Препълнената зала „Проф. арх. Йолов“ в хотел „Рамада Пловдив Тримонциум“ трудно побра желаещите да присъстват на премиерата на най-новата книга на Димитър Райчев „Спомени от Пловдив 2“. Документална книга, която продължава идеята на първата част „Споменъ отъ Пловдивъ“ обхваща периода от 1944 до1989 г. В нея са засегнати почти всички новоиздигнати обекти, довели до съществена промяна в архитектурния облик на Пловдив. Подробно са описани строежите на Пловдивския мострен панаир, Драматичния театър, халите в квартал „Въстанически“, стадион „Девети септември“, хотел „Тримонциум“, „Пеещите фонтани“, хотел „Ленинград“, РУМ „Евмолпия“ и още много сгради, постройки и съоръжения. Някои от тях са издигнати на незастроени места, а други – на терени със жилищни сгради, които за съжаление е трябвало да бъдат съборени. В книгата са описани и много на брой неосъществени проекти. Някои от тях към днешна дата са се превърнали в градски легенди, а други все още чакат своето време и място за реализация. „Спомен от Пловдив 2“ е една ретроспекция на това, което е изградено и на това, което не е могло да се построи в епохата на социализма. Книгата съдържа богат илюстративен материал, голяма част от който се публикува за първи път. Издател е ИК„Летера“, с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.

 

Публичното представяне се състоя под патронажа на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, който пръв взе думата с приветствени думи към автора и неговата най-нова творба. Димитър Райчев или Мимо Райчев, както е популярен сред пловдивчени е изследовател, летописец и документалист на пловдивската история. Автор и съставител на редица знакови албуми и книги: фотоалбум „Пловдив завинаги“ (2005), участва в съставянето и издаването на албумите „Пловдивските кметове“ (2005) и „Пловдивските почетни граждани“ (2006), 3D албум „Филипопол“ (2008) двуезичен в съавторство с археоложката Елена Кесякова, албум „Пловдивски алманах“ (2011), „Атанас Кръстев – възпоменателен сборник“ (2012) в съавторство с писателя Георги Райчевски (2012), албум „Филипопол“ (2012) – триезичен в съавторство с археоложката Елена Кесякова, албум „Хроника на един президентски мандат“ (2014), „Предговор на историята“ (2016) – съставител, албум „Пловдивски справочник“ (2016), „Емблемата Тримонциум“ (2018), албум „Филипополис“ (2019) – двуезично преработено издание в съавторство с Елена Кесякова. За приноса му в сферата на духовността през 2016 г. е удостоен с приза „Следовник на народните будители“.

 

След кмета Здравко Димитров за Мимо Райчев и новата му книга говориха Петър Стоянов – Президент на България в периода 22 януари 1997 – 22 януари 2002 и близък приятел на автора, Цветелина Димитрова, управител на издателство „Летера“, създателите на художествено оформление и илюстрации: Александър Гьошев и Стефан Немцов и авторът на предговора д-р Стефан Шивачев. Водещ на вечерта бе актьорът Петър Тосков.

 

На финала думата бе предоставена на автора Димитър Райчев, който разказа интересни факти и истории, намерили своето място в новата книга. След това раздаде десетки автографи и се снима с всички желаещи, за спомен от вълнуващата премиера.

 

Изненадите за автора не свършиха в зала „Проф. арх. Йолов“. В негова чест и по повод премиерата, близкият му приятел и негов кум д-р Гюрай Ходжев -  представител на Здравна организация „ACIBADEM”, Република Турция, базиран в Пловдив, бе организирал специална вечеря, шеговито наречена „Мимо Райчев и приятели“ в едно от любимите на автора пловдивски заведения.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…