Девически хор „Евмолпея“ ще зарадва своята публика с традиционния си годишен самостоятелен концерт – спектакъл на 22.12.2022 г. от 18:00. Концертът е част от събитията на десетото юбилейно издание на празниците „Светлина и надежда в Стария град“, организирани от Общински институт „Старинен Пловдив“. За първи път Епископската базилика на Филипопол ще оживее чрез гласовете на прекрасните пловдивски момичета точно в навечерието на Бъдни вечер.

 

„Коледен копнеж“ с хор „Евмолпея“, каквото е заглавието на новогодишния афиш – обещава да се превърне в културно събитие за Пловдив, което ще бъде отразено от различни медии. Епископската базилика е била свидетел на много важни събития от историята на Пловдив или Филипопол, както е бил наричан през античността един от най-старите постоянно обитавани градове в Европа. Автентичната римска обстановка, големите размери, централното разположение, богатата украса на трикорабната църква с мозайки, красивото звучене и интересната програма, предопределят изявата на състава като емоционална звуково-визуална постановка с внушение за коледен привкус.

 

В близките дни „Евмолпея“ подготви предварително публиката с няколко свои участия на редица открити сцени в града – Римски стадион за деня на Народните будители, в различни къщи в Стария град по време на „Дефиле на младото вино“ и зала „Борис Христов“. В тяхно изпълнение звучаха прекрасни песни от репертоара им, които ще чуем и на коледния концерт на 22.12.2022 г.

 

Хор „Евмолпея“ приключи една изключителна успешна и продуктивна творческа година. През месец септември хорът изнесе самостоятелен концерт в гр. Чирпан, посветен на празника на града и Съединението на България.

 

Упоритата работа на хористките и на творческото ръководство в лицето на диригента д-р Алия Хансе, клавирен съпровод Йорданка Иванова и арт-мениджър Ганка Янкова доведоха до реализацията на повече от 30 концертни изяви в страната и чужбина. Между най-запомнящите се бе представянето на Девическия хор в Щутгарт, Германия за 24 май, където съставът бе аплодиран възторжено минути след напускането на сцената. Само преди месец в гр. Сремски Карловци и гр. Нови Сад високо оценено присъствието им, където те гостуваха по повод честването на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, включено в списъка на бележити годишни по линия на ЮНЕСКО и в XX-тата юбилейна „Българиада във Войводина 2022“. Одухотвореността и прецизното въздействащо музициране спечелиха на момичетата поредните приятели и съмишленици в различни градове в България и чужбина.

 

Само след няколко дни момичетата ще ни направят съпричастни на коледното си настроение с творби от цял свят. Програмата включва произведения от различни стилове и епохи от Ноел Гоеман през Наоми Шемер, Карл Дженкинс, Лео Брайтън, Албърт Наймън, Франц Грубер, Миколь Леонтиевич, Джо Бийл до Христо Недялков, Николай Стойков, Иван Вълев, Рада Славинска и др. Специално участие ще вземат Димитър Величков – барабани, Алпер Юнлютюрк – баритон и д-р Борис Мирчев – пиано. В концерта ще се включат и бивши евмолпеи, пристигнали от различни краища на България и Европа.

 

Пловдив очаква коледния си подарък с песните на своите момичета, които активно участват в творческия живот на града.

 

Входът е свободен!

29 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…