Спектакълът на френския хореограф Клер Дюран-Друен ще бъде представен в Пловдив на 27 май

Тази пролет се навършват 20 години от създаването на ЕДНО. Отбелязваме този юбилей със световната премиера на НЕОБИЧАЙНО СЕМЕЙСТВО. След Пловдив, спектакълът ще бъде представен в легендарния за света на танца Théâtre de la Ville в Париж през септември.

НЕОБИЧАЙНО СЕМЕЙСТВО е среща, в която различни животи и социална реалност танцуват заедно. Тази среща създава общи истории, а общите истории изграждат общност. Общност, основана върху емпатия, любов и подкрепа.

Можем ли да я изградим и ние, тук в България?

Френският хореограф Клер Дюран-Друен събира 7 професионални танцьори от своята компания Traction със 7 местни танцьори от различни общности. Тази необичайна среща, която иначе не би се случила, разчита на провокацията от излизането извън зоната на комфорт, на психологическото и физическото взаимодействие между непознати, за да намери нови форми на танц.

Характерно за работата на Клер Дюран-Друен е, че работи с аматьори и хора с физически ограничения и „поведенчески разстройства“, които някои биха окачествили като „увреждания”. Тя търси дълбочината на изкуството и оспорва правилата кой може или не може да бъде на сцената.

„В този танц не става въпрос просто за показване на тела, а за композиране на целия набор от сили, които ме вдъхновяват. Именно чрез работата върху художествената форма разбирам, че правя политически жест” – Клер Дюран-Друен

Клер Дюран-Друен

Клер Дюран-Друен следва в Лондонското училище за съвременен танц, а след като завършва през 1998-а, тя се присъединява към танцовата компания на Филип Сер в Лозана и към трупата на Жаки Овре в Кан.В периода 2000-2009 тя придружава Нике Свенeн и компанията IN VIVO в редовната им работа в психиатрични болници и участва в няколко творби, сред които Intiem, Presto Jubilato и La Chambre D’ange.

През 2007-а Клер основава танцовата компания Traction, която всеки месец работи в психиатричната болница в Лимож, провежда артистични акции в затвори (в Лимож, Вал д’Оаз, Версай, Вивон и други). Тя създава спектаклите CHAMBRE 10 (2010), VIE DE FAMILLE (2013), WHO’S BACH? (2016) и PORTRAIT DE GROUPE AVEC FEMME(S) през 2018-а.

Режисира и документални филми за телевизии като Fr3 и Planète в партньорство с Pyramide Production. Blanche-Neige en prison (2011) е 52-минутен документален филм за танцов уъркшоп с група затворнички от затвора Poitiers-Vivonne. През 2013-а вторият документален филм, озаглавен Seconde Danse, проследява пътуването на Беатрис след напускането на затвора и завръщането ѝ към танца. Днес тя току-що е завършила третия си документален филм (Fr3) Le monde autrement, разказващ за срещата ѝ с пациенти с поведенчески проблеми, с които танцува от пет години.

След световната премиера в Пловдив по време на ONE DANCE WEEK, най-новият спектакъл на Клер Дюран-Друен НЕОБИЧАЙНО СЕМЕЙСТВО ще има своята френска премиера на сцената на Théâtre de la Ville в Париж през септември.


Билетите за спектакъла в Дом на културата „Борис Христов” са вече в продажба в мрежата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…