена галерия в неделя. Събитието на 4 декември от 15:30 часа е с вход свободен в обновената преди близо година експозиция на ГХГ – Пловдив. Образователната обиколка ще отнеме около 1 час и е достъпна за различни групи публики – от ученици в горните класове до пенсионери.

Ето какво пише още в поканата от изкуствоведа:

Съзнателно търсено или не близо една трета от общия брой картини в новооткритата постоянна експозиция на пловдивската градска галерия са образи на жени – портрети, голи тела, алегорични и митологични сюжети, символистични композиции и т.н.

Цялата хронология на българското изкуство от края на ХIХ век до наши дни е, като че ли представена от тези фатални дами в червено. Някои от тях са познати, имат имена, имат и интересна история, други са дошли от въображението на художника, от приказките, от съновиденията и легендите.

Как тази червена нишка, която минава през цялата експозиция, може да разкрие тенденции и периоди от развитието на българското изкуство? Какви са били тези дами, познаваме ли ги? Кои са авторите на тези произведения и какъв е техният принос в историята на българското изкуство? Как да гледаме и разбираме картините им?

Изкуствоведската разходка ще даде отговори на тези въпроси и ще предложи освен разтоварващо и увлекателно време в съзерцание на изкуството и един възможен маршрут за разбирането и разчитането на музейната експозиция на Градска художествена галерия – Пловдив.

Изкуствоведският тур се провежда с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Д-р Светлана Куюмджиева е изкуствовед и куратор с над 20 години професионален опит. Изследователският й интерес е основно върху българското изкуство от средата на ХХ век до днес. Докторската й теза е върху социалистическия реализъм от 50-те и 60-те години на ХХ век.

От 2000 до 2003 г. е редактор и завеждащ Връзки с обществеността на Съюза на българските художници. От 2003 до 2013 г. работи като галерист в галерия Credo Bonum в София и се изявява като автор на независими проекти, между които изложбите „По следите на загубеното време“, „Дързост и красота“, „Изкушението Чалга“ и 15. Седмица на съвременното изкуство в Пловдив на тема After Ego. От 2007 до 2013 г. тя е един от водещите български критици с постоянна рубрика във в. Култура. Участва в десетки специализации и резиденции в Германия, Австрия, САЩ, Южна Корея, между които резиденциите CEC ArtsLink, KulturKontakt, кураторски клас към биеналето в Гуанджу, специализация по куриране на изкуство в публично пространство на ICI в Ню Йорк и др. От 2015 до 2021 г. е артистичен директор на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019. През 2022 г. е куратор на първата общинска резидентна програма за артисти в Пловдив ContextAiR.Д-р Светлана Куюмджиева е член на международна асоциация на независимите куратори (ICI).

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…