На 20 април, четвъртък, от 18:30 ч. в арт пространството на Total Sport (ул. Екзарх Йосиф 13), Фондация Emprove ще счупи стигмата за мъжкото психично здраве с една изключително интимна фотоизложба. Проектът „Чуй гласа ми“ представя портретите на седем популярни българи, придружени от истинските им гласове. Творбите са дело на легендарния фотограф Павел Червенков. Пред обектива му смело застават журналистът Георги Тошев, поетът Илиян Любомиров, рапърът Матю Стоянов – Жлъч, музикантът Свилен Ноев от Остава, актьорът Христо Мутафчиев, олимпийският шампион Йордан Йовчев и художникът Станислав Трифонов – Nasimo, за да докажат, че мъжете са силни и тогава , когато се осмелят да покажат слабост. Гостите на събитието ще могат да застанат „очи в очите“ с портрета, а чрез QR код да чуят „на ухо“ емоционалната уязвимост на личността. С този проект,

Според основателката на фондацията и основния двигател на проекта, Олга Минева, между борбата с насилието над жените и грижата за мъжкото здраве има неразривна връзка. Грижата за психичното здраве при мъжете е пряка превенция на насилието над жените. В днешния динамичен свят ще бъдат очакванията към мъжете да бъдат силни, смели, оправни, безгрешни, оборотите, стандартът на живота и родовите травми водят до колосално напрежение. А когато момчетата от малките са учени да не показват емоциите си, те остават без отдушник и водят до прегаряне. Статистическите съчат, че мъжете са много по-склонни да задържат и потискат преживяванията си, което води до панически атаки, депресии, агресия и дори самоубийства. Това, че хората масово не ходят на лекар, дори за това си здраве, е ясен показател, че психиката им остава напълно неглижирана.

„Чуй гласа ми“ използва силата на българските ролеви модели в обществото, които адресират темата не само с лицата, но и с гласовете си. Неслучайно Emprove избира за заснемането Павел Червенков, който е майстор на портретната фотография. Той успява да улови по изключителен начин на емоциите в лицето на моделите си и не оставя наблюдателя равнодушен.

Локацията, в която ще бъде представена изложбата, също не е случайна. Пловдивчани познават Тотал Спорт като спортен център, но и редовен домакински на арт събития. Пространството на клуба обединява грижата за здравето с място за изкуство и „духовна храна“ – концепция, която стои и зад идеята на „Чуй гласа ми“.

За фондация Emprove

Мис на Emprove е да повиши осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да промени обществените нагласи, както и да подкрепи жените и момичетата, преживели насилието. Дейността на фондацията включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жените, преживели насилие, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на вече споменатата общност на #Жените eSurvivors, които оттук насетне подкрепя други жени по пътя им към промяна и нов живот.

Кампанията “Чуй гласа ми“ е част от #ИзкуствотоПробужда - вдъхновяваща поредица арт проекти “под шапката” на Emprove, която чрез творчество цели да докосне и промени някои дълбоки пластове на съзнанието така, както и само изкуството умее.

 

Изложбата се случва с подкрепата и партньорството на EPIC Collective, Български фонд за жените и Total Sport

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…